'Eigen kweek': Franky Jr. wordt gespeeld door de zesjarige Filipijns-West-Vlaamse Quinten

Gesignaleerd op stuutjesdozen, nachtkastjes en bumpers overal te lande: de ‘Eigen kweek’-stickers die vorige week bij dit prachtige periodiek zaten. Het tweede seizoen, dat met een record van meer dan twee miljoen kijkers zo mogelijk nog populairder is dan het eerste, kent zondag zijn ontknoping: dan weten we of operatie-Will Tura succesvol is afgerond en het de familie Welvaert is gelukt om de broer van Den Ollander te klissen.

'Ik spreek ook dialect. Kakk’n kakk’n kakk’n kakk’n!'

De reden waarom de goeiige Welvaerts voor een tweede keer aan het wiet telen sloegen, is Franky’tje, de liefdesbaby van Frank en zijn Filipijnse deerne Julita: deden ze niet wat de broer van Den Ollander hen opdroeg, dan ‘zou er weleens een lelijk accidentje kunnen gebeuren met Franky’tje’. Aangezien kindermoord op zondagavond in primetime ons wat te donker lijkt voor de openbare omroep, hebben wij er alvast een goed oog in! De guitige pagadder die gestalte geeft aan Franky, is Quinten Somers (6), zoontje van de West-Vlaamse Peter en de Filipijnse Mildred Mabilangan. Zijn meest notoire regel tekst tot nu toe: ‘Papa! Papa! De kakapoes is binnen!’

HUMO Wat is een kakapoes precies, Quinten?

Quinten Somers (in onvervalst West-Vlaams) «Een vule katte. Want die kakt op de begraving (bedoelt ‘graf’, red.) van de hond, en toch mag die binnen!»

HUMO Hoe is Quinten bij ‘Eigen kweek’ terechtgekomen, Peter en Mildred?

Mildred Mabilangan (winkelbediende bij Aldi) «We waren zelf al fans van de serie. Als Filipijnse was de rol van Rhoda Mae Montemayor zeer herkenbaar voor mij. Zo pardoes in West-Vlaanderen terechtkomen zonder dat je de taal spreekt: geen sinecure.»

Peter Somers (bediende in de haven van Zeebrugge) «En hoewel het over wiet kweken gaat, is het toch een feelgoodserie die barst van de karikaturen: de domme agente, de domme dief… Het was ook door ‘Eigen kweek’ dat ik Wim Willaert voor het eerst aan het werk zag: een fantastische acteur.

»We hadden een oproep gezien waarin stond dat de makers op zoek waren naar een jongetje van half-Filipijnse en half-West-Vlaamse afkomst…»

Quinten (onderbreekt) «Ben jij West-Vlaams? Spreek jij dialect?»

Peter «Ja. Ik ben je papa, hè, by the way.»

Quinten «Ik spreek ook dialect. Kakk’n kakk’n kakk’n kakk’n!»

Peter «En sukkeloare zegt hij ook veel.»

Quinten «En fak! Maar dat zegt papa ook.»

Peter «’t Is al goed, Quinten (lacht).

»Enfin, we werden daar ook door anderen op attent gemaakt: zo werd Mildred onder meer door Quintens kleuterjuf getagd in de oproep die vorig jaar op Facebook rondging: ‘Kijk hier eens naar!’ We hebben Quinten toen op goed geluk ingeschreven: het enige wat we moesten doen, was enkele foto’s bijvoegen. Daarna werden we, samen met een twintigtal andere kandidaten, uitgenodigd voor de casting, en daar hadden we na afloop meteen een goed gevoel over – zo kwamen ze nog eens voor de zekerheid aan Mildred vragen of ze wel degelijk Filipijnse was. Kort daarna werden we gebeld voor de tweede ronde, waarvoor er nog vier kindjes in de running waren. Dat was al met tv-papa Wim Willaert en regisseur Joël Vanhoebrouck erbij, om te kijken of er chemie was tussen Quinten en Wim.»

HUMO Weet je nog wat je toen moest doen, Quinten?

