null Beeld

Eeuwig spits Jan Mulder: 'De teloorgang van Oranje'

Ik neem u even mee naar Nederland. Het is daar kerstfeest in het gesticht en we zijn nog maar in april. Het huis staat op stelten: het nationale voetbalelftal heeft van Bulgarije verloren, wat gelijkstaat aan verlies tegen de Seychellen. Tenminste, zo beoordeelt het voetbalgesticht de 2-0 nederlaag.

De Seychellen zijn 113 eilanden in de Indische Oceaan. De hele bevolking woont op het hoofdeiland Mahé, dat zo groot is als Texel. Het ooit zo machtige Oranje is het verliezen gewend geraakt, maar tegen Texel zou er een beschamende grens zijn overschreden. O, ja? Bulgarije staat 59ste op de FIFA-ranking, Nederland 32ste. Verschil is er nauwelijks. Boven Oranje zien we Iran, Ierland, Senegal, de Verenigde Staten en Costa Rica. Met inbegrip van Bulgarije en Nederland zijn deze landen van ongeveer hetzelfde niveau. Saarland heeft geen nationaal elftal meer.

Geen mens ter wereld kent namen van de spelers tussen de 59ste en 32ste plaats. In Bulgarije en Iran hebben ze nooit van De Ligt, Zoet en Klaassen gehoord (ze volgen de Texelse competitie niet), Nederland heeft totaal geen weet van Chochev, Tonev en Bozhikov.

Waar zijn Asparhoukov, Bonev, Stoitschkov en Berbatov? Waar zijn Gullit, Rijkaard, Seedorf en Bergkamp?

undefined

null Beeld

Op en na het succesvolle dramatische WK 2014 in Brazilië, waar het team onder leiding van trainer Louis van Gaal derde werd, ging het mis met Oranje. Louis van Gaal is een sympathieke mens, maar de integere analist in mij verplicht me even op de technisch-tactische aspecten van de teloorgang in te gaan. Louis hield er in Brazilië een tactiek op na waar de jongens van Texel zich voor zouden schamen: met z’n allen voor het eigen doel liggen en dan maar hopen op een succesvolle uitval. Nadat Oranje in elke wedstrijd op achterstand was gekomen, veranderde Van Gaal de tactiek en ging weer normaal doen, en toen ging het iets beter. De coach, hij kreeg lof voor zijn spelopvattingen, wat een raadsel in de voetbalgeschiedenis mag heten.

Kenmerk van een gesticht zijn bewoners die de kluts kwijt zijn. Nederland gelooft nog altijd dat ‘Brazilië’ een hoogtepunt was en geen dieptepunt.

Oranje staat dus 32ste in de wereld, nog steeds wil de realiteit niet doordringen, maar na ‘Bulgarije’ is er opeens paniek. Het land zoekt een Verlosser. Johan Cruijff is niet meer, Louis van Gaal wordt dan de automatische tweede keus. Meer smaken bestaan niet. Louis is inmiddels aangetrokken als ‘adviseur’ en zal in de KNVB waarschijnlijk een functie bekleden met de titel ‘bestuursvoorzitter’.

Er is al een voorzitter: Van Praag. Er is ook al een prestatie- en innovatiemanager, Peter Blangé. Een operationeel directeur, Gijs de Jong. Een technisch directeur, oud-doelman Hans van Breukelen, die gelooft in een ‘winning mindset’ en die bevriend is met ene Rini Stoutjesdijk, CEO van de firma BTSW (Bureau Toegepaste Sociale Wetenschappen), door Hans bij de bond geïntroduceerd en door verstandige mensen beschouwd als de oprichter van een sekte met aanrakingen en omhelzingen als hoofdbestanddeel van de winning mindset. En een hoofd waterleidingen. Zij allen zullen de liften moeten bedienen om hun salaris te verantwoorden wanneer Louis aan het bewind komt.

Louis’ laatste wapenfeit was een mislukking bij Manchester United. Hij werd na een eindeloze reeks schrijnende 0-0 thuiswedstrijden bedankt.

Woensdag 29 maart jongstleden, de dag dat Nederland thuis van Italië verloor. De ‘chef voetbal’ van de NOS, Arno Vermeulen, bijgenaamd Monsieur Hulot, heeft Van Gaal samen met Frank de Boer gesignaleerd op een terras. Licht aan het einde van de tunnel. Franks laatste wapenfeit was een echec bij Inter Milan, waar hij na een paar maanden oneervol werd ontslagen. Louis zal Frank dus wel de nieuwe bondscoach maken.

Ik houd u op de hoogte van de kerstballen in het Oranje-paviljoen.

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234