null Beeld

Eeuwig spits Jan Mulder: 'De schoonheid van een topwedstrijd'

De schoonheid en kracht van een topwedstrijd beleef je in het stadion, op televisie kijk je naar een reproductie aan de muur

Jeroen Maris

Columnist Hunter Davies schreef op 19 januari: ‘Watching football on TV is much better than seeing it live. There, I finally said it.’ Davies, fan van Tottenham Hotspur en zijn leven lang steunpilaar van de sfeer op White Hart Lane, ziet het animo voor stadionbezoek afnemen. De reis is lastig, de supporters agressief en het weldra afgewerkte nieuwe White Hart Lane te groot. Helemaal te groot vindt hij Camp Nou van FC Barcelona: ‘De tribunes rijzen kilometers hoog de hemel in. Je hebt een verrekijker nodig om het veld te vinden: O ja, daar, dat vlekje groen.’ Spelers? Stippen. Doelpunten? Waar je op de tribune maar wat met de menigte mee opspringt wanneer het blijkbaar zo ver is (tienduizend supporters komen omhoog: de bal zal doel hebben getroffen), schenkt de televisie het ware plezier: je hoort het doelpunt niet via je buurman, maar ziet het met eigen ogen.

Claustrofobie in een ondergronds treinstel vol dronken fans en gutsende regen op je hoofd tijdens de wandeling naar de arena zijn niet meer. Om kwart voor negen neemt men plaats in de luie stoel, schenkt een glaasje in, knikt en Harry Kane trapt af.

Hunter Davies luistert niet naar de analisten, ‘God spare us, thank you very much.’ Naar eigen zeggen mist hij de analyses niet. Eén enkele keer hoef je een uitspraak niet om te keren om de waarheid te kennen, weet ik. Ondergetekende zet het geluid van het toestel uit wanneer Real Madrid - Paris Saint-Germain begint. De niet te stuiten opsomming statistieken, weetjes en klakkeloze associaties van de commentator is onverdraaglijk. Maar ze liggen op het tafeltje en moeten worden uitgesproken en daarna doorgestreept. Alle honderd. Techniek, geef mij een knop om het commentaar af te zetten met behoud van het stadiongeluid.

Een speler praat en gesticuleert zeer opgewonden naar een medespeler. Wat is er gaande? Als kijker zie je niet met wie hij spreekt. Irritant. Of er is de zoveelste vertraagde herhaling van een botsing tussen twee spelers. Het botsinkje is onbelangrijk, maar we moeten het hijgend wroeten vijf keer van alle kanten doorstaan. Zou de regie een verborgen schat zoeken? Tergend traag ook nog. Met de bijbehorende bebaarde koppen van de worstelaars vol in beeld. De niet-worstelspecialist houdt, herinner ik me uit een verleden toen het geluid in mijn huis nog aanstond, dan gelukkig héél even de mond.

‘Zoom uit!’ roepen naar het toestel is één van de fijne bijkomstigheden van een wedstrijd. ‘Neen, geen zes keer!’ Zin heeft het niet, de televisie luistert niet. Hoe vaak hebben we al verzucht de opstellingen niet in beeld te brengen op het moment dat de spelers elkaar een door de bonden verplichte handdruk geven? Ronaldo loopt achteraan. Helemaal op het eind van de andere rij staat Messi. Nog een paar mannetjes te gaan en Ronaldo en Messi moeten elkaar de hand schudden. Spannend, want in de pers was tijdens de voorafgaande week een gemeen dingetje van Ronaldo aan het adres van Messi verschenen. Over het scherm wordt de opstelling van Real Madrid geprojecteerd. Weg moment.

Hunter Davies eindigt zijn column zo: ‘Ik houd nog altijd als een gek van voetbal, maar volg het tegenwoordig liever op tv. Ketterij. Ik moet de mond spoelen en mijn gedachten zuiveren.’ Hunter Davies is eerlijk op de valreep, want het stadion gaat boven de televisie. Het is de onvergankelijke kracht en schoonheid van een topwedstrijd in de open lucht, met publiek op de tribune dat in extase omhoog komt wanneer Eden Hazard vijf man dribbelt. Op de televisie kijken we naar een reproductie aan de muur.

null Beeld

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234