null Beeld

Eindelijk vakantie: Lieven Van Gils zonder gasten

Breaking news: Lieven Van Gils (52) neemt vakantie. Of toch een beetje. Op Radio 2 blijft hij ‘De EK-watchers’ presenteren zolang de Rode Duivels in het EK zitten (tot de finale op 10 juli, dus), maar na de laatste ‘Van Gils & gasten’, nu donderdag, gaat hij voor het eerst in jaren niet naar de Tour de France: ‘Ik wil niet op een dag tegen de spreekwoordelijke muur knallen.’

Brecht Decaestecker

'Tegen de collega's op tv zal ik zeggen: 'Santé!''

HUMO Vorige zomer verhuisde u – na enkele jaren op Canvas met ‘Phara’ en ‘Reyers laat’ – naar Eén, waar u de talkhow ‘Van Gils & gasten’ presenteerde. Hoe kijkt u terug op het voorbije jaar?

Lieven Van Gils «We zijn tevreden. We moesten ervoor zorgen dat we een breder publiek aanspraken, en ik heb het gevoel dat we in die opdracht geslaagd zijn.»

HUMO Er zijn inderdaad een paar veelbesproken afleveringen geweest: vooral de uitzending met Martine Tanghe op 22 maart en de opmerkelijke passage van Ingeborg tijdens ‘Eurosong 2016’ blijven bij.

Van Gils «Zo’n liedjeswedstrijd is eigenlijk iets triviaals. Er werd ons gevraagd of we het zagen zitten om daar iets mee te doen op een uur dat we niet gewoon waren. Dan komt het erop aan de juiste mensen rond de tafel te krijgen en de juiste toon te vinden. Zo hebben we het vuur aan de lont gekregen – mede dankzij Laura Tesoro, natuurlijk. Na één week was iedereen voor haar aan het supporteren, als was het een belangrijke match van de Rode Duivels. Zo verbind je mensen op een prettige manier.

»Op 22 maart zijn we erin geslaagd om een mooi programma te maken waarbij we de mensen óók verbonden, maar dan in verdriet en rouw. We hebben toen iets geboden waar de kijkers behoefte aan hadden.»

HUMO Hoe reed u na die uitzending naar huis?

Van Gils «Verdoofd. De aanslagen hadden plaatsgevonden toen ik onderweg was naar de redactie. Het eerste wat je dan doet, is contact zoeken met het thuisfront, om te horen of iedereen in orde is. Daarna gaat de knop om en zit je in professionele modus, en pas wanneer de uitzending voorbij is en je naar huis rijdt, komt alles binnen.»


Yoga in het park

HUMO U bent in uw talkshow veel minder aanwezig dan bijvoorbeeld Matthijs van Nieuwkerk in ‘De wereld draait door’.

Van Gils «Dat klopt. We hebben ook verschillende persoonlijkheden. Zijn inbreng is groter, waardoor hij vaak zélf scoort. Ik ben er om mijn gasten zoveel mogelijk te laten scoren: hoe minder vragen ik moet stellen, hoe beter. Ik ben het gelukkigst wanneer de gasten, vaak mensen die elkaar nog nooit gezien hebben, nieuwsgierig naar elkaar worden en zélf vragen beginnen te stellen. Ik moet er dan alleen nog over waken dat het ergens over gaat.»

HUMO Bent u altijd zo rustig als u eruitziet?

Van Gils «Ik kan ook weleens koken, voor of na een uitzending. Soms zelfs tijdens de uitzending, maar dat merkt niemand. Ik mag nooit boos zijn op een gast: die mensen komen op uitnodiging naar de studio, hooguit in ruil voor een fles wijn of een doosje thee. Maar het gebeurt weleens dat iemand over een onderwerp begint waarover we het niet zouden hebben. Soms blíjft dat maar duren. Binnenin zit ik dan te vloeken, maar ik moet altijd beleefd blijven (lacht).»

HUMO Doet u het graag?

Van Gils «Dolgraag, anders zou ik het nooit zo lang volhouden. Want het is wél vermoeiend. Van maandagochtend, als ik wakker word, ben ik tot de laatste minuut van de vierde uitzending van de week op donderdagavond met niets anders bezig. Ik loop de hele dag van hot naar her. Terwijl ik na het opstaan beter eerst 10 kilometer zou gaan joggen, en best wel wat andere dingen te regelen heb. Maar dat kan ik dus niet: ik wil er meteen aan beginnen. En op vrijdag moet ik Humo, de andere tijdschriften en boeken lezen, want elke roman waarover we in het programma praten, heb ik van begin tot einde gelezen.»

undefined

null Beeld

undefined

'Je kunt over Ingeborg zeggen wat je wil, maar ze heeft iets authentieks, waarmee ze veel mensen aanspreekt'

HUMO Hebt u daarom, voor het eerst in vijftien jaar, afgezegd voor de Tour de France?

