null Beeld

Eeuwig spits Jan Mulder: 'Michel Preud'homme'

Jeroen Maris

Zonder het te beseffen velt Michel Preud'homme een vernietigend oordeel over zijn eigen functioneren.

De arena is gevuld met 50.000 Amsterdammers en een paar honderd Luikenaars. Ajax - Standard. De Amsterdammers zwaaien met vlaggetjes, de Luikenaars roeren zich een kwartier voor de aftrap nog niet, zij zullen straks, wanneer de match is begonnen, vast van zich laten horen. Geweldige sfeer. Standard-coach Michel Preud’homme had in de voorbeschouwingen al gezegd: ‘Het kan spoken in de Arena.’

Ondergetekende is vaak in de Johan Cruijff Arena geweest en heeft het er nooit weten spoken. Men zingt er op monotone toon brave liedjes, heet wordt het er nooit. Niet te vergelijken met het geluid van Sclessin. Preud’homme dekt zich in. Zijn aan een minderwaardigheidscomplex grenzende onzekerheid is misplaatst. Had Standard in de tweede helft van de heenwedstrijd, met als inzet een plaatsje in de groepsfase van de financieel lucratieve Champions League, Ajax dan niet van het veld gespeeld en een achterstand van 2-0 met overrompelende drift en vernuft ongedaan gemaakt? Ajax is bevreesd voor de return.

De trainer van Standard beweerde na de eerste wedstrijd wel meer. Zoals het cliché dat de twee doelpunten van Ajax voortkwamen uit foutjes van zijn verdedigers: ‘Op dit niveau wordt dat onmiddellijk afgestraft.’ Ziyech en Huntelaar misten enorme kansen op de 0-3 en 0-4 op een zeer ondermaats niveau. Ajax bevestigde dat niveau een paar dagen later, in de arena waar het nooit spookt, met een gelijkspel tegen het armetierige Heracles uit Almelo. Ik was benieuwd naar de manier waarop Standard Luik, dat een doelpunt nodig had om zich te kwalificeren voor de volgende ronde, het zou aanpakken. Onmiddellijk de virtuoze Carcela aanspelen en met een geniale dribbel de angst er diep injagen bij de Amsterdammers, bijvoorbeeld.

Na de aftrap wandelt de beste speler van de Belgische Jupiler Pro League de verkeerde kant op. Ter hoogte van de eigen zestienmeterlijn blijft Carcela staan. Ook alle medespelers kruipen achteruit. Ajax kan niet anders dan vooruit voetballen. Er volgt een bombardement van corners op het Luikse doel. Acterend op dit niveau kan een goal niet uitblijven. En een tweede ook niet.

Ondertussen is het prettig wandelen in het plantsoen. Heerlijk weer, groen gras, fijne sfeer en verliezen tegen deze oppermachtige tegenstander is geen schande. Carcela is in opperbeste stemming. Hij helpt een uitgegleden tegenstrever omhoog, excuseert zich voor zijn aanwezigheid in de buurt, knoopt een vriendelijk praatje aan met de beroemde Ajacied (Frenkie de Jong is de naam) en mijmert op het voor hem gedenkwaardige plekje nog een wijle na over het geluk dat hem in dit iconische oord is beschoren.

Een minuut na de rust scoort Ajax de 3-0. Carcela applaudisseert net niet. Hij is bezig met belangrijker werk: om zich heen kijken. Hij bewondert het publiek op de tribune en de Amsterdamse tovenaars op het veld die je geen strobreed in de weg moet leggen, want dan kan de magie worden verbroken.

Die derde goal is de genadeklap en het sein voor Ajax om te gaan rusten. Gedwongen neemt Standard schoorvoetend enig initiatief en zelfs Carcela trekt een vrijblijvend sprintje. Te laat. De meegereisde fans uit de Vurige Stede hangen slap voorover met het hoofd in de schoot. Alle leven lijkt geweken. Wat hadden ze in het afgelopen uur in ’s hemelsnaam gezien? Tadic en Ziyech. Technisch begaafde betaalde voetballers met pit. Maar zó veel minder is hun eigen weergaloze Carcela, die ook anderhalf miljoen verdient, toch niet? Preud’homme verklaart op de persconferentie dat zijn spelers blijkbaar al zijn consignes waren vergeten. ‘Niks van wat ik vroeg, werd uitgevoerd.’

Zonder het te beseffen velde hij een vernietigend oordeel over zijn eigen functioneren.

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234