null Beeld

Eeuwig spits Jan Mulder: 'Kolinda drukte de spelers stevig aan haar boezem. Na alle Kroaten te hebben vermorzeld, keek ze stralend uit naar de Fransen'

Kolinda drukte de spelers stevig aan haar boezem. Na alle Kroaten te hebben vermorzeld, keek ze stralend uit naar de Fransen

Jeroen Maris

'Kolinda drukte de spelers stevig aan haar boezem. Na alle Kroaten te hebben vermorzeld, keek ze stralend uit naar de Fransen'

Helsinki. Twee wereldleiders betreden het podium. Vladimir Poetin geeft Donald Trump een cadeau. Trump kijkt wat onzeker uit zijn ogen. Wat is dat? Een voetbal. Een echte WK-bal uit Rusland. Trump snapt niks van de FIFA of de wereldbeker en lijkt van slag. Poetin wint de politieke top daarna met 10-0.

Wel meer leiders profiteerden van de persoonlijke reclame die het WK voetbal hen bood, behalve Angela Merkel en Theresa May. Die twee machtige vrouwen achtten het ongepast, weliswaar om uiteenlopende redenen, aanwezig te zijn bij het pr-feestje van dictator Poetin en zijn hardvochtige regime. De rest van de premiers en presidenten tippelde zoals gewoonlijk, maar hun aandeel in de huldiging van kampioen Frankrijk en verliezend finalist Kroatië op het veld ging wel erg ver.

Tijdens de wedstrijd had president Macron zich in de eretribune al laten gaan. Bij een doelpunt van de Fransen kwam hij uit zijn zetel, sprong hoog in de lucht en sloeg met gebalde vuist een fictieve tegenstander tegen het canvas. Vier keer. President Infantino van de FIFA en de Kroatische presidente Kolinda Grabar-Kitarovic applaudisseerden enthousiast. Het grote moment van Macron en, vooral, Kolinda zou na het eindsignaal komen. Kolinda feliciteerde Macron heel sportief en innig met de wereldbeker die hij zojuist had gewonnen en daalde toen met de winnaar af naar het veld waar een podium was opgesteld voor de plechtige overhandiging van de beker en de medailles. Het begon te regenen. Paraplu’s waren niet voorzien. Macron genoot van zijn doorweekte pak, dat van hem ook een beetje een held maakte. In haar rood-wit geblokte jurk begon Kolinda Grabar-Kitarovic de spelers te omhelzen. Hartstochtelijk drukte ze hen één voor één stevig aan haar boezem. Na alle Kroaten te hebben vermorzeld, keek ze stralend uit naar de Fransen. Een stuk of dertig, met de staf erbij veertig. Ook zij ontkwamen niet aan de sportieve plicht de verliezende presidente haar heerlijke gang te laten gaan. Het begon harder te regenen. Ik zag Björn Kuipers staan. Björn was vierde official bij de wedstrijd en beheert in het dagelijkse leven een Jumbo-supermarkt in Oldenzaal, geen oord van losbandigheid. Netjes geknipt gaat hij door het leven, waar de klant koning is. Hij zag op tegen de knuffel van de presidente van Kroatië. Kolinda begon op toeren te komen en was nu klets- en kletsnat. Hoofdscheidsrechter Nestor Pitana, een boom van een kerel met het voorkomen van de boef in een Laurel en Hardy-film, ging voor haar staan. Kolinda keek omhoog, klom erin, gleed er weer uit en verheugde zich op assistent Maidana. Die werd snel genomen en ook grensrechter Belatti was geen probleem. Toen was Kuipers uit Oldenzaal aan de beurt. Björn drukte zich niet met al zijn bij elkaar geharkte Oldenzaalse moed gewillig tegen haar aan, maar liep ook niet weg. Het valt moeilijk te beschrijven hoe die omhelzing zich voltrok. Kolinda boog voorover en begon met haar favoriete bezigheid: omhelzen. Kuipers zette zich schrap. Zijn wang dreigde haar wang te raken, hij plantte de voeten steviger op de grond. Zij nam hem in een houdgreep, hij worstelde en kwam niet echt boven. De vierde official stond te bengelen. Gelukkig duurde het akelige moment slechts een paar seconden. Seconden die spannender waren dan de finale zelf.

Kuipers treedt in Nederland soms op in het theater, waar hij het scheidsrechtersvak uitlegt aan de hand van leuke anekdotes. Björn moet komend cabaretseizoen de scène met Kolinda Grabar-Kitarovic gebruiken. Mét wegrennen deze keer. Björn wordt onder gejuich van de zaal achterna gezeten door de presidente van Kroatië – gespeeld door Karin Bloemen – en ter hoogte van rij 18 bij het nekvel gegrepen en naar de prijsuitreiking op het toneel getild. Uit het plafond begint het te gieten. Doek.

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234