‘Hoed af voor hoe Frank Vandenbroucke en Alexander De Croo de snoeiharde kritiek trotseerden. Ik zie dat Alexander wat grijzer geworden is.’
 Beeld Saskia Vanderstichele
‘Hoed af voor hoe Frank Vandenbroucke en Alexander De Croo de snoeiharde kritiek trotseerden. Ik zie dat Alexander wat grijzer geworden is.’Beeld Saskia Vanderstichele

1 jaar Open VLD-voorzitterEgbert Lachaert

Egbert Lachaert: ‘Bart De Wever zette onze partij weer op één lijn. Bedankt, Bart!’

Als nieuwbakken leider van de Vlaamse liberalen werd hij meteen de loopgraven ingestuurd: hij toonde N-VA-voorzitter Bart De Wever de middelvinger en zette de regering-De Croo in de steigers, werd prompt het slachtoffer van een heuse haatcampagne en raakte ook nog eens besmet met het coronavirus. ‘Ik ben toen echt tot het gaatje gegaan.’ Egbert Lachaert blikt met Humo terug op een bewogen jaar. Over daten in tijden van corona, werken met Frank Vandenbroucke, boekhouden met El Kaouakibi en fietsen tegen Bart De Wever. ‘In ‘De container cup’ zou ik hem zeker verslaan.’

Raf Liekens

Lachaert ontvangt ons in één van de vijf woonzorgcentra waarvan hij voorzitter is. Naast Open VLD-voorzitter is hij ook nog Kamerlid, schepen in Merelbeke en single vader van een 11-jarige zoon.

EGBERT LACHAERT «We hebben corona-uitbraken gehad in al onze rusthuizen, maar hier in Het Berkenhof was het heel erg. In december viel in twee dagen de helft van het personeel uit. Dit was een oorlogszone: het leger werd ingeschakeld om voor de bewoners te zorgen. Ik ben zelf ook een paar dagen komen helpen met enkele bestuursleden. Wat de directie en het personeel moesten doorstaan, was heel heftig.»

HUMO Wat denkt u dan als uw toenmalige tegenkandidate én lid van het partijbestuur Els Ampe tekeergaat tegen ‘de coronadictatuur’?

LACHAERT «Ik snap dat ze hunkert naar de vrijheid, maar haar stijl is niet oké. Ik heb haar dat ook al gezegd. Het is voor liberalen heel zuur om de mensen zoveel vrijheden te moeten afnemen – mijn achterban ziet al een jaar af – maar door wat ik hier heb gezien, weet ik dat het nodig is. Liberalisme is niet: doe je zin en de rest kan stikken. Je vrijheid stopt wanneer die van de ander in het gedrang komt.»

HUMO U wilt, als liberaal, gevaccineerden niet meer vrijheid geven. In Duitsland en Dene- marken krijgen ze die wel.

LACHAERT «Zolang niet elke volwassene de kans heeft gekregen om zich te laten vaccineren, zou dat niet fair zijn.We zullen de mensen meer vrijheid geven, zodra de kwetsbare groepen zijn ingeënt. Dat is een kwestie van weken, omdat de vaccinaties nu pijlsnel gaan.

»Ik begrijp dat Europa tijdelijk een vaccinatiepas invoert om te kunnen reizen, maar als 70 procent van de bevolking is gevaccineerd, wil ik geen samenleving meer van pasjes en certificaten om op café te mogen of eender wat te doen.»

HUMO Vindt u Frank Vandenbroucke (Vooruit) een goede minister van Volksgezondheid?

LACHAERT «Ja, hij is streng, maar het werkt goed tussen hem en premier De Croo. Ze stonden vaak alleen in het Overlegcomité en hebben ons land meermaals behoed voor stommiteiten. Hoed af voor hoe ze de snoeiharde kritiek en de druk trotseerden. Ik zie dat Alexander er wat grijzer van geworden is (lacht).»

HUMO Schrikt u van de haat tegenover politici?

LACHAERT «Soms is die bijna onmenselijk: scheldmails, doodsbedreigingen, hakenkruisen op de woning van Alexander… Veel mensen bekijken het alleen vanuit hún situatie, terwijl wij álle belangen moeten afwegen. Als mensen straks terugblikken, zullen ze wel inzien dat deze regering de crisis goed heeft gemanaged en krijgen ze hopelijk begrip voor de moeilijke situatie waarin politici zaten.

