Eeuwig spits Jan Mulder: 'Marc Coucke'

Met een paar handigheidjes lonkt de eeuwige jeugd, als ze in de laboratoria een beetje doorwerken

In de bocht van de steile trap in het gebouw waar het televisieprogramma ‘De wereld draait door’ wordt opgenomen, verschijnt een stoeltjeslift met de legendarische Sjoukje Dijkstra, Olympisch kampioene kunstrijden op de schaats in 1964. Ontelbare beelden komen me voor de geest. Heel mooi waren de zwart-witte Polygoon-filmpjes en foto’s van de ‘verplichte figuren’, nu ‘korte kür’ geheten. Sjoukje trok op één schaats cirkels en achtjes op het ijs met de juryleden, soms op de knieën, er vlakbij. Na een verplichte figuur hielden ze houten borden met cijfers omhoog. In de verte de Alpen en een hotel. Achter Sjoukje zwierde een schaatser door een bocht op de zonovergoten baan van Davos.

Tergend langzaam daalt Sjoukje af. Op de grond staan de andere gasten. Niemand kijkt naar boven. Wij kennen Sjoukje Dijkstra van de vliegende rittberger en willen dat beeld zo houden.

Kampioenen vliegen niet eeuwig boven het ijs, op een gegeven moment gaan ze tergend langzaam naar beneden met een stoeltjeslift, maar in de Telegraaf van de volgende dag, donderdag 22 februari, lees ik op pagina 5 een stuk getiteld: ‘Op naar een eeuwig leven’.

De Britse futuroloog Ian Pearson beweert dat mensen onder de veertig niet meer zullen sterven. De Nederlandse toekomstwetenschappers van het kenniscentrum Futures Studies geloven ook in onsterfelijkheid, binnenkort, de techniek ontwikkelt zich razendsnel. Je hebt alleen een ‘zinvolle invulling’ van je leven nodig als het zover is. En er zijn natuurlijk neveneffecten, een te groot aantal mensen op de aarde bijvoorbeeld, die moeten worden bestreden.

Ach, dat zien we dan wel, mijn probleem en dat van Sjoukje is die veertig jaar. Deze leeftijd moet men in 2018 dus hebben om zich te kunnen verheugen op een eeuwig leven. Sjoukje is 76. Zou de heer Pearson zeker zijn van die voor ons zeventigers terneerdrukkende veertig? Zou vijftig ook kunnen? Valt er misschien nog wat te sjoemelen?

Ik heb heel mijn leven gehoopt op de eeuwigheid, niet in het ‘hiernamaals’ maar met beide voeten op de grond in Brussel, Amsterdam en Groningen. Om dan op 22 februari 2018 in de krant te lezen dat het zover is, maar dat je nu veertig moet zijn om het entreebewijs te krijgen, dat is te wreed. Zou Pearson de zaak niet in een hogere versnelling kunnen zetten?

Er zingt iets in mij. Trompetten schetteren, trommels roffelen en kondigen iets aan. Het is toekomstmuziek.

De ondertitel van het artikel in de Telegraaf luidt: ‘Onsterfelijk en een carrière van honderd jaar, willen we dat wel?’ Honderd jaar? Dat is geen eeuwigheid, maar een doordeweekse eeuw waarmee we allang vertrouwd zijn.

De krant gelooft er niet in. Ik geloof. De leeftijd van een mens wordt naar beneden geschroefd, de wetenschap staat niet stil. Meer mogelijkheden liggen binnen handbereik. Met een paar extra handigheidjes lonkt zelfs de eeuwige jeugd, als ze daar in de laboratoria tenminste een beetje doorwerken.

Sjoukje zal veertig kunnen worden, dertig, en, als ze wil, Olympisch kampioene kunstrijden in 2064. Ik heb haar nog moeilijk zittend op een stoeltjeslift in Amsterdam gezien.

Het Laatste Nieuws publiceerde vrijdag 23 februari een interview met Jan Boskamp, trainer van Anderlecht toen Roger Vanden Stock het voorzitterschap van zijn vader Constant overnam. Het waren zware tijden volgens Boskamp. Toen midvoor Gilles De Bilde, zijn beste speler, aan PSV werd verkocht, moest hij het doen met onbekende ‘jonge ventjes’ in de spits.

2018. Het zijn zware tijden voor de roemrijke club. In een organisatorische chaos neemt Marc Coucke het voorzitterschap over van Roger Vanden Stock, grootste probleem op het veld: er is nood aan een goeie spits. Was ik dat niet? Nu je ’t zegt. Nog even geduld, Marc, men is met me bezig, ik kom eraan.

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234