null Beeld

Eeuwig spits Jan Mulder: 'Kevin De Bruyne'

Kevin De Bruyne wordt wekelijks misdadig geattaqueerd

jan mulder

'Kevin De Bruyne wordt wekelijks misdadig geattaqueerd'

B ert Wagendorp is columnist van de Volkskrant en schrijver van de bestseller ‘Ventoux’. Vorige week verscheen ‘Vals spel’, een verhandeling over vals spel in de sport van de klassieke oudheid tot het moderne heden, met als uitgangspunt ‘Homo ludens’, in 1938 gepubliceerd door cultuurfilosoof Johan Huizinga. Huizinga: ‘In de sport hadden we te doen met een activiteit, die bewust en erkend is als spel, die evenwel is opgevoerd tot zulk een graad van technische organisatie, materiële uitrusting en wetenschappelijke doordachtheid, dat in haar collectieve en publieke uitoefening de eigenlijke stemming van het spel dreigt teloor te gaan.’ In de jaren 70 herhaalde Tim Krabbé die stelling zo: ‘Een sportwedstrijd wordt gewonnen door degene met de juiste, hem door de natuur, zijn omstandigheden en zijn karakter geschonken oneerlijke voordelen.’ Zo is het. Herinneren we ons de twee jongens na een wedstrijd schoolzwemmen.

Piet won en Klaas zei: ‘Dat is niet eerlijk, jij kunt harder zwemmen.’ Al bij het Romeinse wagenrennen werd de tegenstander gesaboteerd en anno 2018 is sabotage een geaccepteerd onderdeel van het spel geworden. Vooral in het voetbal. Griezelige overtredingen, schwalbes, tijdrekken. Verkrachten, die wedstrijd, dat is professioneel. Kevin De Bruyne wordt wekelijks zo misdadig geattaqueerd, dat gevreesd mag worden voor zijn deelname aan het WK. Gelukkig is vals spel vaak hilarisch. Het door het spelregelboek verboden Grieks-Romeins worstelen in het strafschopgebied tijdens een corner kan me niet primitief genoeg zijn. Textiel scheuren, halzen wurgen, nekken klemmen, jukbenen verbrijzelen: lachen geblazen. Kopstoten in een luchtduel op het middenveld? In plaats van op het dichtstbijzijnde politiebureau een poging tot doodslag aan te geven, vragen ze om een spons.

undefined

null Beeld

Vals spel is volledig geaccepteerd. Topsport is dankzij de commercie voor 100 procent entertainment geworden en dan weet je het wel. Verrassende wending: uitgerekend daar ziet Wagendorp de vluchtweg naar een ‘schone’ sport. De commercie en het duizelingwekkend hoog opgeschroefde entertainment zouden volgens de schrijver borg staan voor het indammen van vals spel, doping etc. Schandalen kunnen de almachtige sponsoren namelijk niet gebruiken. Volgens mij juist wel. De toewijzing van de Olympische Spelen of het WK voetbal aan Rusland per corruptie? Showtime. Een reportage over de zoveelste schending van de mensenrechten door het bewind van Qatar? Het aantal televisiekijkers breidt zich uit.

Doden bij de bouw van een WK-stadion wegens verwaarlozing van de veiligheid van straatarme, uit Maleisië aangevoerde werknemers? De krantenredacties bereiden hun accreditaties voor. José Mourinho die zich gedraagt als een hork? Smullen maar. Lionel Messi heeft de belastingdienst voor tientallen miljoenen gedribbeld? De massa valt in katzwijm. Hier treedt dezelfde publieke reflex op als bij de schandalen rond het uitstootgesjoemel van VW: de verkoop van Volkswagens verdubbelt. Apen en mensen misbruiken voor het testen van de gezondheidsschade na het inademen van uitlaatgassen? De omzet stijgt.

Gevaar in de sport verhoogt het entertainment. Een afdaling skiën in Kitzbühel is absolute waaghalzerij. De berg staat vol liefhebbers. Wie keek er niet naar de formule 1 toen daar nog elke week een dode viel? Spanning en sensatie, net als in de arena van de oude Romeinen, waar de gladiatoren tegen elkaar vochten en de verliezer stierf. In het voorprogramma werden ter dood veroordeelde gevangenen voor de leeuwen gegooid. Dat laatste zal niet gebeuren. De leeuw sterft uit, maar mechanische doping is een redelijk alternatief. Met een motortje in het kader wordt de snelheid enorm. Iedereen heeft er eentje, een eerlijke wedstrijd is dus gewaarborgd. Belangrijk is dan wie de meeste moed bezit.

Niet op twee smalle bandjes met 90 km per uur de Aubisque afrijden, maar met 130, 140, 150. De kans op een fatale val in het ravijn wordt immens. Zo zijn er nog wel een paar dingen te bedenken die het volksvermaak en het entertainment in de Tour en in Bernabéu op het niveau brengen van het Colosseum, anno 1 vóór Christus.

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234