»Twee maanden geleden was de kritiek op de vaccinaties nog snoeihard, nu zitten we in de top vijf van Europa. Onze lockdown was ook vrij mild: met uitzondering van de avondklok kon je gaan en staan waar je wilde. De scholen waren open, op een weekje paaspauze na. In onze buurlanden waren ze maandenlang dicht, net als de winkels. Frankrijk heeft nog altijd een avondklok vanaf zeven uur.

»In december werd er gesmeekt om kerstversoepelingen, maar de landen die dat deden, kregen een dramatische derde golf te slikken en moesten draconische maatregelen nemen. België reed de hele winter een vrij stabiele rit.»

HUMO Eind februari plooide de regering wel onder de druk: de kappers mochten weer open en er kwamen buitenbubbels. Het gevolg was een derde golf.

LACHAERT «Die hadden we, net als de rest van Europa, ook gekregen zonder de heropening van de kappers. De mensen waren het kotsbeu. Zelfs partijvoorzitters (Jean-Marc Nollet van Ecolo, red.) zeiden op de radio dat ze de maatregelen niet meer volgden. Zonder de vaccinaties en de paaspauze was die derde golf wellicht de ergste geworden. Nu werd het maar een golfje.»

HUMO Een jaar geleden won u de voorzittersverkiezingen van Open VLD. Hoe hebt u dat gevierd?

LACHAERT «Niet, want ik werd onmiddellijk in de regeringsonderhandelingen gegooid. En daar liep het niet zoals verwacht.»

HUMO Wat had u dan fout ingeschat?

LACHAERT «De verbetenheid van Bart De Wever om de liberale familie uiteen te drijven. Ik had nooit gedacht dat hij dat tot op het eind zou volhouden. Hij meende blijkbaar dat mijn partij geen andere optie had dan een regering te maken met de N-VA, omdat er bij ons zoveel verzet was geweest tegen paars-groen. Maar ik heb altijd gezegd dat ik andere pistes niet uitsloot als paars-geel niet zou lukken.»

'Er gebeurt wat als de megafoon van de N-VA én Vlaams Belang op jou gericht staat. Ik kreeg hónderden angstaanjagende berichten' Beeld Saskia Vanderstichele
'Er gebeurt wat als de megafoon van de N-VA én Vlaams Belang op jou gericht staat. Ik kreeg hónderden angstaanjagende berichten'Beeld Saskia Vanderstichele

DE CONTAINER CUP

HUMO De Wever denkt dat u zich hebt verkeken op MR- voorzitter Georges-Louis Bouchez, die de boel wilde saboteren.

LACHAERT «Nee, hij heeft veel te hard op ons ingehakt. De dag na zijn uitspraken in ‘Terzake’ en ‘VTM Nieuws’ zei mijn partijbureau unisono: ‘Zo laten wij ons niet vernederen, vanaf nu kan hij de boom in.’ Bouchez was er ook klaar mee – misschien de weken voordien al, dat weet ik niet. Een jaar lang was onze partij verdeeld over de regeringsvorming, maar De Wever bracht ons op één lijn. Bedankt, Bart! (lacht

HUMO Sommigen vermoeden dat u en Alexander De Croo een masterplan hadden om hem in de Wetstraat 16 te krijgen. Eerst schoot u paars-groen af, omdat uw voorganger Gwendolyn Rutten dan premier zou worden, en nadien bedankte u voor een paars- gele regering onder leiding van Koen Geens (CD&V).

LACHAERT «Wie dát denkt, kent echt niks van politiek. Zoiets kún je niet plannen. Alles hangt af van onverwachte gebeurtenissen. In de reconstructies van de onderhandelingen bevestigden de andere voorzitters dat wij het premierschap niet hebben geclaimd. Pas in de laatste nacht hebben Paul Magnette (PS-voorzitter, red.) en ik dat uitgeklaard. Met drie zware ministerportefeuilles en Alexander als vicepremier waren wij ook tevreden. Nu was het andersom.»

HUMO Hoe verliep het overdrachtsgesprek met Gwendolyn Rutten?

