null Beeld

Eeuwig spits Jan Mulder: 'Radja Nainggolan'

Radja is, weet iedereen, geen wereldklasse. Hij is een Radja

jan mulder

Bondscoach Roberto Martínez had twee jaar lang gepiekerd over de vraag hoe hij Radja Nainggolan kon inpassen voor het wereldkampioenschap in Rusland. Na zijn besluit vloog hij op 20 mei naar Rome voor een gesprek met de speler. Martínez maakte toen een verrassende manoeuvre: hij verzweeg de niet-selectie van zijn gesprekspartner. Een uur later stond de selectie op de telex. Zonder Nainggolan.

‘Hij paste niet in het tactische concept,’ zei Martínez op 21 mei op de persconferentie.

Op 22 mei bespraken journalisten en commentatoren de vreselijke toestand pagina’s lang in hun kranten. Ik vond het ook raar dat Nainggolan er niet bij is: hij is beter dan Axel Witsel of Jordan Lukaku, Christian Kabasele, Laurent Ciman en nog een paar. Ik zou Nainggolan alleen al meenemen wegens Martínez’ heilige tactische concept. Die coach is er zó door geobsedeerd, dat hij op het eind van al zijn overwegingen de tactische blunder van het jaar heeft gemaakt.

België stond op zijn kop. Achtduizend Radja-fans zwoeren op Twitter voor de bondslokalen in Brussel te demonstreren, 35 mensen daagden op. Volgens schattingen van de politie waren het er drie.

Een reporter van ‘Het journaal’ interviewde een gezin, waarschijnlijk die drie. Het zoontje had een shirt aan met de naam van zijn favoriete speler op de rug. ‘Nainggolan moet mee naar Rusland,’ zei de papa. Het was mooi weer. De moeder spreidde een tafellaken uit voor het Koning Boudewijnstadion en nam elegant plaats voor de picknick. In dat gras zat geen keiharde demonstrante die op het einde van al haar vergeefse pogingen in hongerstaking gaat. Het was prachtig.

Andere verontwaardigde supporters onderzochten de mogelijkheden voor een referendum en de eventuele positieve effecten ervan voor een plaatsje voor Nainggolan. Kranten die een poll op het internet organiseerden – ‘Nainggolan ja’ of ‘Nainggolan nee’ – ontvingen in vijf minuten tijd tienduizend ja’s. De KBVB voelde zich genoodzaakt een verklaring te verspreiden. Die kwam erop neer dat de coach het elftal samenstelt en er geen aanpassingen in de selectie zullen volgen, hoezeer men de emoties van de fans ook begrijpt. Volgens de bond toonden die emoties aan dat het WK leeft. Vrienden van Radja die wel waren verkozen, zeiden dat het spijtig was. Op 23 mei ging de storm liggen.

Aanstaande zaterdag staat België - Portugal op het oefenprogramma. Had het trouwe publiek tijdens de vorige wedstrijd tegen Saudi-Arabië niet massaal en oorverdovend gejuicht toen Nainggolan inviel?

Er hangen drie spandoeken. De Rode Duivels komen de tunnel uit voor de opwarming. IJzige stilte. Martínez betreedt het veld. Fluitconcert. De wedstrijd begint. Portugal scoort. Nieuw concert volgt. Hier en daar wordt de naam Nainggolan gescandeerd. Hazard dribbelt vier Portugezen en maakt gelijk. Alle concerten vergeten.

Na winst tegen de Portugezen (Kevin De Bruyne neemt zelf het afstandsschot voor zijn rekening in plaats van Nainggolan, en schiet vlak voor tijd een bal vanaf 35 meter in de kruising) zal de rust zó erg weerkeren, dat de bond, bang voor genoegzaamheid van alle betrokkenen, een verklaring doet uitgaan dat het WK moet léven bij het publiek, niet uitdoven voor het toernooi begint.

Wanneer de Rode Duivels verliezen, zullen er geen commentaren in de pers komen met jammerklachten over de afwezigheid van Radja. Hij is, weet iedereen, geen wereldklasse, hij is een Radja. De enige die zich het historische gesprek van 20 mei 2018 herinnert, is Radja Nainggolan.

In 1974 werd steller dezes tot verbijstering van hemzelf, zijn familie en ontelbare fans vlak voor de afreis naar het WK door bondscoach Rinus Michels geëlimineerd. Oranje haalde de finale. En verloor van Duitsland. Er was toen één persoon op de wereld die dacht: had je Jan Mulder maar moeten opstellen.

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234