null Beeld

Eeuwig Spits: Jan Mulder

Eeuwig spits Jan Mulder: 'Vincent Kompany en zijn kuit'

Jan Mulder

Wat Vincent Kompany en zijn kuit samen beleven, wordt schier onverdraaglijk

In de elfde minuut van Manchester City-FC Newcastle liep Vincent Kompany naar de kant. Hij mankte niet. Dan is hij geblesseerd. Ook vertrok hij het gezicht niet in een pijnlijke grimas. Dan is hij ernstig geblesseerd. Ik, niet geblesseerd, stond op en mankte met een pijnlijke grimas op het gezicht naar het koffiezetapparaat.

Veertigste blessure. Het wordt schier onverdraaglijk wat Vince en zijn kuit samen beleven. Emotieloos wandelt hij onder de blikken van zestigduizend man en een trainer naar de kleedkamer. Hij is immuun geworden voor sportverdriet. Je zou bijna applaudisseren.

Vincent Kompany verlangt naar applaus noch medelijden. Zijn vrouw Carla doet het voor hem. Na de wedstrijd verscheen er een tweet van haar hand: ‘This breaks my heart because I know how hard he works and how much he lives for it. But he is so focussed he will not stop fighting and won’t stop supporting the boys. COME ON CITY!!!’

Steller dezes was in de nadagen van zijn actieve periode ook chronisch geblesseerd. Twitter bestond niet, mijn vrouw wel. ‘Geachte fans, mijn hart brak toen Jan na Anderlecht-Lierse thuiskwam. Weer die kuit. Maar ik ken hem, niets zal hem klein krijgen, hij blijft knokken.’ (‘Focussen’ bestond nog niet.) ‘ALLONS LES MAUVES!!!’

undefined

null Beeld

Had ik een openbare brief van haar geapprecieerd? Haar liefde omarmd? Ik weet het niet. Niet uitgesloten mag worden dat er een kleine crisis in het huwelijk was gevolgd. U kent de procedure.

‘Misschien niet meer doen, vrouw.’

‘Ik bedoelde het goed, Jan.’

‘Weet ik, maar zou je het de volgende keer eerst even met mij willen bespreken?’

‘Ik doe het al niet meer.’

‘Dat zeg ik niet. Maar jij weet niet…’

‘Ik weet niks, helemaal niks, het meisje van Koning Jan zit in een mooi kleedje op de tribune en moet…’

‘Wind je nou niet zo op!’

En twee weken later bel je de notaris om de echt te ontbinden. De kuit is een verraderlijk lichaamsdeel van de voetballer. De spanning erin is tijdens wedstrijden enorm. Aanzetten, afremmen en weer accelereren. Duizend keer. Een kuit is na de eerste verrekking gevoelig voor een scheurtje. Voorzichtigheid tijdens een wedstrijd werkt averechts en voorzorgsmaatregelen helpen ook niet. Wat zulke patiënten vaak doen, is op de massagetafel liggen en de kuit laten vertroetelen. Ik deed het ook graag, zelfs zonder blessure. Massage is heerlijk.

Na mijn verhuizing van Anderlecht naar Ajax kwam ik de grote Sjaak Swart tegen. Ik was nog geen uur bij Ajax en lag al op de massagetafel. Lekker de glans op die beentjes laten smeren en de Amsterdamse jongens een paar schitterende kuiten tonen.

‘Niet doen,’ zei Swart. Hij had zich in zijn leven uit overtuiging nimmer laten masseren. ‘Het verzwakt de spieren.’

‘Wielrenners doen het toch ook, Sjakie? De godganse dag?’

‘Wielrennen is een andere sport. Hun spieren moeten soepel zijn, die van de voetballer hard. Heb jij een Engelsman al eens op een massagetafel zien liggen? Doen ze niet, hoor, en die competitie is anders hard genoeg.’

Het is waar. Ik herinner me dat Engelse voetballers geen warming-up deden, spierwitte benen hadden zonder olie erop, zich tien minuten voor de aftrap omkleedden en rond kerst en Nieuwjaar tien wedstrijden speelden.

Ik zou Vincent, of Carla, willen bellen en ze aanraden de masseur te mijden. Het is verleidelijk, die knedende handen van de verzorger, diep in de kuit. Niet doen, wees sterk, focus.

Gluten! Ook nooit meer. De kuitblessures komen zo frequent, zonder aanleiding van buitenaf, dat de oorzaak van zijn leed in het voedsel zou kunnen zitten.

Kompany heeft waarschijnlijk al nergens meer fysiek last van. Maar hij denkt vierentwintig uur per dag aan zijn kuit. Het probleem is dat je die beklemmende, de spieren op spanning brengende gedachte niet kunt uitbannen. Dat weet de kuit. Ze grijnst vuil.

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234