LACHAERT «Hartelijk, echt waar. Wij zijn generatiegenoten en hebben elkaar altijd geapprecieerd, zelfs toen ik me uitsprak tegen haar paars-groene plannen. Ik had het haar gegund – dat weet ze – maar zij begreep ook waarom het toen nog niet kon. Ik heb het haar vaak gezegd: ‘Jij zit in je denkproces al mijlen verder dan onze achterban.’ We hebben dat snel uitgepraat. Ze heeft de partij met een gerust gevoel in mijn handen gelegd.»

HUMO Belt u haar soms om advies?

LACHAERT «In het begin wel, maar als nieuwe voorzitter moet je je eigen stempel drukken. Dat gaat niet als je voortdurend je voorganger erbij haalt.»

HUMO Klopt het dat ze haar tweets en opiniestukken aan u moet voorleggen?

LACHAERT «Nee, maar ze zegt het me als er iets op komst is. Als ex-voorzitter heeft ze wat meer speelruimte dan een gewoon parlementslid, maar als er iets niet goed uitkomt, kunnen we daarover praten.»

HUMO Is uw conflict met De Wever ondertussen bijgelegd?

LACHAERT «Nee, we hebben geen contact meer. Ik vind dat niet gezond. Wij werken samen in de Vlaamse regering, in Antwerpen, en onze programma’s bevatten veel overeenkomsten: we kunnen toch niet eeuwig ruziemaken?

»Ik begrijp zijn ontgoocheling, maar die persoonlijke aanvallen op mij en Alexander waren erover. Het eerste halfjaar kon hij geen interview geven zonder ons af te schilderen als bedriegers en volksverraders. Dat was bijna een Trump-campagne, en de zwaarste periode van mijn voorzitterschap tot nu toe. Er gebeurt wel wat als de megafoon van de N-VA én Vlaams Belang op jou gericht staat. Honderden angstaanjagende berichten kreeg ik, en dan moet je maar hopen dat het bij woorden blijft.

»Voordien werkte ik in het parlement goed samen met de N-VA, met sommige parlementsleden had ik een uitstekende band. Maar in een vingerknip draaiden die 180 graden. Triestig. Ik zit zo niet in mekaar. De Wever heeft de gewoonte om karaktermoorden te plegen op al wie hem dwarszit – dat is niet gezond voor een democratie. Wij leven toch niet in Hongarije?»

HUMO Het had nog erger gekund: voor hetzelfde geld had u tegen hem moeten strijden in ‘De container cup’.

LACHAERT (lacht) «Ik wil Georges-Louis niet beledigen, maar ik had het toch beter gedaan (De Wever nam het op tegen Bouchez, red.). Mits wat training zou ik De Wever verslaan. Maar ik verkies een koffietje boven het gegoochel met monkey bars.»

‘Wij gaan rapper aan 20 procent van de stemmen raken dan dat Standard nog eens kampioen van België wordt. Het mag geen tien jaar meer duren.’ Beeld Saskia Vanderstichele
‘Wij gaan rapper aan 20 procent van de stemmen raken dan dat Standard nog eens kampioen van België wordt. Het mag geen tien jaar meer duren.’Beeld Saskia Vanderstichele

HUMO Welke disciplines zou u zeker winnen?

LACHAERT «Lopen en fietsen. Ik loop veel om mijn voetbalconditie op peil te houden. Fietsen doe ik minder, maar ik ben altijd snel in vorm. Elke zomer ga ik op fietsvakantie met vrienden, en vijftien jaar geleden trok ik vier maanden alleen door Nieuw-Zeeland en Australië. Dat was een soort legerdienst: sindsdien maak ik me nog zelden nerveus. Ik heb mezelf gedropt aan het andere eind van de wereld, met een fiets en een tentje, en kon mijn plan trekken. Het was de beste tijd van mijn leven. Ik heb daar ontdekt dat ik heel weinig nodig heb om gelukkig te zijn. Met water om mijn potje te koken en een mooie plek om mijn tent op te zetten, was ik content. Ik overleefde met 10 dollar per week.»

HUMO Tijdens zo’n reis duiken er altijd hindernissen op.

