null Beeld

Eeuwig spits Jan Mulder: 'Usaïn Bolt'

Bolt maakt zich nergens druk over, ook niet over de aanschaf van verboden middelen.

jan mulder

In de jaren 60 kregen de voetballers van Anderlecht één keer per week een glazen buisje en een zaagje aangereikt door masseur Beeckmans. We moesten het smalle uiteinde van het buisje doorzagen en de inhoud opdrinken. Het zou om stierenbloed gaan, goed voor de bloedsomloop en andere fitheid die het team van kampioenschap naar kampioenschap moest leiden.

Het ding doorzagen deed niemand. Gewoon met de vingers doormidden breken. Overal in de kleedkamer lagen glassplinters. Stofzuigers waren er in de kleedkamer van Anderlecht niet en het stierenbloed kan ook gerust als een miskleun worden betiteld.

Ik heb er één keer van geproefd en daarna wegens kokhalzen nooit meer. Iedere speler nam het mee naar huis en gooide het daar in de vuilnisemmer. Misschien zijn de gepensioneerde masseurs nog altijd in de waan dat we vijf keer achter elkaar kampioen werden door dat bloed.

Vorige week dacht ik aan mijn stieren. In de Volkskrant stond een stuk over de vermeende doping van Jamaicaanse atleten op de Olympische Spelen van Peking in 2008. Het artikel was geschreven naar aanleiding van een nieuwe documentaire van de onderzoeksjournalist Hajo Seppelt van de ARD, die ook de door de Russische staat georganiseerde doping heeft ontmaskerd. Een man om serieus te nemen.

Bij recente testen is gebleken dat Jamaicaanse winnaars van gouden medailles allen clenbuterol in hun urine hadden. Het IOC en het mondiale anti-dopingagentschap WADA besloten geen maatregelen te treffen tegen de betrokken atleten: het bekende signaal om de zaak nóg serieuzer te nemen.

undefined

null Beeld

Clenbuterol is een spierversterker die in de vleesindustrie wordt gebruikt, vooral in Mexico en China. Dat vlees eten is geen bewijs dat je een dopingzondaar bent. Maar de wielrenner Alberto Contador had 50 picogram clenbuterol in zijn urine en werd twee jaar geschorst. In Spanje maakt de vleesverwerkende industrie geen gebruik van clenbuterol, men ging er daarom van uit dat Contador clenbuterol zo uit het doosje in de mond had gestopt. Vage bewijslast. Seppelt betwijfelt of vleesvervuiling de oorzaak is van de positieve Jamaicaanse tests. Hij denkt dat de atleten, die in Peking onder aanvoering van Usain Bolt tien gouden medailles hebben gewonnen, de verboden spierversterkers ook bewust hebben genomen, net als Contador.

Usain Bolt. Zou het toch...?

Men zit op het spoor. Onlangs verloor Jamaica de gouden estafettemedaille uit Peking: Nesta Carter was bij een test positief bevonden op methylhexanamine. Van de acht snelste mannen ter wereld is alleen Bolt nooit betrapt.

Ik herinner me een documentaire over zijn fantastische carrière. Trainen: nauwelijks. Veel lachen: ja. Moe: nooit. Aan schema’s deed hij niet, hij deed maar wat. In zijn biografie ‘Faster than Lightning’ vertelt Usain Bolt dat hij tijdens de Olympische Spelen van 2008 meer dan duizend kipnuggets van McDonald’s heeft gegeten en daarom goud won op de 100 en de 200 meter, met verbluffende wereldrecords.

Kipnuggets. Duizend. Is dat humor? Een manier om met een hyperbool alle eventueel opduikende beschuldigingen van dopinggebruik te ontkennen? Te bekennen misschien? Wat zijn kipnuggets?

Albert Heijn: ‘Mmm... Stukjes kip in een krokant jasje.’

Ik ben voorzitter van de allerhoogste antidopinginstantie. De uitkomsten van het heronderzoek naar de urine van Usain Bolt liggen voor me op tafel: tienduizend kippen en twintig picogram clenbuterol. Een te verwaarlozen afwijking, maar toch ook niet helemaal zuiver.

Mijn oordeel?

Onschuldig.

Bolt houdt van een stukje kip in een krokant jasje. Hij spreekt de waarheid. Ik zie en voel het aan hem. Hij kan niet anders. Bolt maakt zich nergens druk over, ook niet over de aanschaf van verboden middelen. Hij beschouwt het als verloren tijd en gaat liever uit met een wonderschone vrouw uit de stad waar hij hardloopt. Als ze de volgende dag op Facebook zet dat ze met de beroemde atleet in bed heeft gelegen, glimlacht hij niet de geringste ontkenning. Usain laat iedereen genieten, ook verkliksters en pillen. Hij neemt ze mee naar huis en gooit ze weg.

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234