Eeuwig spits Jan Mulder: 'Anderlecht, haal 100 miljoen van de rekening en besteed die aan een verdediger, een middenvelder en een spits'

Van de laatste dertien wedstrijden, die van het afgelopen weekend niet meegerekend, heeft de grootste club van België – Anderlecht is de naam – er drie gewonnen.

'Verbied een gewisselde voetballer alle bankzitters high fives te geven, wij zijn de teamgeest meer dan zat'

Vorige zondag moest de gevallen grootmacht naar Waasland-Beveren. De paars-witte coach Hein Vanhaezebrouck zegt dan: ‘Ze moeten naar Waasland-Beveren.’ Derde persoon meervoud. Hein krijgt ‘we’ nog altijd moeilijk over de lippen: een vorm van bescheidenheid die hem siert en tevens duidt op een zekere afstand tussen hemzelf en de club. Hein kijkt naar Anderlecht en is het niet. Wat geen nadeel hoeft te zijn: al te diepgeworteld clubsentiment brengt meestal geen oplossing. Er zijn concrete maatregelen nodig. Vanhaezebrouck kondigde ze na de 1-1 tegen Lokeren aan: ‘Te lang heb ik sommigen verdedigd. Te lang liet ik spelers staan, omdat ik hoopte alsnog een flits te krijgen. Dat is nu gedaan, ik voel dat dat niet de juiste aanpak is. Ik ga sneller wisselen.’ Hopen op Makarenko en zijn flits. Het Laatste Nieuws schreef na deze woorden: ‘Je moet natuurlijk nog kunnen ook. Als je een viertje naar de kant haalt en moet wisselen voor een drietje...’

‘Die van Lokeren liepen voor hun leven,’ verzuchtte Hein nog. (Johan Cruijff: ‘Veel lopen betekent dat je slecht hebt gespeeld.’) Doelman Didillon is het met Hein Vanhaezebrouck eens: ‘Het is altijd hetzelfde liedje. Ik zie een gebrek aan betrokkenheid. Je kunt in de kleedkamer roepen dat je er volop tegenaan wilt gaan. Maar de enige waarheid is wat er gedurende 90 minuten tussen die vier lijnen gebeurt. En dat was vandaag opnieuw ondermaats.’

Er is te veel geacteerde betrokkenheid, dat heeft Didillon goed gezien. In de kleedkamer gaan spelers met de armen over elkaars schouders voorovergebogen in een kring staan en beloven uiterste betrokkenheid. ‘Nu of nooit, mannen.’ Waarop ze rechtstaan en aan een rondje high fives beginnen. Sommige betrokkenen knallen zelfs met de borst keihard op elkaar. Goed opletten is geboden. De concentratie in de kleedkamer stijgt naar gevaarlijke hoogten wanneer de masseurs en de materiaalmannen in hun aandoenlijke solidariteit ook de borsten en handjes laten spreken. De psycholoog aarzelt nog. Hij haalt diep adem, springt opeens omhoog en lanceert een bodycheck op de T2.

Lezer, u dient te weten dat achttien geselecteerde spelers zich hebben omgekleed. Met de medische staf en de trainersstaf erbij tellen we ongeveer dertig man. Dat maakt in totaal honderden high fives. Begin er maar aan. Doodop van de betrokkenheid trekken ze naar het veld. Vlak voor de aftrap vormen de elf basisspelers een kring, buigen zich voorover en steken de koppen bij elkaar. Nee, niet weer. Maar ja hoor: de aanvoerder trekt nog eens alle registers open. Volgen: high fives of vuistjes. Voor de dug-out gaan de begeleiders van het elftal met uitgestrekte arm zij aan zij staan, wat saamhorigheid betekent.

‘Ik ga wisselen,’ zei Hein Vanhaezebrouck vastberaden. Oké, maar verbied een gewisselde voetballer bij het verlaten van het veld alle bankzitters aan te raken, wij zijn de teamgeest meer dan zat. En toch: Racing Genk doet het óók, maar speelt wel schitterend. Een beter medicijn is gevraagd. Anderlecht, haal 100 miljoen van de rekening en besteed die in de wintermercato aan een verdediger, een middenvelder en een spits. Voorzitter Marc Coucke zal dat niet doen, Marc is bezig met de lange termijn. Een te prijzen instelling. Ondertussen zitten we met een middenmoter in plaats van een topclub. Het is niet ondenkbaar dat er binnen enkele jaren zonder ironie wordt gesproken van een ‘fiere’ middenmoter. Het is hard. Het zij zo. Het is wennen.

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234