null Beeld

Eeuwig spits Jan Mulder: 'Kevin De Bruyne'

Wanneer het gezicht goed rood en het lichaam op de juiste temperatuur is, begint Kevin met de armen te zwaaien

jan mulder

De scheidsrechter van Manchester City - SSC Napoli, dinsdag 17 oktober in de Champions League, fluit. Rust. Het gezicht van Kevin De Bruyne loopt rood aan. Wanneer het gezicht goed rood en het lichaam op de juiste temperatuur is, begint Kevin met de armen te zwaaien. We hebben hem zelden zo opgewonden gezien. Wat is er aan de hand?

Hij wil de vierde official spreken. David Silva probeert De Bruyne van het gesprek af te houden (‘Let me talk! Let me talk!’), maar Kevin duwt zijn aanvoerder van zich af. Agressieve stralen licht schieten uit zijn altijd zo lieve ogen. Ook van Fernandinho, die De Bruyne van al te wilde daden annex langdurige schorsingen wil vrijwaren, wordt de beschermende arm ruw weggeslagen.

Later. Kevin De Bruyne staat de pers te woord. ‘We hadden gewoon een kleine discussie. Komt voor. Na een minuutje is dat over. Niks aan de hand. Ik heb die discussie ook weleens met mijn vrouw (lacht).’

Waar ging de discussie over, Kevin?

‘Ik wou iets vragen, maar het mocht niet. Jullie zien wel vaker dat ik gefrustreerd ben (lacht). Ik wond me gewoon een beetje op. Op het hoogste niveau moet je af en toe eens reageren om iedereen op scherp te stellen.’

undefined

null Beeld

Waar de voetballer precies zo laaiend over was, bleef geheim en stond dus niet in de krant. Wel lezen we dit. ‘Aan de vooravond van elke wedstrijd neemt de medische staf van City een speekseltest af bij de spelers om het stressniveau te meten. Een routine voor De Bruyne, naar eigen zeggen ‘super chill’. In een video met freestyler Soufiane Touzani onthult hij dat hij altijd laag scoort. ‘Het laagste is nul. Ik zit altijd in de min.’ Een verklaring heeft hij niet.

De verslaggever van Het Laatste Nieuws vraagt zich af: ‘Wat als de dokter van Manchester City gisteren aan de rust, bij het binnenwandelen van de kleedkamer, met zijn staafje over de tong van De Bruyne had gewreven? Het gezicht was rood aangelopen. Hij zwaaide met de armen. Hij schreeuwde.’ Et cetera.

Ik vraag me iets anders af: zwerven illegale artsenbendes rond in Manchester, en is er eentje uit de groep losgebroken en voor zichzelf begonnen? En waarom wrijft hij aan de vooravond van elke wedstrijd met een staafje over de tong van de spelers van Manchester City? Om het stressniveau te meten, weten we nu. Als dat niet nul of ‘in de min’ is, maar twee in de plus, krijgt de patiënt dan het weekend vrijaf om in huiselijke kring de rust te hervinden? Zou hoofdcoach Pep Guardiola’s tong ook aan de wattenstaaf zitten? Naar zijn gedrag langs de zijlijn te oordelen is een lichte test zo nu en dan zeker geen overdreven maatregel.

Welk congres voor sportmedici heeft die clubdokter bijgewoond en waar vond de bizarre bijeenkomst plaats? In Disneyland? Wie organiseerde het? Woody Allen? Bij een serieus topsportbedrijf als Manchester City is niks te dol, ik zie de scène al voor me.

De filmkomiek tegen een bleke Kevin De Bruyne in de spreekkamer: ‘Halfje in de plus, jij kunt morgen tegen Hull City beter in de punt naar voren op het middenveld, lager op het veld is echt te riskant. Ik zal de gegevens naar de coach doorsturen.’

De speler aanvaardt de diagnose, hij vond zichzelf ook al wat te nerveus voor een belangrijke positie: ‘Goed gewerkt, dokter.’ High five.

Ze steken braaf de tong uit, het wattenstaafje gaat erover, de eventuele noodtoestand wordt gemeten en groen licht gegeven wanneer de wijzer niet in het rood slaat.

De dokter zelf is in geen eeuwigheid gewattenstaafd, gethermometerd en door een niet-professionele maar normale mens onderzocht op een virus van zware aanstellerij. Het wordt tijd.

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234