Quinten «Stuutje zeggen. Toen moest ik dat nog niet veel doen. Tijdens de echte opnames speelden Jelle (Gordyn, de kindercoach, red.) en Peter (Bouckaert, de producent, red.) voor wat ik moest doen en moest ik dat superveel herhalen: niet leuk. (graait de dictafoon van tafel en schreeuwt) Hallooooo! Over!»

HUMO (met dalende kinderwens) Waarom denk je dat ze jou hebben gekozen?

Quinten «Omdat ik de beste ben. En de coolste! Ik doe judo!»

Peter «In totaal duurden de opnames zes dagen. ’s Ochtends werd hij opgepikt door Jelle: in samenspraak met de makers gingen wij niet mee naar de opnames, omdat Quinten zich anders te veel aan ons zou vastklampen. Toen hij na de autorit op de set aankwam, was Jelle bij wijze van spreken al z’n beste vriend, en was hij dus in de juiste stemming voor de opnames. Wij gingen hem dan ’s avonds weer ophalen.

'Filipijnse vriendinnen vragen me vaak: 'Ken jij geen man voor mij?' Mildred, met man Peter en zoontje Quinten

»We kijken samen, maar niet op zondag: dan moeten de kinderen al in bed liggen. Het is wel speciaal om je zoon plots op tv te zien. Ik wist ook niet wat ik precies moest verwachten. Want ja, acterende kinderen: ik dacht dat dat wat gemaakt zou overkomen. Chapeau voor het engelengeduld van Jelle en Joël (lacht). En met Wim had hij een heel goede band.»

Quinten «Jaaa, Frank is zot! Zijn haar! En na de opnames van de rally mocht ik op zijn schoot zitten en deed hij een toertje met me: ik mocht toen zelfs sturen! Dat ik een Mega Mindy-kostuum moest aandoen voor de eerste aflevering, vond ik niet tof: dat is voor meisjes. De Power Rangers zijn wel cool! En op het afscheidsfeestje heb ik een T-shirt van ‘Eigen kweek’ gekregen, met blaadjes erop (doelt op wietbladeren, red.). Maar ik wil geen acteur worden. Wel brandweerman!»

HUMO Merk je dat er veel meisjes uit de klas verliefd zijn op jou, nu je op tv komt?

Quinten «Eentje: Florence. Ik kus wel nog niet met haar.»

Mildred «Wacht daar nog maar even mee.»

Liberty (het 8-jarige zusje van Quinten, opkijkend uit haar boek) «Ik kus wel al! Ja, zeg, ’t is niet omdat ik aan het lezen ben, dat ik niet hoor wat jullie zeggen, hè!»

HUMO Over kussen gesproken: hoe hebben jullie elkaar leren kennen, Peter en Mildred?

Peter «Niet zoals Lucien en Nenita in het eerste seizoen, alvast (lacht).»

Quinten «Mama werkte in een cafeetje en daar heeft papa tegen haar gebabbeld.»

Peter «Een gezamenlijke vriendin was een cafeetje begonnen in Bredene…»

Mildred «...en Peter kwam daar ’s maandags al eens biljarten.»

Peter «Ondertussen zijn we al bijna dertien jaar samen. Eind maart, ergens.»

Mildred «De hoeveelste?»

Peter (angstig) «Euh, de 29ste?»

Mildred «Chapeau (lacht).

»Wat betreft die internetbruiden: ik kan dat wel begrijpen. Ik heb ook enkele vriendinnen die niet naar hier gekomen zijn uit liefde, maar om een beter leven te hebben en hun familie op de Filipijnen te helpen. Vriendinnen die nog op de Filipijnen wonen, vragen me ook vaak: ‘Ken jij geen mannen?’ Maar ik zou het zelf niet kunnen, tegen mijn goesting bij iemand slapen.»

Peter «We beantwoorden wel aan het cliché van de oudere man en het groene blaadje: ik ben 47, Mildred is 32.»

HUMO Zijn er verschillen tussen Filipijnse en Vlaamse vrouwen, Peter?

Quinten «De Filipijnse vrouwen zijn in het bruin, en de Belgische in huidskleur.»

Peter «Goh, ze had evengoed uit Frankrijk of Duitsland kunnen komen.»

