null Beeld

Eeuwig spits Jan Mulder: 'Jan Mulder'

Messi vergeet voor het gemak dat er geen mens op deze aardbol rondloopt die zoveel respect heeft gekregen als hij.

Jan Mulder

‘Mooi beeld: na Argentinië - Colombia voert Lionel Messi het Argentijnse elftal aan dat op weg is naar de persruimte. De groep stelt zich op op een podium. Stilte. Messi kijkt strak naar de kladblokken in de zaal. Zijn medespelers hebben zich dicht om hem heen gegroepeerd. Na de tegenstanders nog een keer te hebben gemonsterd, neemt Messi het woord.

‘Jullie weten waarom we hier staan. We hebben geen andere keuze. Lavezzi, hier naast mij, is in een radioverslag beschuldigd van het ernstige delict dat hij na een training marihuana zou hebben gerookt. Hij zal de radio voor de rechter slepen. Dit is de druppel die de emmer deed overlopen. We hebben al veel beschuldigingen naar het hoofd gekregen en we hebben nooit iets gezegd. Maar nu moet het, het is een te ernstige beschuldiging en de mensen geloven wat jullie zeggen en schrijven. Dit is je mengen in iemand zijn privéleven. Er is geen enkel respect voor ons. Je kunt niet ongestraft leugens de wereld in blijven slingeren. We vinden het jammer dat het zo moest lopen.’

Ik bleef in verbazing achter voor mijn televisietoestel. Spoelde terug. Telde de zinnen. Elf. Zoveel had Messi er in zijn hele carrière niet geformuleerd. Behalve dat hij aan zijn lichaam werkt met hele en halve benen bedekkende tattoos, geblondeerd haar en allerlei baarden, voert hij de spreekvaardigheid enorm op. En blijft ondertussen fabelachtig voetballen, Lionel Messi is een wonder. Maar heeft hij gelijk?

De vete tussen voetballers en pers is zo oud als de wereld. Er zijn inderdaad persmuskieten bij die niet te vertrouwen zijn en soms een venijnig stuk produceren. De voetballers hebben akelig lange tenen.

‘Er is geen enkel respect voor ons,’ zegt Messi. Hij vergeet voor het gemak dat er geen mens op deze aardbol rondloopt die zoveel respect heeft gekregen als Messi. Zou hij alle respect, lof en aanbidding niet hebben gelezen en gehoord?

Een voetballer leest en hoort alles. Hij heeft het oor zelfs in de luidspreker van een radiostation dat via de stem van een wedstrijdverslaggever iets over een joint weet.

In Argentinië verslaan honderd-en-één radiostations de wedstrijden van het Argentijns elftal, alle met een aan waanzin grenzend enthousiasme voor een publiek dat de voetbalkunstenaars verafgoodt en een aan desinteresse grenzend gehoor van de stervoetballers. Tót er een kruidensigaretje opduikt, dat door een toevallige luisteraar wordt opgevangen die het nieuws op Twitter zet. Gevolg: persboycot.

De jongens van de krant en de voetballers van het geld zijn natuurlijke vijanden, zelfs in het tijdperk dat de laatsten hun gigantische honoraria volledig te danken hebben aan de media, vooral televisie. Maar ook als er geen arm en rijk zouden bestaan, gaapt er een diepe kloof tussen deze niet van elkaar te scheiden machtsblokken. De voetballer, hij veronderstelt dat de journalist van Het Laatste Nieuws, de hond, hem volgt, bespiedt en wil betrappen op een wedstrijdfout of verkeerde uitspraak. De journalist, hij wordt verdrietig van de tegenzin en de neerbuigendheid die hem tegemoetkomt na het stellen van een eenvoudige vraag aan Zlatan. Het komt nooit meer goed.

In België woedt momenteel een slag tussen de pers en Anderlecht. De in het nauw gebrachte trainer René Weiler vraagt vaak aan zijn vrouw: ‘Wat verwachten ze hier toch?’ Met ‘ze’ bedoelt René de pers en de supporters van zijn club, waar hij zelf dus niet bij hoort. Hij kijkt ernaar en schudt het wijze hoofd. De voor tien miljoen aangetrokken Roemeense spelmaker Stanciu begrijpt de negatieve kritieken niet.

Trainer en speler kunnen maar niet zelf op het antwoord komen: ze (wij) willen gewoon een partijtje voetbal zien op een acceptabel niveau en als je tien wedstrijden achter elkaar verknoeit met gehannes waarvoor een aankoop van honderd euro zich zou schamen, ontstaan er negatieve reacties; behalve dan in Zwitserland en Roemenië.’

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234