null Beeld

Eeuwig spits Jan Mulder: 'Fluiten in Saoedi-Arabië'

Als je bij Chopwell de weg naar Burnopfield neemt, en halverwege afbuigt naar Corbridge, kom je via Hexham en Blackhaven in Consett, de geboorteplaats van Mark Clattenburg, elektricien. Mark werd elektricien uit passie voor het licht en de trein naar Sunderland, waar de jongens uit Consett op zaterdagavond naartoe gingen om er bier te drinken en meisjes te versieren.

Ik heb een keer in Sunderland gevoetbald. Roker Park. De omgeving van het stadion is daar erger dan op het platteland van Oost-Groningen, waar ik geboren ben en velen zelfmoord pleegden in de put achter het huis. ‘Ik ga even een emmer water halen.’ Ook werd gebruikgemaakt van de kolk. Het touw aan de hanenbalk en de kop tien keer hard tegen de muur slaan, genoten ook een zekere populariteit, maar de waterput was de onbetwiste nummer één om er een eind aan te maken. Een pistool was te duur.

Ik wilde er weg en ging naar Brussel. Zielsverwant Mark Clattenburg, elektricien te Consett, verlangde begrijpelijk ook naar een beter bestaan en schreef zich in voor de regionale refereecursus. Hoe krijg je het in je hoofd? Maar in het nauw gedreven grijpt een mens misschien naar de eerste strohalm die hij ziet. Goed gezien, Mark. Hij werd Mark Clattenburg, topscheidsrechter in de Premier League. Drie tattoos getuigen van zijn sportieve successen. De teksten gaan over finales die hij heeft gefloten. Eentje in de Champions League, die van het Europees Kampioenschap van landenteams en de finale van de Olympische Spelen tussen Mexico en Brazilië. Allemaal op één arm.

Mark Clattenburg is een eigengereide persoon. Hij werd eens geschorst omdat hij na een wedstrijd de regels aan zijn laars lapte en te vroeg het stadion verliet, omdat hij naar een concert van Ed Sheeran moest, die kaartjes voor hem had klaargelegd.

undefined

null Beeld

Clattenburg, inmiddels zelf beroemd, stort zich graag in de glamour van het leven en is bovendien een fijne scheidsrechter: hij fluit goed en je kunt je aan zijn ietwat pedante maniertjes ergeren. Vorige week bereikte ons het nieuws dat hij door Saoedi-Arabië is gekocht. De wereld van het topvoetbal werd enkele jaren geleden al opgeschrikt door de overgang van de terreinknecht van Arsenal naar Real Madrid, een transfer die de Madrilenen 5 miljoen euro kostte, maar onderhandelingen met betrekking tot een schéidsrechter gaan mijns inziens verder dan een fortuin betalen voor een grasmaaier.

‘Dit is een grote stap voorwaarts. Ik kijk ernaar uit om samen met het scheidsrechtersteam en de voorzitter te werken aan het niveau van de arbiters zodat het een groot langdurig succes wordt,’ aldus Clattenburg tijdens de rechtstreeks uitgezonden persconferentie in Ryad. Naast zijn taak als Hoofd Scheidsrechters gaat Clattenburg zelf ook wedstrijden van de Saoedi-Arabische voetbalbond leiden. Grote vreugde in het land. De Arabische kranten schijnen er vol van te staan. Een nieuw tijdperk is aangebroken.

Het zat eraan te komen. Eerder had Clattenburg al gezegd dat hij, indien er een aanbod uit China zou komen, dat ‘zeker zou overwegen’. Het waren de eerste dagen dat China oude, goede en middelmatige spelers uit Engeland tientallen miljoenen per jaar bood. (Pelle, 20 miljoen netto per jaar.) Ik wist niet dat de oosterse miljardairs ook aasden op scheidsrechters, Mark wel en het bod kwam uit Saoedi-Arabië.

Voor hoeveel hij daar gaat fluiten werd nergens bekendgemaakt. Ik denk in de buurt van 5 miljoen per jaar. Een scheidsrechter. En waarom ook niet? Misschien niet, omdat je in een buurt gaat wonen die erger is dan de streek tussen Consett en Sunderland. Geen zwarte mist en armoede, maar gouden wolkenkrabbers en publieke ophangingen van homoseksuelen aan hoogwerkers op kruispunten.

De Nederlander Bert Van Marwijk is bondscoach van Saoedi-Arabië, een land waarmee Nederland innige diplomatieke relaties onderhoudt en, evenals Engeland, lucratief wapenhandel mee drijft. Een coach en een scheidsrechter valt dan weinig meer te verwijten.

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234