Mildred «Misschien dat de Filipijnse wat meer zagen? (lacht)»

Peter (knipoogt) «Het blijft natuurlijk een vrouw. Maar als ik dan toch iets moet noemen: ik heb Mildred altijd makkelijk van mijn plannen kunnen overtuigen. Zo hebben we een oude fitnesszaal in Eernegem omgebouwd tot het huis waarin we nu wonen. Dat was misschien moeilijker geweest met iemand met een eigen willetje.»

HUMO Hoe ben jij hier terechtgekomen, Mildred?

Mildred «Mijn zus woonde al een tijdje in België – zij was hier beland via haar beste vriendin. Ze was twee keer kort na elkaar zwanger geworden en kon het niet goed aan: toen heb ik ook de oversteek gemaakt, om bij te springen in het huishouden. Op m’n 17de was dat. Na het middelbaar wilde ik eigenlijk voor onderwijzeres studeren, maar m’n moeder zei: ‘Ga maar naar je zus, daar staat je een beter leven te wachten.’ Er heerst veel armoede in de Filipijnen, en iedereen beschouwt Europa als het beloofde continent. Zelf ben ik afkomstig uit Batangas, op zo’n 65 kilometer van Manila. M’n papa was timmerman: hij heeft zijn hele leven huizen gebouwd, maar nu heeft hij geen pensioen. Soms sturen mijn zus en ik wat geld op, en ik heb nog een oudere zus die daar woont: zij zorgt ervoor dat onze ouders genoeg te eten hebben.

»Ik heb op de wereldkaart moeten zoeken waar België precies lag. Parijs kent iedereen wel, maar België? Geen flauw idee. Van m’n zus hoorde ik altijd hoe proper het hier is – een groot contrast met de vuile, overbevolkte steden bij ons. Ik ben in januari op m’n sandalen aangekomen, terwijl hier overal sneeuw lag. De bomen waren kaal, en ik zei tegen m’n zus: ‘De bomen zijn hier dood, hoe komt dat?’ Wist ik veel dat dat hier altijd zo is in de winter (lacht). Toen ik bij m’n zus thuiskwam, liet ze me meteen boterkoeken proeven en worst met rodekool eten, en ’s avonds zijn we nog naar de frituur gegaan. Een feest! Aanvankelijk woog ik 45 kg, maar nu zijn daar wel wat kilo’s bijgekomen.»


Diknek uit Europa

HUMO Je Nederlands – en West-Vlaams – is indrukwekkend goed.

Mildred «Toen ik nog in dat café werkte, praatte iedereen Nederlands tegen elkaar. Ik verstond er geen sikkepit van (lacht). Maar gelukkig ben ik goed in talen, dus heb ik het Engels snel achterwege gelaten.

»In al die jaren ben ik drie keer naar de Filipijnen teruggegaan, waarvan één keer met de kinderen – helaas is het niet de goedkoopste bestemming. Zodra je er aankomt, word je belaagd door mensen die om geld vragen: ze denken dat je een miljonair bent omdat je in België woont. En weiger je, dan vinden ze je een diknek. Niet makkelijk. Maar ik mis het wel. Als je kinderen bijvoorbeeld ziek zijn, schiet iedereen je daar te hulp. Hier moet je je plan trekken. Daar begroet iedereen elkaar ook, of beginnen ze spontaan een babbeltje. Hier zijn de mensen wat afstandelijker. En zelfs al hebben Filipino’s niet veel, toch zouden ze nog het hemd van hun rug geven.»

HUMO Probeer je de kinderen wat van de Filipijnse gebruiken mee te geven?

Mildred «Later zal Liberty ook wel willen uitgaan, iets wat op de Filipijnen pas mag als je getrouwd bent. Maar ik zal haar moeilijk kunnen tegenhouden als al haar vriendinnetjes dat wel doen. Ik ben zelf opgevoed met het idee dat de vader het hoofd van het gezin is, waardoor de kinderen van mij altijd de toestemming van Peter moeten vragen.»

Peter «Man of the house!»


Lees meer over 'Eigen kweek'

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234