null Beeld

Eeuwig spits Jan Mulder: 'Voetbal is een fysieke sport, doping helpt en gebeurt'

Toen hem na de verloren WK-finale van 1974 werd gevraagd waarom de Duitsers het in een wedstrijd langer kunnen volhouden, antwoordde Johan Cruijff: ‘Ze drinken veel bier.’

Matthew Brown, Hoofd Medische Staf van Manchester City, gaf op 6 september jongstleden op de Soccerex Global Convention, een symposium over de vraag of voetbal een dopingprobleem heeft, een even geestig antwoord als dat van Cruijff. Eind augustus 2017 had de Engelse voetbalbond Manchester City een boete van 35.000 pond opgelegd voor het niet naleven van de regels betreffende de whereabouts van vijf contractspelers. Dokter Brown zei op die Conventie: ‘De administratie is zo moeilijk.’

Een club uit de Premier League is verplicht van alle contractspelers, van het eerste team tot en met de U18, adressen aan de bond door te geven, alsmede de tijdstippen waarop ze trainen. ‘Het zijn slechts administratieve fouten,’ besloot Brown, ‘maar ze werpen een smet op onze club.’ Zijn gehoor knikte, bestormde het buffet en ging later huiswaarts met een heel goed gevoel: niemand was beschuldigd van het gebruik van doping in zijn of haar club. Een onjuiste vaststelling. In 2011 werd Kolo Touré (Manchester City) zes maanden geschorst omdat hij zich niet had gemeld op een dopingcontrole. Kolo? Onvindbaar. Wanneer de whereabouts zoek raken, is dat dé aanleiding om een club te beschuldigen van het omzeilen van de dopingregels. Wanneer een verantwoordelijke functionaris beweert te kampen met een ‘moeilijke’ administratie van de trainingen en de adressen, is er niemand in de zaal die opstaat en met opgetrokken wenkbrauwen vraagt of Manchester City geen medewerker bezit die de adressen en de trainingsuren bijhoudt. In de zaal zitten collega’s.

undefined

null Beeld

Antidopingwetten worden niet serieus genomen om één van de twee volgende redenen: omdat men ze ontwijkt, of omdat men niet gelooft dat doping in voetbal bestaat. Terwijl het bestaat en doktoren zich verschuilen achter moeilijke administraties en slordige spelers die vergeten het adres van hun nieuwe, 38 kamers tellende paleis te melden, want ze kochten die dag net een horloge van 480.000 pond voor hun met schuim volgespoten, lijfelijk bijzonder competitief geschapen WAG.

Voetbal is een fysieke sport, doping helpt en gebeurt. In 2014 bepaalde een Italiaanse rechter dat er in de jaren 1994 tot 1998 bij Juventus, winnaar van de Champions League, spierversterkende middelen werden toegediend. Clubarts Riccardo Agricola moest 22 maanden de cel in. In Rusland werden in 2014 Olympische sportmensen, inclusief de voetballers, massaal gedoopt door de staat. Na acht jaar onderzoek door een commissie onder leiding van de Belgische criminologe en maffia-experte Letizia Paoli van de KU Leuven, werd in juni 2015 geopenbaard dat de medische faculteit van de universiteit van Freiburg vijftig jaar lang het dopingcentrum van Duitsland is geweest. Van atletiek tot zeezeilen, van hockey tot voetbal werden sporters gedwongen verboden medicatie te slikken. Het bedrog geschiedde onder auspiciën van het ministerie van Binnenlandse Zaken.

VfB Stuttgart promoveerde in die tijd en werd daarna ook nog kampioen van Duitsland. De VfB kreeg hulp van Armin Klümper, experimenterend sportarts aan de universiteit van Freiburg. Hij zou VfB Stuttgart en SC Freiburg systematisch van anabolen hebben voorzien. Klümper bezorgde de anabolen, de club betaalde de rekening. Andreas Singler, lid van de onderzoekscommissie, liet die bevindingen door Bild-Zeitung optekenen.

De huidige bondscoach Jogi Löw, destijds speler van de VfB (hij kwam van SC Freiburg), ontkende de aantijgingen één keer voordat de hele onverkwikkelijke affaire werd vergeten. Niemand sleepte Andreas Singler voor de rechter.

De straf voor Manchester City, 35.000 pond, is handig laag in vergelijking met een individuele atleet uit een andere sport die onmiddellijk twee jaar wordt geschorst na het verzaken aan een dopingcontrole. City ontvangt alleen aan tv-rechten al ruim 100 miljoen pond per jaar, dan kun je je zo nu en dan een boete voor een weggemoffeld whereaboutje veroorloven.

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234