null Beeld

Eeuwig spits Jan Mulder: 'Een technisch begaafde trainer dwingt ontzag af'

In de Volkskrant stond een ingezonden brief van Thomas De Boer. Het kopje boven zijn brief luidt: ‘Ik heet De Boer’. Hij was daar niet blij mee.

Jeroen Maris

De brief: ‘Beri Shalmashi vertelt in haar opiniestuk dat er vaak om haar naam wordt gelachen en dat de naam niet één keer foutloos wordt uitgesproken (O&D, 10 juli). Ze denkt dat iemand die, bijvoorbeeld, De Boer heet, daar geen last van heeft. Ik moet haar teleurstellen. In het buitenland wordt mijn naam meestal uitgesproken alsof de spreker een visgraatje in de keel heeft. En in (het westen van) Nederland wordt vaak om mijn naam gelachen. Vooral als ik mij voorstel als ‘De Boer uit Groningen.’’ Was getekend: ‘Thomas De Boer, Groningen.’

Toen Frank de Boer trainer van Inter Milan werd, nam hij zijn naam mee. De Italianen spreken De Boer uit als dè-bo-èr. Zou dè-bo-èr Italianen als muziek in de oren klinken? In onze contreien is Sagan een mooie naam, maar het is niet uitgesloten dat de Slovaken zelf ‘Sagan’ een soort De Boer vinden. Ondoorgrondelijk zijn de wegen van de namen.

Frank de Boer werd na drie maanden door Inter ontslagen. De slechte resultaten en de te veel op doelloos balbezit gerichte tactische aanpak werden door de pers opgevoerd als de oorzaken van het ontslag, maar zouden supporters en bestuur niet iets meer geduld met Frank en zijn tikkies breed hebben gehad als hij Franco Angelillo had geheten?

undefined

null Beeld

Frank de Boer is een eenvoudige Noord-Hollandse jongen die opgroeide bij Ajax. Hij werd daar als trainer viermaal kampioen, weliswaar met steeds saaier voetbal. Niemand protesteerde toen hij de club verliet. Na Inter werd het stil rond De Boer. Zijn naam is niet zo enorm dat de topclubs gauw aan hem denken wanneer ze zonder coach komen te zitten. Uiteindelijk werd hij deze maand manager van het modale Crystal Palace in Londen. (Cartoon van FC Knudde in het Algemeen Dagblad. De Boer ligt met zijn vrouw in bed, zit midden in de nacht opeens rechtop en vraagt haar: ‘Wat is tikkie breed in het Engels?’)

Op 8 juli gaf Frank zijn eerste interview in Engeland. Verslaggever Henry Winter van The Times ging naar de training in Beckenham en zag hem virtuoos met een bal jongleren. De nieuwe coach van Palace: ‘Soms doe ik dat om ze te laten zien dat ik nog altijd met een bal kan omgaan.’

Een technisch begaafde trainer dwingt ontzag af. Ooit zag ik de legendarische Oostenrijker Ernst Happel – een legende in Brugge, Rotterdam en Hamburg – tien ballen vanaf de zestienmeterlijn naar het doel trappen met de bedoeling de lat te raken. Acht keer raak. Zoiets dwingt geen ontzag af, je ligt regelrecht aan de voeten van zo’n maestro; vooral ook omdat Happel nauwelijks praatte en het mysterie groter liet worden.

Frank de Boer lult je de oren van de kop. Mijn advies aan hem zou zijn, zich op dat gebied iets in te tomen en zo nu en dan op de training wel een pass over vijftig meter van de voet te laten komen om zijn financieel verwende pupillen te herinneren aan de manier waarop voetbal gespeeld wordt. (De Boer verzond in Marseille, tijdens Nederland-Argentinië op het WK ’98, de mooiste pass aller tijden naar Dennis Bergkamp, die na een verfijnde aanname de winnende treffer scoorde.)

In The Times zegt De Boer: ‘If you pass the ball, you have to do it with a message – not here is the ball.’

Dat had ik nog nooit gehoord en gelezen: een pass met een boodschap. Het is een zin om bij weg te dromen en op door te fantaseren. De Boer doet dat niet, hij is bezig met de efficiënte voortgang van het spel: ‘You already know what the next step has to be.’

Ik droom. Van Crystal Palace. Wie had dat gedacht.

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234