null Beeld

Eeuwig spits Jan Mulder: 'Michel Preud'homme'

Trek het je niet aan, Michel. Boosheid over een column, al staat hij in Humo, is niet efficiënt. Glimlach!

jan mulder

'Trek het je niet aan, Michel. Boosheid over een column, al staat hij in Humo, is niet efficiënt. Glimlach!'

Jiri Nemec blonk negen jaar uit op het middenveld van Schalke 04. In die negen seizoenen scoorde hij zes keer. Slecht gemiddelde. Maar de dribbelaar was in de jaren 90 niet uit het elftal weg te denken. Jiri was een perfect radertje in de klassieke Schalker Kreisel, de voorloper van het tikitaka van Barcelona. Behalve het uiterst geringe aantal goals (hij was niet ‘efficiënt’ zouden we nu zeggen) had hij nog een opmerkelijke, zeldzame kwaliteit. Hij maakte geen geluid. Niet op het veld, niet in de kleedkamer, niet na afloop van de match en niet in de bus naar huis. Geen Duitse journalist heeft Jiri Nemec ooit kunnen interviewen en niemand stoorde zich eraan. Jiri lag niet dwars, hij hield van de stilte. Zelfs Bild had begrip en schreef niets over hem.

Sinds die jaren 90 van de vorige eeuw onderging het voetbal een metamorfose. Spelers bazuinen zichzelf de godganse dag de wereld in via Twitter en plaatsen intieme foto’s met hun honden en dames op Instagram. Privé verkoopt. De peperdure vertegenwoordigers van het merk van hun club moeten zo nu en dan, al is het met frisse tegenzin, ook verschijnen op een persconferentie in de aanloop naar een belangrijk duel. Voetbal zonder uitleg is niet meer.

Vorige week kwam er opvallend nieuws van het front. Michel Preud’homme, de trainer van Standard Luik, had het gehad met de media, vertelde hij op een drukbezochte persconferentie. ‘Sinds mijn terugkomst heb ik geprobeerd om zoveel mogelijk met jullie te delen. Ik stel vast dat die uitleg door bepaalde mensen slecht gebruikt is. Vooral dan mijn woorden over de fysieke voorbereiding. Ik heb nooit iemand bekritiseerd, ik deed enkel een paar vaststellingen. Die zijn opgepikt en soms veranderd. Ik zal me qua communicatie daarom beperken tot het strikte minimum.’ Persboycot. Altijd leuk. Collega Alex Ferguson sprak tien jaar niet met de BBC wegens een kritische uitzending. Toen de omroep terecht geen woord terugtrok, bond de kinderachtige coach, in het belang van de club, ten slotte in.

José Mourinho beperkt zijn inbreng eveneens wanneer de pers kritisch is. Hij doet de drie vragen af met ‘ja’ en ‘nee’ en beent weg. Zijn United heeft dan meestal verloren. De week daarop – gewonnen – is José alweer toeschietelijk. Dat komt omdat hij niet Jiri Nemec is, maar de praatgrage José Mourinho. Het voetballeven zonder uitleg is saai, vooral als je denkt dat je het spel opnieuw hebt uitgevonden. Ook Michel Preud’homme spreekt liever dan dat hij zwijgt. Al voorzeggend en analyserend is hij in zijn element. In de kleedkamer, naast het veld en op de persconferentie. De gelauwerde coach zou moeten weten dat hij in het Belgische trainersgilde de hoogste plaats bekleedt en dat ‘verdraaide woorden’ in een krant zijn reputatie niet aantasten. Maar Michel toont zich geen groot kenner van Michel Preud’homme en besluit de communicatie tot het minimum te beperken.

De mens, hij zit vooral zichzelf dwars. De trainer, hij leest alles en is verontwaardigd over een slecht lopende zin van een persmuskiet. Daags na het bulletin met de aankondiging van de beperkte communicatie verloor Standard, thuis op Sclessin, in de bekercompetitie van Knokke, drager van de rode lantaarn in de eerste klasse amateurs. Preud’homme zei op de verplichte persconferentie dat dit nooit had mogen gebeuren omdat hij vooraf zijn spelers had gewaarschuwd voor stilstaande fases. Misschien verdraai ik zijn woorden en zei hij niet ‘omdat’ maar ‘ik had mijn spelers nog zó gewaarschuwd’. Trek het je niet aan, Michel. Boosheid over een column, al staat hij in Humo, is niet efficiënt. Glimlach! En die stilstaande fases, waar de voetbalclub Knokke weliswaar langs de hele Belgische kust om wordt gevreesd, zijn zwakke aanknopingspunten. De oorzaken van de slechte resultaten liggen elders. Dicht bij Michel Preud’homme.

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234