null Beeld

Eeuwig spits Jan Mulder: '2018 Fifa World Cup'

Geen mens krabt zich nog op het hoofd bij de verschrikkingen onder het bewind van Poetin.

Vladimir Poetin liet vier nieuwe stadions bouwen om de sportief niets voorstellende Confederations Cup, de Confed Cup, te organiseren. Poetin liet die stadions bouwen voor de glorie van Rusland – hemzelf dus. Kosten van de persoonlijke pr: miljarden. Precies kun je hier niet zijn, de aanschaf van de Olympische Spelen van Sotsji kostte Vladimir 40 miljard, waarvan er 30 in de zakken van comitévoorzitters, omkooproutiniers en onderaannemers verdwenen. Boekhouden is geen vak op de middelbare scholen in Rusland.

De tientallen miljarden waren goed besteed: Vladimir mocht voor dat bedrag Nederlandse schaatssters omhelzen.

De bevolking van Sotsji leed onder de Olympische Spelen. De woonhuizen werden gesloopt, de buurt werd weggevaagd, in de kaalslag kwamen wildwaterbanen voor kano’s en podia voor huldigingen met Poetin. Sotsji is na de Olympische Spelen aan zijn lot overgelaten. Alles staat leeg, de wildwaterbaan is van de algen en de vogels, Poetin staat al lang weer op andere erepodia. Tijdens de opening van de Confed Cup ranselde de Moskouse politie betogers voor de democratie af. Iets verderop werden supporters van de gaypride in de stad met gummiknuppels op de rug geslagen en in overvalwagens gegooid – homoseksualiteit is bij wet verboden in het land. Op hetzelfde moment hieven afvaardigingen van keurige landen als Duitsland in feestelijk opgetuigde ruimtes het glas met de president van de Russische republiek. Geen onvertogen woord viel.

De Confed Cup dient als voorbereiding op het WK volgend jaar. Meer stadions zullen tot eer en glorie van de corruptie uit de grond worden gestampt. De Belgische voetbalbond dubt over de hoogte van de premie voor de Rode Duivels. Met de kwalificatie voor het WK zit het wel goed, de tegenstand in de poule is zwak en die lagere premie zal op weinig bezwaar stuiten, aangezien de Duivels bij hun steenrijke Engelse clubs honderd keer zoveel verdienen dan die aalmoes van de KBVB. Niemand spreekt over wantoestanden in Rusland. Geen (voetbal)mens krabt zich nog op het hoofd bij de verschrikkingen onder het bewind van Poetin, waarvoor hij straks op het WK reclame maakt.

Men lijkt murw geëngageerd. Er zijn ergere misstanden in de wereld, is de heersende gedachte, je kunt niet altijd en overal vinden dat de ander niet deugt, et cetera. Zelfs de geweldige Freek de Jonge, die in 1978 met Bram Vermeulen een boycot van het WK in Argentinië wilde en maandenlang langs Nederlandse theaters trok om spelers en supporters van Oranje ervan te overtuigen dat deelname aan dat WK van Videla absoluut niet kon, kijkt nu met een zeker begrip voor zichzelf terug op zijn actie. Freek vond zichzelf iets te fel, destijds.

Nee Freek, jullie hadden gelijk, deden alles goed, het was fout om daar te gaan voetballen terwijl de Argentijnse dictator schrijvers en andere progressieve passanten op straat tegen de muur liet zetten en executeren. De schande van dat WK leeft.

Poetin doet het anders dan Videla. Hij vermoordt politieke tegenstanders zonder ze in het openbaar tegen de muur te zetten. Meestal krijgen andersdenkenden de kogel van ‘Tsjetsjenen’. Na die verklaring wordt er nooit meer iets van gehoord of, in het gunstigste geval, een onschuldige ‘Tsjetsjeen’ voor de misdaad verantwoordelijk gehouden en berecht. Weet je wat, denkt een gerespecteerd man als filmregisseur Oliver Stone, ik ga Poetin interviewen. Die wilde graag. Stone zat tegenover Poetin en was één en al bewondering – ik geloof mijn ogen en oren niet.

Hoe zijn Confed Cup en WK mogelijk zonder dat er een woord van kritiek wordt geuit door de deelnemers? Ik weet niet of je die persoonsverheerlijkende Russische toernooien moet boycotten, maar er is toch een tussenweg? Je mag toch op z’n minst kritiek op de wantoestanden eromheen hebben? De Moskouse homobeweging en de bestrijders van de corruptie steunen? Niemand die het initiatief daartoe neemt. Men is bezig met de ideale bezetting van het middenveld. Een raadselachtige vertoning.

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234