LACHAERT «O ja! Maar als je die overwint, voel je je nadien sterker. Je panikeert niet meer zo snel. Materiaalpech? Dan fiks je dat, of zoek je iemand die kan helpen. Slecht weer? Daar moet je door. Op het Noordereiland van Nieuw-Zeeland reed ik samen met een vriend, die me drie weken vergezelde, de hele dag in de regen. We moesten een bergpas over en het enige onderkomen dat we vonden, was een cafetaria op de top – in een straal van 250 kilometer was er niets. Binnen mochten we niet slapen, maar de uitbater verwees ons naar een verwaarloosde caravan waar zijn honden sliepen. De volgende dag stonden we vol beten van zandvlooien, we krabden ons een ongeluk. In de afdaling begon het te hagelen. Onze handen waren zo verkleumd dat we nog amper konden remmen: afzien!»

HUMO U kunt goed alleen zijn?

LACHAERT «Ja, maar in Europa is dat moeilijker. Een paar maanden later fietste ik van Merelbeke naar Rome, en toen voelde ik me vaker alleen. Ik kwam wel mensen tegen, maar die waren niet geïnteresseerd in mij. Europeanen zijn gesloten en gehaast. In Oceanië begon iedereen meteen te praten en werd ik uitgenodigd om bij mensen te eten en te slapen. Sommigen gaven me al na een uur de sleutel van hun huis: ‘Pak maar uit de ijskast wat je wilt, ik ben even weg.’»

HUMO Hoe was het als single in het coronajaar?

LACHAERT «In de winter heb ik het moeilijk gehad. Nu kun je weer een loop- of wandeldate hebben, maar in die donkere maanden kon je met niemand afspreken. In de weken waarin mijn zoontje bij me was, ging het nog. Maar op den duur had ik bijna heel Netflix gezien. Ik kijk ernaar uit om straks weer op een normale manier te kunnen daten. Gelukkig zijn de terrassen weer open!»

HUMO Zit u op Tinder?

LACHAERT «Nee (lacht). Als bekende kop is het daar nóg moeilijker om ‘de juiste profielen’ aan te trekken, vrees ik.»

TOT HET GAATJE

HUMO U bent nu een jaar voorzitter. Waar bent u het meest trots op?

LACHAERT «Op de regering die ik heb gevormd. In augustus gaf de koning, die ik tot twee weken voordien nog nooit had ontmoet, mij het initiatief. Plots lag de toekomst van het land in mijn handen. Mijn zoon vond dat heel spannend en vroeg me om een selfie met de koning, maar ik vond het niet het gepaste moment (lacht).

»Mijn entourage waarschuwde me dat die opdracht een vergiftigd geschenk was: ‘De Wever en Magnette zijn mislukt, en nu willen ze jou doen falen.’ Maar ik was de maanden voordien altijd correct geweest tegen de andere partijen. De groenen belden me bijna elke week: of ze iets konden doen? Maanden aan een stuk was het antwoord ‘nee’, maar ik hield hen wel op de hoogte. Daardoor was het in de zomer niet zo moeilijk om met hen in vertrouwen te werken aan een Vivaldi-coalitie. België zat toen echt op een dieptepunt door de eindeloze formatie en de dreigende tweede golf. Dat ik er mee voor heb gezorgd dat er een goede regering in het zadel zat toen die tweede golf uitbrak, is mijn belangrijkste politieke verwezenlijking.»

HUMO U raakte tijdens die onderhandelingen besmet.

LACHAERT «Ik merkte het op een maandag tijdens het lopen: ik zweette keihard en kreeg geen lucht. Mijn besmetting was een ramp voor de formatie. Ik was net aangesteld als informateur. Zonder mij konden de gesprekken niet doorgaan, ik was het cement tussen de partijen. De kranten schreven dat we via Zoom zouden praten, maar dat was fysiek onmogelijk – iedereen belde me, maar ik kon niets zeggen zonder buiten adem te raken. Alles lag een week stil. Daarna ben ik doorgegaan op adrenaline, en pleegde ik roofbouw op mijn lichaam. Dag en nacht onderhandelden we, want iedereen wilde een regering tegen 1 oktober. Door de stijgende besmettingscijfers was elke verloren week een ramp.»

