null Beeld

Eeuwig spits Jan Mulder: 'Mkhitaryan'

Bij een indrukwekkende speler is de beroemdheid in orde en het lichaam goddelijk

Jeroen Maris

Manchester United beschikt over indrukwekkende spelers. Pogba, Carrick, Mkhitaryan, De Gea, Rashford en vooral Ibrahimovic natuurlijk. Indrukwekkender dan Zlatan zijn ze echt niet te koop.

Anderlecht-Manchester United. Ik sta tijdens de warming-up met mijn neus op het indrukwekkende elftal van trainer Mourinho (een onopvallend mannetje iets verderop langs de zijlijn). Opeens valt het me op: er is niets indrukwekkends aan als je er vlakbij bent. Ik zie uitgehongerde gezichten en magere lijven boven veel te fors uitgevallen benen.

Zlatan valt erg tegen. Zlatan weet dat hij het net niet heeft. Hij lijdt. Je ziet hem de hele tijd denken: ‘Ik ben een lelijkerd’. Bravo, Zlatan, dat je dapper blijft doorworstelen.

Op de televisie hebben we gezien dat Pogba over een indrukwekkend lichaam beschikt. Op tien meter afstand blijft er van de beroemde body niets over. Mkhitaryan? Een boer. Technisch zeer gehaaide voetballer, maar een boer. Carrick? Verpletterende saaiheid van schouderpartij en oogopslag.

Maar indrukwekkende voetballers bestaan of hebben bestaan, ik weet het zeker. Bij een glaszuivere indrukwekkende speler is de beroemdheid in orde en het lichaam goddelijk – én hij behoort tot de besten ter wereld of is zonder discussie dé beste. Pele.

Alles was perfect aan Pele: lengte, techniek, beweging, stilstand, op de foto en in werkelijkheid. Pele was een genot om naar te kijken. Dat maakte hem beter en vooral indrukwekkender dan Maradona. Om dezelfde reden is Federer indrukwekkend en Nadal niet. Verschijnt Federer op de baan, dan gaat er een zucht door het stadion: dit is het, helemaal. Nadal komt uit de tunnel, zoekt vlug zijn stoel op en begint zijn flesjes op hun plekje te zetten. Niemand is geïnteresseerd.

Terug bij het voetbal: Luis Suarez is een spits van wereldklasse, maar valt in het niet bij de Luis Suarez die in de jaren 60 op het middenveld van Inter Milan speelde. De voorname houding en het panterachtige lichaam van die eerste Luis Suarez boezemden je bij de aftrap al ontzag in. De maestro keek vriendelijk als je bij hem in de buurt kwam, maar uit eerbied voor zoveel schoonheid week je meteen weer achteruit. Ik heb hem later eens op een stoel in de kantine van Feyenoord zien zitten, dat hij bezocht als scout van Inter. Zo voornaam zitten kunnen slechts de allergrootsten. Aan te leren valt het niet, majestueus zitten is een gave.

Er was nog een derde indrukwekkende voetballer in mijn leven, maar die was dat, naast zijn virtuoze spel, ook vanwege zijn naam: Ademir da Guia, spelend voor het Braziliaanse Palmeiras. Eigenlijk waren er dus maar twee: Pele en Suarez. Misschien waren de omstandigheden ideaal toen ik ze in mijn Boek der Indrukwekkenden bijschreef. Stadions en weersomstandigheden kunnen veel verpesten, zoals bij voornoemde Anderlecht-Manchester United in de Europa League. Ik wilde naar een kennis zwaaien hoog in de tribune en zag in mijn blikveld oud-United-manager Alex Ferguson zitten. Een deceptie. Niet omdat hij een brilletje droeg, het was het geheel van de beroemde Ferguson dat hem en mij de das omdeed. Deze mannen staan op de markt in Winschoten gerookte makreel te verkopen. Ze zijn beroemd, maar ze komen buiten, het is iets te koud en je ziet vis.

undefined

null Beeld

Alex, de wangen broos en rosé van de wijn, droeg een hoedje met een veertje aan de zijkant. Hij zag er beteuterd uit, want Anderlecht had net de gelijkmaker erin gekopt. Een Indrukwekkende mag alles zijn, behalve beteuterd.

Te veel grandeur kan ook nadelig werken voor je grandeur, merkte ik tijdens de return op Old Trafford.

Het wemelt er van de standbeelden. Busby, Ferguson, Charlton, Best, Law. Ze staan op de pleinen of hangen als Jezus aan de voorgevel van het stadion. De één wordt nog grootser geëerd dan de ander. De helden werden er kleiner door.

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234