Eeuwig spits Jan Mulder: 'De smaak van succes'

Jürgen Klopp is manager van FC Liverpool. Tot ongeveer een maand geleden deed Jürgen zijn taak tot ieders tevredenheid. Liverpool swingde weer dankzij de voortreffelijk Engels sprekende Duitser, zat nog in beide bekercompetities en had leider Chelsea op een redelijke afstand in het vizier.

Op 30 december las ik het artikel in The New York Times International waarin de lof van Klopp wordt gezongen aan de hand van zijn ‘beste transfer in de zomer van 2016’: Mona Nemmer, diëtiste. Nemmer kookt vier keer per dag individueel gerichte, wetenschappelijk opgebouwde maaltijden met lokale producten. Daarnaast geeft zij kooklessen aan de miljonairs.

Keeper Mignolet is erg geïnteresseerd. De rest van de selectie eet. Klopp: ‘They were eating unbelievable food.’ Nemmer: ‘Ik doe het niet alleen, de hele staf draagt bij aan het succes van de FC.’ In de kleedkamer hebben Klopp en Nemmer een keuken laten installeren om na de wedstrijd meteen volledig organische gerechten te kunnen serveren. De vis koopt Mona in Schotland, hertenvlees in Norfolk en voor vrij in het weiland lopende koeien reist ze naar Chester. (‘It’s important for FC Liverpool that animals have a great life.’) Brood haalt de FC bij de beste bakker van Londen. Klopp: ‘We zijn slechts halverwege, maar we gaan in de goeie richting om van deze club the best nutrition department in the world te maken.’

De kantine van de spelers is nu een gezellige supermarkt van etenswaren en vrolijke clientèle die zich bij een toonbank verdringt voor de meest exotische vruchten. Deze kan men uitknijpen in een zeer moderne pers die naast de kast van iedere speler aan de muur is gemonteerd door een monteur uit Dresden.

De keuken-filosofieën begonnen me op de zenuwen te werken – er waren plannen om naast de doucheruimtes een groentetuin te graven – en bovendien leek het me niet zó gezond, de hele dag al die vruchtensuikers drinken. Maar de resultaten waren prima, van onze kant dus geen kritische noot.

Vanaf het verschijnen van dat artikel onder de kop ‘FC Liverpool learns what success tastes like’, heeft Klopp in januari van de negen wedstrijden er eentje gewonnen: 0-1 in een replay in de League Cup tegen Plymouth Argyle uit de vierde afdeling. In de volgende ronde was Southampton te sterk. Op Anfield. Een paar dagen later, voor de belangrijke FA Cup-match tegen Wolverhampton Wanderers, nummer achttien van de tweede klasse, stelde Klopp de reserves op en verloor met 3-2. Het kwam hem op een storm van kritiek te staan (‘Hij weet alles van sla maar kent de traditie van de heilige Cup niet’).

Vorige week dinsdag kwam Chelsea op bezoek. Het was de laatste kans om een mager uitzicht op de titel te behouden. Het werd 1-1. FC Liverpool speelde goed. Belangrijkste observatie evenwel: de zorgeloze wereld van Klopp is niet meer. Stress regeert. Het kakelt zonder erbij na te denken. ‘Middelpunt van de wereld’-syndroom. Het was al opgevallen hoe neerbuigend Jürgen sprak over de voorstellen van Marco van Basten om enkele spelregels aan te passen. Klopp: ‘Hij was misschien een goede kicker, maar laat-ie zijn nieuwe sporten voor zichzelf houden, velden genoeg.’ Van Basten, een goede kicker. Zelf schopte Jürgen het tot enthousiaste middenvelder van FC Mainz, toen de club nog in de Regionalliga voetbalde.

Chelsea kreeg bij de stand 1-1 een penalty. Mignolet stopte de bal van Diego Costa, Klopp vloog naar de vierde official, drukte zijn neus tegen diens gezicht, alsof hij de man wilde verscheuren, en schreeuwde totaal overstuur: ‘Jij kunt ons nooit verslaan.’

De official: ‘I like your passion.’

Na het laatste fluitsignaal en in de zekerheid dat zijn team nu op een kansloze achterstand was gezet, feliciteerde Klopp iedereen die hem voor de voeten kwam, sloeg zichzelf met een gebalde vuist op het hart dat klopt voor Liverpool en ging triomfantelijk zwaaiend naar het publiek de catacomben in.’

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234