HUMO Bent u tijdens die onderhandelingen gecrasht?

LACHAERT «In de laatste weken, toen Magnette en Alexander al formateur waren, ben ik twee keer weggedraaid, maar niemand heeft dat gemerkt (lacht). In onderhandelingen mag je geen zwakte tonen. De laatste onderhandelingsnacht duurde tot zeven uur ’s morgens. Daarna moesten we de posten nog verdelen. ’s Avonds hadden we partijcongres, maar van vieren was geen sprake – ik was steendood.

»Een dag later werd ik opnieuw ziek: een soort griep die bijna een maand heeft geduurd. Ik sliep twaalf uur per nacht, en overdag viel ik soms nóg in slaap. Uit een bloedtest bleek dat al mijn vitaminewaarden superlaag stonden. Dat is gebruikelijk na zo’n besmetting: je lichaam moet keihard vechten om dat virus te verslaan. Maar ik ben echt tot het gaatje gegaan en kreeg de rekening gepresenteerd.»

HUMO Iedereen zegt dat de echte test voor de regering ná de pandemie volgt. Over de lonen staan liberalen en socialisten al lijnrecht tegenover elkaar. Magnette en de vakbonden dreigen met ‘een sociale oorlog’. De arbeiders vinden dat zij risico’s hebben genomen om de boel draaiende te houden. Waarom moeten zij tevreden zijn met een loonsverhoging van 0,4 procent, en een mogelijke premie van 500 euro?

LACHAERT «Omdat de meeste bedrijven forse verliezen hebben geleden. Tegenover Deborah-de-kassierster staat Jef-de-horecabaas, die dit weekend voor het eerst in zeven maanden zijn terras heeft geopend en zich in de schulden heeft gestoken om zijn stock te vernieuwen. Het eerste wat hij mag doen, is zijn personeel 3,2 procent extra loon betalen: 0,4 procent loonsverhoging en 2,8 procent van de indexaanpassing.

»In Duitsland gingen de vakbonden akkoord met een verhoging van 2,6 procent, hier vinden ze 3,2 procent te weinig. We moeten toch opletten dat we de concurrentiepositie van onze bedrijven niet weer onderuithalen.»

HUMO De vakbonden en socialisten eisen nu een minimumloon van 14 euro per uur.

LACHAERT «Ik zeg daar niet op voorhand nee tegen. Maar het moet wel betaalbaar blijven en geleidelijk gaan. En we wachten best tot de economie weer normaal groeit.»

HUMO Stond er in uw verkiezingsprogramma niet dat werken moet lonen?

LACHAERT «Ja. Mensen die hard werken en toch amper rondkomen: dat botst met alles waar ik voor sta. We moeten zorgen dat de mensen netto meer overhouden. Eén van de beste maatregelen van de regering-Michel was de lastenverlaging voor de laagste lonen. Daardoor werd de kloof tussen werken en niet werken groter.»

HUMO Paul Magnette zei in een interview dat het ‘game over’ is voor de werkgevers nu de PS weer in de regering zit.

LACHAERT «Een schabouwelijke uitspraak. Het werkvolk tegen het patronaat, dat is iets van de vorige eeuw. Die wereld bestáát toch niet meer?»

HUMO Vertelt u dat maar aan de arbeiders van Amazon, de maaltijdbezorgers van Deliveroo, of de ploegenarbeiders.

LACHAERT «Oké, maar onze economie draait toch vooral op diensten? Werkgevers die hun mensen geen vrijheid en inspraak geven, raken hen kwijt. Een werkgever die nog altijd verwacht dat zijn mensen vijf dagen per week naar den bureau komen, zijn niet mee. Anderzijds beseffen veel werknemers ook dat ze een probleem hebben als hun bedrijf niet goed draait. Als het ‘game over’ is voor de werkgevers, dan is het dat ook voor de werknemers.»

HUMO Kunnen de partijvoorzitters niet beter af en toe hun mond houden?

LACHAERT «We zitten met zeven partijen in de regering: als de voorzitters alle communicatie aan de regering laten, weten de mensen niet meer waar die partijen voor staan. Zij mogen dus hun standpunten af en toe in de verf zetten. Het verschil met de regering-Michel is dat ze nu onderling contact houden en zaken uitpraten. Zolang de regering met oplossingen komt, is er geen probleem.»