Van Gils «Ja, zodra men ons vroeg om vanaf eind augustus een tweede seizoen van ‘Van Gils & gasten’ te brengen, besefte ik dat de combinatie onmogelijk was. Ik wil een keer écht kunnen afkicken. Ik wil niet op een dag tegen de spreekwoordelijke muur knallen. Ik voel nog niets aan mijn lichaam, maar ik stel vast dat ik te weinig tot rust kom en te weinig loop of fiets. Gewoon ergens gaan zitten en naar de mensen kijken, daar kom ik al helemaal niet toe. Ik moet dat echt leren: ik ben nogal rationeel, waardoor er veel dingen zijn waarvoor ik niet opensta. Yoga in het park, bijvoorbeeld. Dat zie ik mezelf niet meteen doen, maar misschien zijn er wel andere technieken die ik eens kan proberen?»

HUMO Even naar Ingeborg bellen?

Van Gils (lacht) «Je kunt over haar zeggen wat je wil, maar ze heeft iets authentieks, waarmee ze veel mensen aanspreekt. Een paar jaar geleden had ik haar ook al eens in een uitzending. Toen Ingeborg moest opkomen, zei de eindredacteur in mijn oortje: ‘Doe nog maar wat verder, want Ingeborg is verdwenen.’ Blijkbaar was ze nog snel even naar de foyer gelopen, om daar een paar yogahoudingen aan te nemen, omdat ze in de studio slechte vibes gevoeld had.»


Niets dan rust

HUMO U wil rusten en afkicken, maar ondertussen blijft u toch een wekelijks programma op Radio 2 presenteren. Hoe hebt u dat aan uw vrouw en huisarts uitgelegd?

Van Gils (lacht) «Het is toch anders. Ik zal er twee dagen per week mee bezig zijn en het is vlak bij huis. Tijdens de Tour ben ik 25 dagen weg. Maar het is ook een vorm van compensatie, een manier om toch een beetje mee te doen met de sportzomer. Want het wordt afkicken tijdens de Tour. Als ik mijn collega’s aan het werk zal zien zal ik mijn kas opfretten. Maar ik heb de oplossing gevonden: ik zal me concentreren op wat de kijkers níét zien. Terwijl jullie iemand zien presenteren aan de Mont Saint-Michel of op een andere pittoreske locatie, zal ik denken: ‘Hoe zijn die mannen daar geraakt? Waar moeten ze nog naartoe? Waar gaan ze om halfelf nog eten vinden? Wanneer zullen ze hun bed zien? Hoeveel trappen zullen ze moeten doen omdat er weer geen lift is?’ Dáár zal ik dus aan denken – in de sofa, met een lekker glas witte wijn in de hand. En dan zal ik tegen die mannen op tv zeggen: ‘Santé!’ (lacht)»

HUMO Zullen er niet een paar renners en ploegleiders vragen: ‘Waar is Lieven?’

Van Gils «Waarschijnlijk. Die renners kennen de procedure van de tafel met de handtekeningen ondertussen. Zij zullen daar nu Maarten Vangramberen zien zitten. Maar hij is een klasbak en zal dat schitterend doen. Volgend jaar zal niemand nog naar mij vragen. Je kunt wel wat tegenpruttelen, maar op een gegeven moment moet je aan de kant. Zo is het leven.»

HUMO U leest graag, en nu zult u er ook tijd voor hebben. Welke boeken liggen klaar?

Van Gils «Bovenaan op de stapel liggen ‘Wereldschaduw’ van Nir Baram en ‘Muidhond’ van Inge Schilperoord. Maar dat laatste boek gaat over een pedofiel, en is wellicht niet ideaal voor aan het zwembad. Van wat ik de voorbije maanden toch heb kunnen lezen, wil ik vooral ‘Het smelt’ van Lize Spit en ‘De H is van Havik’ van Helen Macdonald aanraden.»

HUMO Staat er een verre reis op het programma?

Van Gils «Neen, we zijn de voorbije jaren met het gezin naar Indonesië, Jordanië en Bolivia getrokken, maar nu investeren we in de tuin en gaan we een weekje naar Frankrijk.»

HUMO Toch niet naar de Tourmalet of de Mont Ventoux op het moment dat de renners daar passeren, toevallig?

Van Gils (lacht) «Neen! Naar de Côte d’Azur, ver weg van de koers. Rust. Niets dan rust.»

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234