null Beeld

Eeuwige Roem: Bruno Wyndaele

Eind maart 2008. 's Lands bekendste Bruno krijgt telefoon uit Nederland: 'Meneer Wijnendalen? De AVRO hier. Wij hebben uw programma 'Eeuwige roem' gezien op de BRT, en zouden graag het format kopen om er een Nederlandse versie van te draaien. Kan dat?'

1 april 2010. 's Lands bekendste Bruno verlaat ruim op tijd de burelen van De Filistijnen in Schaarbeek: vanavond zendt de AVRO de eerste aflevering uit van de Nederlandse versie van 'Eeuwige roem', en dat wil hij voor geen geld missen.


Bruno Wyndaele «Ik heb inmiddels al zo goed als alle afleveringen op dvd gezien, maar ik wil het absoluut ook op televisie meemaken: ik wil weten hoe de omroepster het programma aankondigt, en voelen hoe het past in het ritme van zo'n avond - welk programma komt ervoor, welk programma komt erna.

»'Eeuwige roem' is zo'n beetje mijn kind, hé? Toch niet meer dan logisch dat ik begaan ben met wat het uitspookt in den vreemde.»

HUMO Nederlandse remakes van Vlaamse succesprogramma's zijn zelden zo goed als het origineel - zie 'Man bijt hond' op de NCRV en 'De slimste' op RTL4. Is dat ook bij 'Eeuwige roem' het geval?

Wyndaele «Nee, het is echt waar heel, héél goed. Ze hebben een uitstekende presentator in Toine van Peperstraten, die van 'Studio Sport' komt: ik denk dat de AVRO zich in de handjes knijpt dat ze 'm hebben kunnen strikken.

»En ze hebben ook een goeie mix van gewezen topsporters, waarvan Erik Dekker wellicht de bekendste is in België. Er zit zelfs een Nederlandse Freddy De Kerpel tussen, in de vorm van oud-bokser Pedro van Raamsdonk

HUMO Is dit het eerste Filistijnen-programma dat aan het buitenland verkocht wordt?

Wyndaele «Ja. We hebben het naast Nederland trouwens ook aan Zweden en Noorwegen verkocht: die zijn inmiddels allebei al hun tweede seizoen aan het uitzenden. Bij de Noren heeft oud-coureur Dag Otto Lauritzen de eerste reeks gewonnen - 't was heel lang geleden dat ik die naam nog gehoord had (lacht)

HUMO En dan nu de hamvraag. Wat schuift zoiets, Bruno?

Wyndaele (komt een halve minuut niet meer bij)

HUMO Mag ik dit opvatten als: dat ga ik jou niet aan de neus hangen?

Wyndaele «Ik ga geen bedrag noemen, nee. Maar ik kan je verzekeren dat het niet te vergelijken valt met de lotto winnen. Ze betalen ons voor het werk dat we eraan gedaan hebben, zo moet je dat zien.

»We hebben onze hele productiebijbel aan de Nederlanders overhandigd, inclusief onze volledige locatielijst, want hun eerste seizoen speelt zich net als dat van ons af in Andalusië, waar de Koperen Ploert zo mooi op de hoofden van de deelnemers schijnt. En we hebben ook een hele vrachtwagen vol props aan hen uitgeleend.»

HUMO Op website van De Filistijnen zag ik niet alleen een Engelstalige trailer van 'Eeuwige roem', maar ook een nogal geestige trailer van 'The Bounty Hunters' oftewel 'De premiejagers', 'The hot new format from The Fillishtenen'.

Wyndaele (lacht) «Tja, 'De Filistijnen' is een slechte naam voor een productiehuis, internationaal bekeken. En niet eens omdat niemand 'm kan uitspreken: de halve Angelsaksische televisiewereld wordt gedomineerd door mensen van Joodse komaf, en die wéten dat de Filistijnen in het Oude Testament de tegenstanders van de Joden waren.

»Maar goed, als je ze dan uitlegt dat het woord 'Filistijnen' in België niet gebruikt wordt buiten de uitdrukking 'naar de Filistijnen gaan', zijn ze toch enigszins gerustgesteld.

»Maar wat die Engelstalige trailers betreft: de voertaal in de internationale televisiewereld is nu eenmaal Engels. Geloof het of niet, zelfs de Fransen doen daar aan mee.

»Overigens: ik zou meer dan één lief ding overhebben voor een Franse remake van 'Eeuwige roem'. Zinédine Zidane die het glazen-bolspel tegen Laurent Jalabert speelt: meer heb ik niet nodig om in vrede te kunnen sterven.»

HUMO En? Is er Franse interesse voor 'Eeuwige roem'?

Wyndaele «Voor 'Eeuwige roem' is er interesse vanuit de hele wereld. Maar voor mij is een deal pas rond wanneer de handtekeningen gezet zijn. Ik gun iedereen zijn succes, maar wanneer ik collega's hoor beweren dat hun programma verkocht is aan 27 landen, moet ik altijd even lachen (lacht).

»Er is maar één Vlaams programma effectief aan 27 landen verkocht, en dat is 'De mol'. De rest dus niet, hé? Ja, misschien hebben ze het verkocht aan een distributeur die in 27 landen aanwezig is, maar dat zegt niets.»

HUMO Over naar de slotvraag dan maar. Heb je 1 april-grappen op stapel staan?

Wyndaele «Maar beste Noud, je weet toch dat ik daar het type niet voor ben? Nee, op 1 april zal ik mijn overstap naar VT4 bekend maken, en dat is allerminst een grap. Vanaf twee uur 's middags mag iedereen die dat wenst mij luidkeels komen toejuichen in de VT4-gebouwen in Nossegem.»

Nederland 1: Eeuwige Roem

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234