HUMO Wordt deze bonte coalitie een typisch Belgische aanmodderregering die de grote hervormingen uitstelt?

LACHAERT «Dat is niet de bedoeling. Als corona voorbij is, moeten we dit land structureel hervormen. België is toe aan een make-over. De huidige staatsstructuur is te duur en werkt niet goed. Tijdens de pandemie is gebleken hoe moeilijk het is om beslissingen te nemen. Wij willen samen met de MR een België 2.0 uittekenen met efficiëntie als uitgangspunt. Pas als de staat minder kost en een betere dienstverlening biedt, kun je de belastingen grondig verlagen.»

HUMO Zal Bouchez zijn droom van een terugkeer naar het unitaire België dan opbergen?

LACHAERT «Ja, ik heb daar met hem al over gesproken. Hij is een belgicist, maar je vindt bij de MR ook regionalisten. Ook bij hen is efficiëntie het credo. Dat is de enige manier om een rationele staatshervorming te krijgen, zonder allerlei trofeeën voor de ene of de andere.»

HUMO Welke grote werven vindt u nog belangrijk?

LACHAERT «Meer mensen aan het werk krijgen. Dat is niet makkelijk met deze regering, want er zijn veel taboes. Maar in plaats van op elkaars rode lijnen te trappen, zoeken we beter naar oplossingen waar we het wél over eens kunnen raken. De langdurig zieken zijn een gigantische reserve voor onze arbeidsmarkt: we moeten hen massaal omscholen en weer inzetten. We moeten ook praten over nachtarbeid en e-commerce. Alle pakjes komen van net over de landsgrenzen. Zelfs de PS klaagt daarover. Met fiscale initiatieven voor de bedrijven kunnen we die jobs naar hier halen.

»Ook de pensioenhervorming is cruciaal. Een paar jaar geleden was er veel commotie over twee Waalse vriendinnen: Virginie was 40 jaar zelfstandige geweest en kreeg een lager pensioen dan Caroline, die 33 jaar aan de dop had gestaan. Conner Rousseau zegt dat hij dat ook niet uitgelegd krijgt. We gaan het minimumpensioen verhogen, maar je zult wat ons betreft wel minstens twintig jaar effectief gewerkt moeten hebben om dat te krijgen.»

‘Dat ik er mee voor heb gezorgd dat er een goede regering in het zadel zat toen die tweede coronagolf uitbrak, is mijn belangrijkste politieke verwezenlijking.’
 Beeld Saskia Vanderstichele
‘Dat ik er mee voor heb gezorgd dat er een goede regering in het zadel zat toen die tweede coronagolf uitbrak, is mijn belangrijkste politieke verwezenlijking.’Beeld Saskia Vanderstichele

SIHAMEGATE

HUMO U zit nu in het centrum van de macht. Zijn er dingen die u anders had ingeschat?

LACHAERT «Niet echt. De grote valkuil voor een partijvoorzitter is: te veel bezig zijn met de waan van de dag. Het is heel verleidelijk om je, opgefokt door je achterban, telkens te mengen in het debatje van vandaag. De pers belt je meteen, elke scherpe tweet is nieuws. Maar dan doe je je job niet goed, want als voorzitter moet je een plan schrijven voor de lange termijn. Ik ben wel aangenaam verrast door de samenhang in onze partij. Sinds de start van de regering worden we keihard aangevallen door de N-VA en Vlaams Belang, maar we steunen elkaar enorm, ook zij die niet tot Team Egbert behoorden.»

HUMO Tijdens de campagne zei u dat de partij een nieuwe naam kon gebruiken. ‘Als de oude naam nog werkt, is het op de lachspieren en de zenuwen,’ schreef opiniemaker Jan Segers in Het Laatste Nieuws.

LACHAERT «Een nieuwe naam moet het sluitstuk zijn van een vernieuwingsoperatie. Anders is het alleen maar marketing. We zijn daar volop mee bezig, maar een manifest over vrijheid schrijven op een moment dat iedereen zich nog gevangen voelt, is onnozel. Dat wordt iets voor na de zomer. Daarna is een naamsverandering mogelijk. Het kan onze jonge generatie toelaten om de trauma’s uit het verleden af te schudden en met een propere lei te beginnen. Nu moeten we horen dat ‘de VLD vijftien jaar geleden x heeft gezegd of y heeft gedaan’. Iedereen is dat kotsbeu.»

