null Beeld

Eindigt Game of Thrones in grootste bloedbad ooit?

Na acht jaar komt er een einde aan 'Game of Thrones', een van de gewelddadigste en meest meedogenloze tv-series ooit. Veel jong acteertalent – Emilia Clark, Kit Harington, Sophie Turner en Maisie Williams – werd in deze reeks vol intriges en veldslagen gelanceerd.

tom tates


Deze week bij Humo: 1 maand gratis Play »

Overleef ik het wel?

Elke keer als actrice Sophie Turner de scripts kreeg voor een nieuwe serie van het complexe koningsdrama 'Game of Thrones', bladerde zij naar het slot om te kijken of haar personage – de jonge adellijke jonkvrouw Sansa Stark – het einde van het seizoen wel had gehaald.

Sophie Turner (23) «Ik ben niet de enige die dat doet. De meeste van mijn collega’s keken de afgelopen jaren ook eerst of hun personage het einde wel had gehaald. Want anders moesten zij op zoek naar een andere acteerklus. Ook al heb je een belangrijke rol in 'Game of Throne's, niets is zeker in deze reeks.»

Toen Turner het script voor het achtste en laatste seizoen onder strikte geheimhouding mocht lezen, keek zij niet alleen naar haar eigen rol.

Sophie Turner «Ik was reuze benieuwd naar hoe alles zou worden afgerond. Voor het eerst was ik niet uitsluitend geïnteresseerd in mijn personage. Ik kan je verzekeren: het einde is overdonderd. Meer mag ik niet zeggen.»

De makers van de serie draaien hun hand er niet voor om om belangrijke personages te elimineren. In de zeven voorafgaande seizoenen werden velen een kopje kleiner gemaakt, te beginnen met Sean Bean die als koning Ned Stark werd onthoofd. Voor het zevende seizoen stond de teller op 1243 gedode personages en dat aantal zal in de slotfase nog behoorlijk worden opgekrikt.

undefined

null Beeld

Liters bloed zijn vergoten in deze fantasyreeks: in veldslagen, hongersnoden, duels, aanslagen, natuurrampen en executies. Elke denkbare manier om te sneven is door de scenarioschrijvers, die zich aanvankelijk baseerden op de boeken van George R.R. Martin, toegepast. Een ding is zeker: het slot zal niet vreedzaam verlopen. Eindigt de serie in een bloedbad? De acteurs hebben bij wijze van spreken met hun eigen bloed een geheimhoudingsverklaring moeten ondertekenen.

Voor Turner, die vorig jaar juni de opnames afrondde, betekent de apotheose het einde van een lange weg. Zij had amper acteerervaring toen zij als 14-jarige voor de rol van Sansa werd gecast. De rol veranderde het leven van de jonge actrice, die inmiddels ook deel uitmaakt van de 'X-Men'-filmreeks.

undefined


Memorabele scènes

- Wat was voor u de meest memorabele scène die u in 'Game of Thrones' heeft gespeeld?

Sophie Turner «Mijn opmerkelijkste scène zit in het tweede seizoen, toen mijn personage moest menstrueren. Ik had dat zelf toen nog niet meegemaakt. Er kwam veel bloed aan te pas en de camera was de hele tijd op mijn kruis gericht. Dat vond ik heel intimiderend. De naaktscènes vind ik ook oncomfortabel. Ik ben voorstander van een coach die alles in de gaten houdt en de acteurs op hun gemak stelt. Dat geldt ook voor de mannen!»

undefined

null Beeld

Ook haar collega Gwendoline Christie, een vrouw met een aanstekelijke schaterlach die twee straten verder nog te horen is, heeft bijzondere scènes gedraaid. De 1,91 meter lange actrice speelt de krijgsvrouw Brienne van Tarth, die behoorlijk kan uithalen.

Gwendoline Christie «Een van de ergste scènes was een gevecht met een man bij wie ik een oor afbeet. Dat vond ik al heel bijzonder, maar de makers vonden het ook nog nodig dat ik dat oor daarna in zijn gezicht spuwde.»

Hanna Murray (in de serie te zien als het wilde tienermeisje Gilly) «Ik was vooral onder de indruk van de seksscène die ik moest spelen. Mijn personage Gilly was jarenlang misbruikt en wist niet hoe ze van seks kon genieten. Ik heb daar met de schrijvers en regisseurs lang over gesproken. Hoe maak ik duidelijk dat zij voor het eerst van haar leven van seks geniet? Ik heb de scène dan ook later als een liefdesscène opgevat, mijn mannelijke collega noemde het vooral onze seksscène.»

Ook voor Carice van Houten was 'Game of Thrones' een ervaring die zij niet snel zal vergeten. Haar meest memorabele moment als de roodharige priesteres Melisandre, is de bevallingsscène in het tweede seizoen.

Carice van Houten «Ik weet vooral nog hoe koud die opnames waren.»

Liam Cunningham ( haar tegenspeler, de smokkelaar Ser Davos Seaworth in de reeks) «Maar jij hebt het zelfs nog koud als je in een magnetron zit.»

Dat 'Game of Thrones' is afgelopen, vindt Van Houten jammer.

Carice van Houten «Zeker in financieel opzicht. Maar aan de andere kant heb ik weer de mogelijkheid om andere dingen te doen. Ik speel nu de hoofdrol in een Britse televisieserie 'Temple', over een chirurg die een ondergrondse kliniek in Londen bestiert. Ik speel een medisch onderzoeker. Voor dat soort series heb ik nu meer tijd beschikbaar. Dat is dan weer een voordeel.’

undefined

© AD

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234