null Beeld

Eindelijk een oplossing voor de regeringsvorming? Vraag het aan de supercomputer!

In een artikel in het prestigieuze tijdschrift Nature heeft Google laten weten dat het erin geslaagd is met een quantumcomputer – een nieuwe, zéér krachtige computer – een probleem op te lossen waar een gewone computer oneindig lang over zou doen. Het exploot wordt nu al omschreven als ‘een mijlpaal te vergelijken met de eerste vlucht van een vliegtuig’. Nou!

Marc Van Springel

HUMO Vanwaar al die opwinding?

Jeroen Baert (computerwetenschapper) «Om het heel simpel uit te leggen: gewone computers werken met enen en nullen. Een quantumcomputer werkt volgens de principes van de quantummechanica, een tak van de fysica die het gedrag van de allerkleinste deeltjes beschrijft. Nu, over bepaalde deeltjes kun je niet zeggen of ze er wel of niet zijn, alleen of er een káns is dat ze er zijn. Quantumcomputers rekenen dus niet met enen en nullen, maar met alle mogelijkheden tussen één en nul.

»Google beweert nu dat het een quantumcomputer heeft gebouwd die in een kleine 3,5 minuten een wiskundig probleem heeft opgelost – ik bespaar u de details (lacht) – waar de krachtigste gewone computer op aarde tienduizenden jaren voor nodig zou hebben gehad.»

HUMO Hoe belangrijk is dit nu? En wat hebben wij gewone stervelingen eraan?

Baert «Ook al lijkt de concrete impact niet groot, ik denk dat we hier later op zullen terugkijken als een Zeer Belangrijk Moment. Er zijn bepaalde problemen waar we binnen de computerwetenschappen nu geen oplossing voor vinden. Een mooi voorbeeld is het travelling salesman problem: als een handelsreiziger twintig steden moet aandoen, wat is dan de beste, kortste en minst energieverspillende route tussen die steden? Dat klinkt simpel, maar met een gewone computer de beste oplossing berekenen, duurt enorm lang.

»Min of meer hetzelfde principe speelt bij de ontwikkeling van geneesmiddelen. Nu simuleert men met computers alle mogelijke combinaties van moleculen, omdat het te onpraktisch is om die allemaal in een lab te testen. Ook dat zou met de quantumcomputer veel sneller moeten gaan.

»Zo’n computer zou trouwens ook weersvoorspellingen en modellen voor de klimaatopwarming kunnen maken die veel nauwkeuriger zijn dan degene die we vandaag hebben.

»De volgende stap zou dan een ‘universele quantumcomputer’ zijn, die je eender welk ingewikkeld probleem kunt voorleggen. Maar dat duurt misschien nog wel dertig jaar, als het ooit al lukt. Al lijkt niks onmogelijk als je ziet vanwaar we met de gewone computer komen.»

HUMO Naast techgiganten als Google, IBM en Intel investeren ook landen als China en de VS miljarden in onderzoek naar de quantumcomputer.

Baert «Ze moeten wel. Stel dat een land in staat zou zijn om elke vorm van online beveiliging in een vingerknip te kraken, dan heeft de rest van de wereld een probleem. Voorlopig is zo’n quantumcomputer nog een beetje een doos van Pandora: niemand weet welke, misschien wel destructieve, kracht ze kunnen hebben.

»Praktische toepassingen zullen dus nog niet voor morgen zijn, maar de potentiële rekenkracht van de nieuwe technologie is alvast enorm veelbelovend.»

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234