HUMO Wat gebeurt er eerst: uw voetbalclub Standard kampioen of uw partij die weer 20 procent haalt?

LACHAERT «Oei! Dan denk ik dat wij nog rapper aan 20 procent raken. Bij Standard is het geld op en het zal nog jaren duren om een nieuwe ploeg te bouwen. Het is al knap dat Mbaye Leye er met deze kern nog in slaagde om play-off 2 te halen en in de bekerfinale te raken. Er is maar één vedette – Mehdi Carcela – en die heeft het blijkbaar erg naar zijn zin op de bank.»

HUMO Hoe wordt een Gentenaar supporter van Standard?

LACHAERT «Ik was eerst fan van AA Gent, maar met Gunther Schepens vertrok de laatste Gentenaar naar Standard, en ik ben gevolgd. Eens je van die kolkende sfeer in dat stadion hebt geproefd, aan de boorden van de Maas met de staalfabrieken op de achtergrond, ben je verkocht. Die club is één en al passie. In mijn werk ben ik een rationele mens, in de sport niet (lacht).

»Maar om terug te komen op de partij: het mag geen tien jaar meer duren voor wij weer 20 procent halen. De anderen proberen zich nu allemaal heruit te vinden, maar het zal niet overal lukken. Daardoor kan er ruimte komen. Ik wil een liberale academie creëren waarin we nieuw talent van binnen en buiten de partij opleiden en coachen. De meeste partijen vangen pas witte konijnen als de verkiezingen eraan komen. Daardoor weten die mensen niet waarin ze terechtkomen en voelen de basismilitanten zich gepasseerd. Het is beter om nieuwe figuren sneller te introduceren, te coachen en te laten meewerken.»

HUMO Die staan vast al bij bosjes aan te schuiven, nu ze weten dat ze bij hun aantreden minstens 50.000 euro kunnen krijgen?

LACHAERT (kijkt schuin) «Dat gaan we dus níét doen. Ik heb ook geen keukens in de aanbieding. De schandalen rond Sihame (El Kaouakibi, red.) zijn al pijnlijk genoeg.»

HUMO Was het niet onliberaal om haar uit de partij te gooien, terwijl ze nog niet veroordeeld is door het gerecht?

LACHAERT «Ik heb als voorzitter al veel moeilijke momenten meegemaakt, maar de enige keer dat ik echt wakker heb gelegen, was van díé beslissing. Voortdurend maalde het in mijn hoofd: ben je wel zeker, heb je alles in handen om dit te verantwoorden? Na alles wat er sindsdien nog is uitgelekt, sta ik nog meer achter de beslissing. Wij hebben e-mailberichten waarvan ik me afvraag hoe ze zich daar nog tegen kan verdedigen. Als je een e-mail stuurt naar een keukenbouwer voor een sociaal project, en die keuken wordt geïnstalleerd in je privébedrijf, moet je daar een uitleg voor hebben. Die kwam er nooit. Ook Johan Vande Lanotte (die als advocaat de boekhouding uitpluisde en El Kaouakibi op twee persconferenties verdedigde, red.) had geen antwoord op 90.000 euro aan facturen. Een liberaal kán zo niet met belastinggeld omgaan.»

HUMO Hebt u haar nog gebeld?

LACHAERT «De weken voordien hadden we contact. Daarom had ik het zo moeilijk met die beslissing. Maar ik moest de partij beschermen. De hele politiek komt hier bekaaid uit. Dat bijna alle bestuursniveaus haar subsidies hebben gegeven zonder dat van elkaar te weten en zonder deftige controles, moet ons toch aan het denken zetten.»

HUMO Dat is ook een vingerwijzing naar partijgenoten Bart Somers, Sven Gatz en Claude Marinower die haar steun toekenden.

