null Beeld

Eeuwig spits Jan Mulder: 'Humo 4000'

jan mulder

Om de kaap van de duizend te kunnen ronden, moest Romario blijven voetballen.

De 5000ste Humo zou een acceptabele aanleiding zijn geweest voor een groots feest in de Ancienne Belgique en een speciaal nummer dat hier twintig jaar te vroeg voor u ligt. Nu zit je dus met 4000. Een onscherp getal. Het kwam voorbij en de redactie dacht, alsof het een zusje Leyers betrof: kom jij eens hier, lekker ding. Bovendien wil ik steeds 4000 v.Chr. tikken, een neiging die ik bij 5000 niet heb.

Geduld is een schone zaak, de huidige redactie van het toch zo wijze blad kon het niet opbrengen. Wat was je rijk en goed geweest met een volle 5000. Wat zou je onbereikbaar hoog aan de hemel staan. Nee, spring er maar uit, trek de parachute open, 4000 is hoog genoeg.

Deze hele zaak doet zo amechtig aan als de begeerte van de Braziliaanse voetballer Romario, die een leven lang op recordjacht was en absoluut duizend goals wilde scoren, net als Pelé.

Romario telde alle doelpunten mee: vier goals met PSV tegen Geldrop, zes in een oefenwedstrijd in Mook tegen de plaatselijke carnavalsvereniging die het 90-jarige jubileum vierde, alles, van goals in straatwedstrijdjes in zijn geboorteplaats tot aan vage kermisevenementen na zijn carrière, waarbij je ballen door een gat moest schieten.

Om de kaap van de duizend te kunnen ronden, moest Romario blijven voetballen. Hij werd 38, 39 en 40. Meer dan negenhonderd goals waren inmiddels gemaakt. Romario hoefde van zijn clubs niet te trainen en mocht zich alleen op het maken van doelpunten concentreren. Voor die concentratie ging Romario veel naar feestjes, om uit te spatten. ‘Mijn lichaam werkt zo,’ zei hij over een hattrick in de middag nadat hij ’s ochtends om 7 uur laveloos in bed was gerold en een halfuur voor de aftrap langzaam wakker werd.

Op 41-jarige leeftijd was het eindelijk zover. Romario speelde voor Vasco da Gama en schijnt de keeper van Recife te hebben gelobd met een penalty. Nrc.nl: ‘Er was meer dan een kwartier nodig om het publiek tot bedaren te brengen.’ Romario schreef met dat boogje door de lucht de duizendste op zijn naam, voorwaar een getal om fier op te zijn.

Vorige week scoorde Messi zijn vijfhonderdste. De supporters hadden een spandoek zo groot als een half Nou Camp gemaakt met het getal 500 erop, te duiden als armzaliger dan die 4000 van Humo. Kennen ze Romario daar niet meer? De volgende keer draag je Suárez door de stad naar een standbeeld dat bestaat uit het getal 250.

Ik lees over de favoriete goals van Romario en stuit vreemd genoeg ook op een intikkertje tijdens Brazilië-Nederland op het WK 1994. Romario: ‘Veel mensen zullen het ongetwijfeld anders zien. Maar de afwisseling in het soort doelpunten is één van de dingen die voetbal zo mooi maakt. De magie van de sport is de gelegenheid om verschillende gevoelens op te roepen.’

Prachtig gesproken, Romario.

De verschillende gevoelens zijn in mij (53 goals). Naast de lichte irritatie die het slappe getal 4000 me geeft, voelen vele van mijn gevoelens grote affectie voor Humo en wensen zij het blad een mooie toekomst met ondergetekende. Ik zal de 5000 Humo’s niet alleen vieren, maar ook aan de hoofdredacteur (Mortier dan weer?) vragen de inhoud van het jubileumnummer te mogen verzorgen, met de superieure reportages, tekeningen, opinies, humor, interviews en overzichtelijke lay-out die u van ons gewend bent. Ik hoop de komende twintig jaar dus vrolijk door te gaan met genieten en elke keer dat vriend Humo in de bus valt, van bewondering achterover te slaan bij het zien van de cover, in deze grimmige wereld zo bitter nodig om alles weer een weekje te kunnen verdragen.

De voorplaat van de 5000ste kan ik al verklappen. Het wordt een Leyers. De moeder.

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234