Eeuwig spits Jan Mulder: 'Een uitzinnig afscheid'

Toespraken op een begrafenis bestaan meestal uit hypocrisie en goedbedoelde beledigingen aan het adres van de overledene, maar het afscheid van een nog levende voetballer behoort zeker ook tot de meest deprimerende situaties waarin een fatsoenlijke belastingbetaler terecht kan komen.

Het afscheidnemend icoon van de club wordt naar de middencirkel geroepen, de sportief directeur pakt een microfoon, stamelt wat onbeholpen zinnen, gaat dan over tot het overhandigen van het cadeau: een ingelijste, snel in elkaar geflanste collage van foto’s uit de carrière van de geliefde speler. Metalen lijstje: 9,95 euro. Collagefotootjes: gauw in een kast gooien en er nooit meer naar omkijken.

‘Dank je voor alles, Piet!’ Piet, vrouw en kinderen worden afgeserveerd en de competitiewedstrijd kan gelukkig beginnen. Vorige donderdag publiceerde de Volkskrant een interview met Rafael van der Vaart, momenteel spelend voor het Deense Midtjylland omdat zijn geliefde Estavana in de stad handbalt. Rafael heeft alles voor zijn vrouwen over en is een fijne spreker over andere gelukzaligheden. In de Volkskrant vertelt hij over een verloren wedstrijd tegen Silkeborg: ‘Uit frustratie zei ik dat ik die ploeg vreselijk slecht vond. Toen reageerde één van hun spelers dat ik de slechtste superster was tegen wie hij ooit had gespeeld. Geestig.’

Het interview eindigt met een vraag over het afscheid van Oranje. Antwoord: ‘Ik zie mezelf daar niet staan met een bosje bloemen en tot ziens. Ik weet het niet. Nou ja, als het afscheid heel groots is...’

Die laatste woorden zei Van der Vaart met zijn bekende ironie en zelfspot. Een groots afscheid in de voetbalwereld is onmogelijk, weet hij. Het komt altijd neer op een ingelijste vernedering.

Een doodenkele keer is alles anders.

De dag voordat het stuk met Rafael van der Vaart werd gepubliceerd, nam het Duitse elftal afscheid van Lukas Podolski. Lukas is niet één van de beroemdste Duitse voetballers uit de categorie Beckenbauer, Müller, Netzer, Seeler, Schäfer, Haller, Rahn of Walter, en geen superster. Hij is een ‘gewone Keulse jongen’, wat het publiek waardeert. Een sfeermaker ook, die beschikt over een schot dat doet denken aan de Italiaanse linksbuiten Gigi Riva van Cagliari. De oogstrelende en tevens dodelijke wreeftrap. Wanneer Prinz Poldi een keer niet werd opgesteld, verzorgde hij de juiste stemming in de kleedkamer. Podolski was de Spassvogel, een figuur die in Duitsland in hoog aanzien staat.

Poldi had al een tijdje niet meer meegedaan en voor zijn 130ste en laatste interland was hij benoemd tot aanvoerder van die Mannschaft. De waardige affiche: Duitsland-Engeland. De volle tribunes van het stadion in Dortmund: een collage van de Duitse kleuren en zijn naam, POLDI, in het publiek geblokletterd met rode kaarten die toeschouwers boven het hoofd hielden tot ze bezweken. Poldi kreeg van de Duitse bond een enorme lofzang en een zilveren schaal met een inscriptie erop gekalligrafeerd door de beste kalligraaf van Duitsland. De ceremonie duurde een kwartier. De wedstrijd begon. Er gebeurde niets. Niemand leek er zin in te hebben, op een enkele saaie combinatie na. Vriendschappelijke wedstrijden, zelfs Duitsland-Engeland, zijn al jaren onverteerbaar, en als er ook nog van een afscheid sprake is, zap je beter weg. Ik pakte een boek en liet de televisie aan staan.

Meer dan een uur lang kon ik ongestoord lezen. In de 69ste minuut brak in de kamer een luid kabaal los. ‘Traumtor.’

Ze hadden het expres gedaan. Het saaie heen-en-weergeschuif was een voorbereiding om het hoogtepunt van het afscheid uitzinnig te laten flonkeren. In die 69ste minuut kreeg Lukas Podolski de bal eindelijk voor de linker en schoot ’m van dertig meter in de bovenhoek.

De commentator: ’Ein Hammer.’ De Süddeutsche Zeitung over het afscheidswonder: ’Te kitscherig om waar te zijn.’ Bild: ‘Peng Poldi.’

Prinz Poldi zelf verklaarde achteraf dat hij zijn shirt en aanvoerdersband ging ‘einrahmen’. Inlijsten.

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234