null Beeld

Eeuwig spits Jan Mulder: 'Yannick Noah'

Nooit eerder knielde een mens zo indrukwekkend als Yannick Noah

'Nooit eerder knielde een mens zo indrukwekkend als Yannick Noah'

D e sensaties van de Davis Cup, waar België dankzij David Goffin zo’n geweldig aandeel in had, zijn verleden tijd, maar het allesoverheersende beeld van die tenniswedstrijd blijft door mijn hoofd spelen. Niet de prestatie van Goffin of de sfeer in het stadion – Rijsel was een weekeinde Vlaams territorium. Nee: wat me zo aangreep dat ik er ’s nachts nog van droom, was Yannick Noah.

Tenniscoaches zitten doorgaans op de tribune. Het is ze verboden adviezen aan hun pupil te geven. Ze doen dat met afgesproken handgebaren en kreten natuurlijk toch, maar officieel mag het niet. Behalve in de Daviscup: daar is opeens alles geoorloofd. De coach zit naast de speler op een stoel en staat hem open en bloot bij. Dankzij die uitzondering konden we Noah aan het werk zien.

undefined

null Beeld

Goffin tegen Jo-Wilfried Tsonga, zondag 26 november. Tsonga begint goed en wint de eerste game: geen aanleiding voor de coach om aan tactiek of backhand te gaan sleutelen. Noah knielt neer aan de voeten van Tsonga en zwijgt. Nooit eerder knielde een mens zo indrukwekkend. Oké, Frits de Ruiter misschien, slager te Oude Pekela en in zijn vrije uren judoleraar. We schrijven de jaren 60. De Ruiter had ruw gestoeid, zijn kimono moest worden herschikt. Hij was één en al rust toen hij op één knie op de mat plaatsnam, de knoop uit zijn zwarte band haalde, in gedachten verzonk, zorgvuldig en plechtig de heilige herstelwerkzaamheden aan zijn kleding verrichtte, voor de zekerheid nog eens alles losmaakte en opnieuw begon, zich langzaam verhief naar het verticale en dan z’n zijn via de judosport weer ten dienste stelde van Oost-Groningen.

Noah doet zelf niet mee in Rijsel, hij is coach en knielt tussen de games voor Tsonga, na hem met de vuist op de uitgestoken vuist te hebben gegroet. Noah begint zwijgend naar Tsonga te staren. Er valt ook niets te zeggen, de match verloopt voorspoedig.

Noah lijkt iets te bestuderen. Een zeldzame hagedis die op een rots van de hete zon geniet. Meter of twee. Het fel groen en geel gekleurde schubreptiel pelt een banaan. Noah knikt goedkeurend. Ze zitten een minuut onbeweeglijk tegenover elkaar. De trance grijpt de trainer nog meer aan dan de tennisser. Noah is geen zijn meer, maar zen. Of is dat hetzelfde?

De scheidsrechter sommeert Goffin en Tsonga naar de baan. Noah had graag willen blijven zitten op zijn steen in de zon, met uitzicht op het hete zand in de woestijn. Ik begrijp hem. De Davis Cup op deze aarde is een te verwaarlozen komma in je diepste zelf.

De derde set begint. Tsonga staat ver achter. Alles moet nu uit de kast worden gehaald, anders is de partij verloren. Noah wordt ook hagedis. In de hete zon zit hij tegenover Tsonga. Zwijgt.

Mijn vroegere voetbalcoach bij Ajax, George Knobel, ging eens bij een achterstand van 2-0 in een thuiswedstrijd in de rust met de rug tegen de deur staan en keek een kwartier lang doodstil naar ons. De scheidsrechter floot voor de tweede helft en we gingen zonder dat er één woord was gezegd het veld weer op. Ik herinner me de uitslag niet meer, maar zou de methode van het zwijgen effectief zijn geweest? Wil Noah met diezelfde innerlijke kracht het tij keren?

Johan Van Herck is coach van de Belgen en zegt ook niet veel. Soms reikt Johan een flesje aan. Hij knielt minder vaak, blijft rustig naast David Goffin op zijn stoel zitten. De geest van Noah is duidelijk hoger gestegen. Hij zit op het dak en tuurt naar een mistbank boven de warme golfstroom in het Kanaal, de gedachten bij een schip in een zeeslag eind 17de eeuw.

Noah is nutteloos en mooi.

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234