Eeuwig spits Jan Mulder: 'Middenvelder'

Er gaat geen week voorbij of er is een uitgever die brood ziet in het seksleven van een middenvelder.

'Pompstation in Nederland. Na het tanken ga ik naar binnen om te betalen. De vrouw achter het loket wordt half aan het zicht onttrokken door een kartonnen houder met een toren ‘De wereld volgens Gijp’ erin. Boeken. Gijp, dat is René van der Gijp. Het uitbundige leven van deze speler is pakkend beschreven door auteur Michel van Egmond.

Na de eerste bestseller, ‘Gijp’, spoelt er een angstaanjagende golf boeken van bekende voetballers over het land. Radioreporters voelen ook opeens zo’n uitbundig leven in zich opwellen, dat het absoluut naar de drukker moet. Scheidsrechters herinneren zich genoeg anekdotes om een boek mee te vullen. Regionale middenvelders worden door een ghostwriter gebeld of ze ooit doping of drugs hebben gebruikt. Er gaat geen week voorbij of er is een uitgever die brood ziet in het seksleven van een middenvelder van Roda JC.

Er verschijnen geen romans vol seks en andere schandalen in de overtreffende trap. Ik krijg zin om zo’n roman te schrijven. Het hoofdpersonage heet John Mulder. Dertigduizend vrouwen betraden met kloppend hart zijn hotelkamer. Na het genot ging John zogenaamd naar de Reyerslaan voor een voetbalanalyse bij de VRT, maar hij reed na de uitzending met spoed naar Luxemburg. Daar zette John een zak met zwart geld in de kofferbak. Hoogtepunt en dé verkoopstunt in ‘Johns bekentenissen’ is een affaire met een bekend lid van het koningshuis, waarbij één detail van haar vorstelijke lichaam over de toonbank vliegt – een gigantische pukkel op haar koninklijke rug die haar heftigste erogene zone blijkt te zijn, likken maar.

In mijn boekenkast staan nog sportboeken uit de pre-‘Gijp’-tijd. Ik pak er eentje: ‘Fluitend door de wereld’, herinneringen en reisindrukken van voetbalscheidsrechter John Langenus, met pentekeningen van Elsa van Hagendoren. Benieuwd hoe Langenus het heeft aangepakt.

Uit het voorwoord: ‘Te Londen in een bar zag ik een negerman cocktails maken. Hij was de knapste die ik ooit gezien heb. Hij wipte flesch na flesch, om beurten, de hoogte in, ving ze weer op, goot van ieder een scheutje in den schudder en, nadat deze gesloten was, beschreef zijn arm een schat van een arabeske, één enkele, en de streelendste cocktail was geboren. Ik wou trachten dezen barman na te doen: een ‘scheutje’ reisindrukken, een ‘scheutje’ voetbal, een ‘scheutje’ autobiografie en een ‘scheutje’ herinneringen. En daar is mijn cocktail: ‘Fluitend door de wereld’. Ik heb getracht hem zoo toe te bereiden dat allen, ook zij die nooit aan voetbal deden, er wat aan hebben. Op uw gezondheid!’

Meteen na het behalen van zijn diploma van scheidsrechter moest Langenus Racing Brussel - FC Brugge leiden. Beide clubs stonden ‘aan het hoofd der rangschikking’. ‘De mensen die het wisten, waren van meening dat de taak voor den snotneus te zwaar zou zijn.’ Vlak voor de aftrap kwam een aanwezige Engelse oefenmeester naar hem toe met een nieuw horloge, een chronometer. ‘Hij wou dat ik er één beproeven zou.’ Na een halfuur keek Langenus erop en hij ontdekte dat er slechts vijf minuten waren gespeeld. ‘Maar dat kon toch niet! Even het uurwerk aan het oor gehouden. Geen tiktak te hooren! Maar dat ding was niet opgewonden!’

Langenus floot op gevoel voor rust. ‘Dat pakte! Durven en over alle toestanden – hoe lastig ook – meester zijn! Zoo wordt men scheidsrechter! Van toen af begon dan stilaan mijn opgang.’

Ik heb het boek van de Nederlandse topscheidsrechter Björn Kuipers, getiteld ‘Björn’, niet gelezen, maar ik heb hem onlangs wél in het theater gezien. Hij vertelde verhalen over het scheidsrechtersvak en de lessen die het bedrijfsleven uit het fluiten kan trekken. Op een bepaalde manier deed het optreden me aan het boek van John Langenus denken: ontroerend.

Een bestseller werd het boek ‘Björn’ niet. Doping, schandaal, belastingontduiking, slepende ziekte en seks ontbraken en dan krijg je zo’n ding niet op het strand. Ik ga het kopen.’

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234