LACHAERT «Naar iedereen die zich heeft laten misleiden. Ik vraag me af hoe dat kon gebeuren. Als schepen in Merelbeke zie ik welke papierwinkel sportclubs moeten voorleggen om subsidies te krijgen. Maar rond Sihame hing blijkbaar een sfeer waarin het bijna not done was om haar géén geld te geven. Dat vraagt om introspectie. Er moet ook een subsidiekadaster komen, zodat overheden kunnen zien hoeveel geld een organisatie al heeft gekregen.»

HUMO Wat vindt u ervan dat zij haar parlementaire wedde blijft opstrijken, terwijl ze al meer dan een half jaar met ziekteverlof is?

LACHAERT «Onaanvaardbaar. Ik heb haar gevraagd om uit het parlement te stappen. Het onderzoek tegen haar loopt nog jaren: ze heeft geen enkele autoriteit of geloofwaardigheid meer om daar nog te functioneren. Als ze nog íéts meent van de grote prinicpes die ze heeft verkondigd, stapt ze op. Maar zij wil dus blijven zitten. Daardoor zal het parlement genoodzaakt zijn om dat ziektesysteem aan te passen naar een regeling die ook voor gewone werknemers geldt, die na één maand ziekte op een uitkering terugvallen. Dat is sneu voor parlementairen die bijvoorbeeld lijden aan een zware kanker.»

HUMO Tot slot: hebt u het voorbije jaar nog iets nieuws over uzelf geleerd?

LACHAERT «Dat ik met minder slaap toekom. Ik word elke morgen om zes uur wakker, lees de kranten en neem een voorsprong op de dag. Ik wijt dat aan de permanente adrenalinerush. Het voorbije anderhalf jaar heb ik nog geen dag verlof genomen. Mijn team zegt dat ik dat dringend moet doen.»

HUMO Hoe stelt u zich het moment voor waarop de vrijheid is weergekeerd?

LACHAERT «Een fietsvakantie met mijn twee vaste kompanen in een land met weinig gsm-ontvangst!»

HUMO Van een liberale voorzitter zou je een uitspatting in het Hof van Cleve verwachten.

LACHAERT «Dan zal ik een atypische liberaal zijn, zeker? Een etentje van 30 euro bij een Italiaanse mama in Brussel is voor mij even goed als het beste restaurant van België.»

HUMO Waar gaat de fietsreis deze zomer heen?

LACHAERT «Roemenië, al moet ik mijn kompanen nog overtuigen. Zij willen naar Duitsland, maar dat vind ik niet avontuurlijk genoeg.

»Sinds mijn trektocht door Oceanië ben ik bezig aan een wereldreis in stukjes. Het doel is om opnieuw in Australië te raken. De eerste etappe was van hier tot Rome. Het jaar nadien reed ik met een vriend van Rome naar Bari, waar we de boot naar Albanië namen. Sindsdien hebben we rondgezworven in de Balkan en Griekenland. We leggen alleen de vliegtuigtickets vast, verder laten we het afhangen van het weer. Ons materiaal dragen we mee op de fiets. Ik vind dat de ideale manier om een land te zien. Met de fiets kom je altijd op plaatsen waar iemand anders nooit stopt. In Cyprus sliepen we in een sjofel hotel waar al twintig jaar geen bezoeker was geweest. De douche stikte van de kakkerlakken en het zwembad lag vol lege bierflesjes.

»We zijn nu gestrand op 200 kilometer van Istanbul. Nu zouden we Turkije moeten doorkruisen, om dan via Iran in Azië te raken. Maar dat zien mijn kameraden niet zitten. De alternatieve route gaat via Roemenië, Oekraïne en Georgië. Helaas kan ik telkens maar een klein stukje doen. Na tien dagen moet ik terugkeren.»

HUMO Dan blijft u best niet te lang voorzitter.

LACHAERT «Twee termijnen is genoeg. Er zijn nog dingen in het leven die mij even gelukkig maken. Hopelijk kan mijn zoon later mee op die wereldreis. Hij staat al te popelen.»

HUMO Vreest u de dag dat de jonge Lachaert de oude eraf rijdt?

LACHAERT «Dat wordt een dramatisch moment! (lacht) Maar het zal nog even duren: ik rijd aardig bergop, tot lichte frustratie van mijn vrienden, die niet snappen hoe dat kan met zo weinig training.»

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234