null Beeld

Eeuwig spits Jan Mulder: 'IOC-voorzitter Bach heeft de aanzet gegeven tot de verdwijning van de Olympische Spelen'

Het nieuws dat ARD en ZDF geen verslag meer zullen uitbrengen van de Olympische Spelen haalde de buitenlandse kranten niet of net. Vreemd, hier is sprake van nieuws dat de wereld gaat veranderen.

Jan Mulder

Sinds het begin van de Olympische Spelen brengen de Duitse openbare zenders elke minuut van alle wedstrijden op de televisie. In de jaren voorafgaand aan de Spelen kopen ze voor veel geld de beste camera- en studioplekken in het stadion en maken ze documentaires over de mensen die in de omgeving van de finale speerwerpen leven en wonen – of woonden, omdat hun huis weg moest. Betrouwbare ARD en ZDF.

Duitsland is de laatste strohalm voor het al bijna doodgecommercialiseerde grootste sportevenement ter wereld. Maar het IOC dacht nog meer geld binnen te halen dan het al deed. Dat was juist gedacht: Discovery betaalde 1,3 miljard euro voor de uitzendrechten van de Olympische Spelen. (Wat moet het puissant rijke IOC met nog eens 1,3 miljard euro? Het IOC is toch geen beursgenoteerd bedrijf dat winst moet maken, maar een sportvereniging?)

undefined

null Beeld

Discovery. Is dat niet de zender aan het plafond bij de tandarts? Met hondentrainers en mannen die in afgelegen schuren oude motoren onder het spinnenweb vandaan halen en ze weer laten glanzen? Of is dat National Geographic? Iets in de marge in elk geval, een zender waar een kijker zonder poolhondenhobby niet gauw op afstemt.

Discovery, eigendom van een zeer rijke Amerikaan die denkt dat polsstokspringen met een paard gaat, was bereid een sublicentie te verstrekken aan ARD en ZDF. De Amerikaan vroeg daar 300 miljoen voor. ARD en ZDF wilden niet verder gaan dan 200. De deal ging niet door en Duitsland zal in 2018 voor de eerste keer in de geschiedenis verstoken blijven van beelden van de Olympische Spelen. Tenzij je na betaling van het lidmaatschap naar Discovery’s Eurosport wil kijken.

Zal niet gebeuren. De gezelligheid is totaal weg. Duitsland houdt van tradities en commentatoren die er al sinds 1954 bij zijn. Duitsland huilt. Is woedend. Keert zich verbitterd af van de oude geliefde Spelen.

IOC-voorzitter Bach, een Duitser, is zich niet bewust van de historische daad die hij heeft verricht: de aanzet tot de verdwijning van de Olympische Spelen. Gevaarlijker voor eigen leven kon een IOC niet onderhandelen. Met Duitsland snijd je het hart uit de Spelen. Of lag het anders? Hadden ARD en ZDF in plaats van de geboden 200 miljoen ook best 300 kunnen betalen? (Twee of drie: waar maak je je druk over?) Hadden ze er eigenlijk geen zin meer in?

Duitsland is niet ongevoelig voor doping en corruptie in de sport. Toen van de Tour de France langzaam maar zeker bleek dat het hele peloton op stimulerende middelen reed, stopte de ARD met de dagelijkse reportages. Toen het IOC met een verbluffende minachting voor klokkenluidster Stepanova de gedopeerde Russische afvaardiging toch voor de helft naar de Spelen van Rio de Janeiro liet gaan maar Stepanova schorste, zouden ARD en ZDF weleens kunnen hebben gedacht: ‘We gaan die criminele handel negeren, ’t is afgelopen met dat door hormonen opgeklopte paardjespringen, we gaan leukere dingen bedenken om al die uren van hordenreeksen tot de onvermijdelijke Usain Bolt in te vullen.’

De Olympische Spelen stellen het voortaan zonder Duitsland. Van daaruit zal het imperium van Bach en Bolt gestaag afbrokkelen. Over twintig jaar worden de Olympische Spelen alleen nog uitgezonden door de privézender van een Chinese triljardair in Shanghai.

Dit is een goede ontwikkeling, danke Deutschland. In de nabije toekomst is er nog werk te verrichten. Eindtoernooi van het WK voetbal met 96 of 124 landen: niks van uitzenden, bitte. Daarna FIFA mee helpen opheffen, als het kan.

Sport zal vervolgens geheel van de aardbodem verdwijnen. Nergens meer aandacht voor joggen en snelheid, winnen en verliezen. De revolutie begon in Mainz.

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234