Eeuwig spits Jan Mulder: Pep Guardiola gaf de ballenjongen tactische instructies

W im Kieft, gevierd voetballer en analist in Nederland, vertelde me eens dat hij voor Ajax ballenjongen was achter het doel van PSV-keeper Jan van Beveren. ‘Hij dook een kopbal van jou uit de hoek, het regende heel hard.’

Wim droomde. Hij droomde van schoten in de bovenhoek en keepers die hun doel schoonhouden in dramatisch weer. Als hij met de tram naar de training ging, droeg hij zijn voetbaltas met de kant waar de naam Ajax op stond tegen zijn benen aan, opdat niemand hem kon verdenken van ijdelheid. Ik beschouw het als een eer voor hem te hebben gespeeld.

‘Heb je die bal wel snel opgehaald? Want we stonden achter, is het niet?’

Wist hij niet meer. Waarschijnlijk liet hij het over aan een vriendje, verderop. Wim was niet lui, hij was een jongen van tien en droomde. Vandaag de dag zou hij daarover worden verhoord.

Vorige week deed zich in Engeland een opmerkelijk moment voor tijdens Manchester City - Crystal Palace. De camera had de plaatselijke coach Pep Guardiola vol in beeld toen hij een ballenjongen bij zich riep, een arm om hem heen legde en op hem begon in te spreken. De tienjarige jongen keek angstig omhoog naar de beroemde trainer, die op een paar centimeter afstand van zijn gezicht een lange, indringende monoloog hield. Op het einde van de verhandeling tikte Guardiola hem bemoedigend tegen de wang, wat niet echt hielp: het ventje leek totaal van slag.

Na de wedstrijd vroeg een journalist aan Guardiola wat hij met de ballenjongen had gedaan. Geïnstrueerd. Guardiola: ‘We speelden traag. Als er gefloten werd, was er niemand die de vrije trap nam. Het duurde vijf, tien seconden voordat iemand de bal pakte en het spel hervatte. Als dat gebeurt, gaat alles traag. Ook de ballenjongens waren traag, iedereen was traag.’

Deze ballenjongen zal over een jaar of dertig de roman ‘Traag’ schrijven, over het trauma van Manchester. Nu maakt niemand zich druk over de verloederende zeden van de toptrainers, die snelheid in het spel willen en daarbij een rol zien weggelegd voor topfitte en tactisch geschoolde ballenjongens.

Zaterdag 9 september jongstleden werd in de Bundesliga de wedstrijd Hoffenheim - Bayern München beslist door een ballenjongen. De bal rolde buiten het veld, Bayern München dacht (terecht) dat de inworp voor hen was, zocht de wedstrijdbal, maar de ballenjongen van dienst gooide een andere bal razendsnel naar zijn linksback, en die lanceerde de volledig vrijstaande Mark Uth: 1-0.

Coach Nagelsmann van Hoffenheim zei op de persconferentie dat zijn ballenjongens ‘goed zijn opgeleid’. Hij dankte in het bijzonder de geweldige ballenjongen die drie punten voor zijn club had binnengesleept.

Als er vertraagd moet worden en de bal voor Bayern München beter even kan worden verstopt in het publiek, doen de ballenjongens van TSG 1899 Hoffenheim dat óók, dankzij de moderne opleiding van de alom bewierookte ‘laptoptrainer’ Nagelsmann. Vertragen gebeurt vaker dan versnellen. Zo’n trainer kweekt etters die je het bloed onder de nagels vandaan halen.

Vorig jaar in de Europa League gingen bij Manchester United - Anderlecht enkele leden van de staf van Mourinho enorm te keer tegen de ballenjongen langs de zijlijn. Ik zat vlakbij en schaamde me voor die volwassen mannen en hun dubieuze instructies.

Herinneren we ons ook Eden Hazard, een zeer sportieve voetballer die enkele jaren geleden in Swansea een ballenjongen, die expres met de buik op de bal was gaan liggen om de corner niet te laten nemen, nogal ruw aanpakte. Eden leek de bal onder de jongen vandaan te willen schoppen. De ballenjongen verweerde zich, hield vol. Een wilde schermutseling volgde. Het publiek zag kindermishandeling.

Had allemaal vermeden kunnen worden. Ballenjongens moeten onpartijdig hun werk doen en geen trauma’s oplopen doordat ze als een commando militairen zijn gedrild.

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234