null Beeld

Eeuwig spits Jan Mulder: 'Pepe Imaz'

In essentie zijn we allemaal op zoek naar liefde, geluk en harmonie.

Jeroen Maris

‘In 1966 maakte Paul Van Himst een doelpunt. Ik viel hem in de armen. Andere spelers sprongen erbovenop. In dat kluwen gevangen, was ik verplicht te blijven knijpen en juichen. Eindeloze omhelzing. Op een gegeven moment werd dat onaangenaam.

De mond van de goalmaker zat tegen mijn oor aan. Het lawaai was enorm. Van Himst produceerde een combinatie van een luchtalarm, brandweersirene, gillende keukenmeid, snerpende treinwielen door een bocht, van honger krijsende vogels in de ijle lucht van de Noordpool, een kind dat zijn vinger tussen de deur krijgt.

Van Himst en ondergetekende schudden elkaar vandaag de dag de hand. Verdergaande lichamelijke intimiteiten, kussen of omhelzen, dat doen we niet. We hebben weleens een kneepje in de wang overwogen, maar in The Godfather zagen we dat je dan ongeveer dood bent verklaard. En de omhelzing is het domein van de goeroe.

Op YouTube staat een sessie van de Spaanse oud-tennisser Pepe Imaz, ooit 167ste op de ATP Ranking, nu goeroe. Ik dacht in eerste instantie aan een enge Halloween-grap, maar het was bloedige ernst.

Op een laag podium voor een klein publiek zat de nummer 1 van de wereld, Novak Djokovic, naast Pepe Imaz. Ze hadden er net een paar uur meditatie op zitten om Djokovic weer in de winningmood te krijgen. De tenniskampioen hield zijn ogen nog steeds in vrede gedompeld gesloten en legde daarna uit wat er zo goed aan zijn meester was.

‘De omhelzing. De liefde.’

undefined

null Beeld

Via de langdurige omhelzing (‘lengthy hug’) kom je dichter bij de ‘spirituele vervulling’. Zo’n omhelzing noemt men een ‘helende aanraking’. Er bestaan ook, vond ik op een gespecialiseerde site, accidentele aanrakingen, taakgerichte aanrakingen, aanmoedigende, affectieve, ondersteunende, speelse, joviaal-amicale, koesterende, verbindende, verzorgende, reddende, afwerende, bestraffende, machtswellustige, geborgenheid gevende, rituele, tactiele, sensuele, verleidende, erogene, agressieve en sadistische aanrakingen. Wij beperken ons vandaag tot een kijkje in de wereld van de helende aanraking.

De wild gekapte Imaz was gekleed in een witte, boven wijd openstaande zijden blouse en identieke witte broek. Djokovic: ‘In essentie zijn we allemaal op zoek naar liefde, geluk en harmonie. Wij moeten naar binnen kunnen kijken en de verbinding tot stand brengen met een goddelijk licht.’

Daarna vergeleek Djokovic de mens met een auto in druk verkeer. ‘Het is beter je eruit weg te trekken tot boven op een heuvel en erop neer te kijken.’

Zijn broer Mark Djokovic was ook aanwezig. Mark is uit een depressie gekomen en maakte ons bekend met het geneesmiddel van de wonderdokter: ‘Imaz keek alleen met liefde naar me, zonder oordeel.’

Pepe Imaz en niet Novaks vaste coaches Boris Becker en Marian Vajda zit dezer dagen in de box tijdens de Masters van Parijs. New Age op Roland Garros. Voordat Djokovic tegen Murray speelt, zit hij een uur in een verstrengeling met Pepe. Hun lichamen seinen liefde.

Djokovic gelooft. Zijn huwelijk zag er de laatste tijd ook wat brokkelig uit (mevrouw Djokovic was inderdaad op toernooien te bewonderen met een zuur gezicht), maar ze hebben nu samen een bericht gepost dat tussen hen alles weer liefde is.

Wat zou Novak Djokovic hebben bewogen zijn zoektocht naar het goddelijk licht, dat ergens in hem straalt, met het publiek te delen? Hij meent misschien dat hij, behalve zoeker, ook boodschapper en doorgever van het goede moet zijn en dat wij allen liefde, licht en goeroe nodig hebben.

In Miami Beach en Marbella kun je met je kat of hond naar zo’n witte goeroe. De geestelijk genezer omhelst je foxterriër een kwartier alleen, verzoekt dan het baasje aan te sluiten en zo blijven ze een uur in liefde aan elkaar kleven. Het dier schijnt er gelukkig van te worden.

Het gaat niet zo goed met mijn oude poes. Alle vitaminen zijn uitgeprobeerd. Een befaamde goeroe als laatste redmiddel? Ik hoor brandweersirenes en luchtalarmen afgaan, treinen snerpen, gieren krijsen.’

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234