null Beeld

Eeuwig spits Jan Mulder: 'De bom onder het Belgische voetbal'

Omzeil toch die zich makelaar noemende scharrelaars! Vraag een paar oud-spelers eens om zich heen te kijken in de buurt waar ze wonen. Ik doe Oost-Groningen

jan mulder

De presentator van ‘Het journaal extra’ op woensdag 20 oktober 2018: ‘Er ligt een bom onder het Belgisch voetbal.’ De Belgen stoven alle kanten op. Beetje laat. Die bom lag er al een tijdje. Een jaar of vijftig. Niemand keek ernaar om. De voetbalbond niet, de clubs niet, de pers niet. Laat maar fijn liggen.

Toen ontplofte hij. Tientallen personen uit de voetbalwereld werden door het parket meegenomen voor verhoor, bij alle grote clubs vonden huiszoekingen plaats en topscheidsrechters werden geschorst omdat ze van enkele makelaars een miljoen dure horloges hadden gekregen. Die makelaars werden beschouwd als de spilfiguren en werden (naar verluidt met het pistool tegen het hoofd van hun echtgenote) van het bed gelicht. Zelfs twee journalisten werden ondervraagd in de razzia die onder de naam ‘De Bom’ de wereld rondging. Er zou sprake zijn van witwassen, matchfixing, omkoping, postbusbedrijven en monopolievorming.

Het land stond op de kop terwijl iedereen in datzelfde land allang op de hoogte was van de ontoelaatbare macht van makelaar Mogi Bayat. Het was bekend dat hij clubs tegen elkaar uitspeelde en ze te veel geld aftroggelde. De clubleiders op zijn schoot kregen een welverdiende provisie voor een geslaagde transfer. Tevredenheid alom.

Mogi is de ‘huismakelaar’ van Anderlecht, Club Brugge en AA Gent. Hij regelt bijna al hun transfers en is eigenlijk drie CEO’s tegelijk. De bond vond het prima, de pers lachte wat (‘Bayat heeft een kantoor in het Constant Vanden Stockstadion, haha’), het parket dacht: ‘We slapen er nog een nachtje over.’ En de bal, hij rolde vrolijk voort.

Soms was er een opvallende reeks van dolle gebeurtenissen die de aandacht een moment gevaarlijk naar de bom deden gaan: twee jaar geleden bijvoorbeeld tijdens Kortrijk – Moeskroen, waarin Kortrijk er alles aan deed om Moeskroen niet te laten degraderen. Een kwalijke schertsvertoning. Gauw vergeten. Vorig seizoen was Eupen – Moeskroen op de laatste speeldag een nog grotere schande, hoewel zeer hilarisch (de verdediging van Moeskroen zat op de grond). Eupen scoorde vlak voor tijd drie keer en KV Mechelen zakte naar de tweede klasse. ‘Drie goals in een paar minuten? Zoiets kán in voetbal,’ zeggen kenners van het vak. Dat is waar, het gebeurt, maar niet op de manier waarop Moeskroen Eupen die goals liet maken, dat was fraude op klaarlichte dag. In hetzelfde uur won Mechelen net niet met genoeg doelpunten van Waasland-Beveren. Bestuursleden van Mechelen hebben geprobeerd de wedstrijd te manipuleren, KV Mechelen wordt nu verdacht van omkoping en mag vrezen voor degradatie naar de amateurs.

Vandaag klinkt de roep om afschaffing van het transfersysteem. Zo’n maatregel zou de makelaars uitschakelen. Makelaar. Het woord. Dat is toch iets voor huizen? Zet een behoorlijk scoutingapparaat op en omzeil de zich makelaar noemende scharrelaars! Vraag een paar oud-spelers eens om zich heen te kijken in de buurt waar ze wonen. Ik zal Oost-Groningen voor mijn rekening nemen. In het gebied tussen Oude Pekela en Nieuw-Beerta lopen zeker tien Makarenko’s en Tsjakvetadzes op een zaterdagmiddag open en bloot een balletje te trappen. Ze heten Klaas Bos en Onno Blauw. Daar komt geen makelaar op af, maar ik zal vier Klazen meenemen naar Brussel, de botanische tuin tonen en een lunch aanbieden in de Galeries Saint-Hubert. Ik betaal. Daarna rijden we ongelooflijk transparant naar Neerpede voor een aansluitingskaart bij RSC Anderlecht. De transfers van die Groningse Makarenko’s zijn in een ommezien geregeld. Als Club Brugge me vraagt in de provincie Drenthe op zoek te gaan naar een degelijke stopper, ook prima. En voor een betere stoffering van AA Gents middenveld willen wij graag een weekendje door Noord-Brabant fietsen. Kosten: nul miljoen.

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234