null Beeld

Einstürzende Neubauten - Alles wieder offen

Collega (jub) zal er na zijn onderhoud met 'schurftige' Blixa Bargeld wellicht anders over denken, maar wij blijven Christian Emmerich (want zo heet de frontman van de Einstürzende Neubauten eigenlijk) een ganz toller Kerl vinden: intelligent, welbespraakt en begiftigd met een goed gevoel voor humor (bijna schreven wij: 'voor een Duitser').

Zijn geestige lofzang op het 'Onafhááánkelijk Ziekenfóónds', enkele jaren geleden tijdens een soloconcert in de Petrol, zou hem geheid een finaleplaats in Humo's Comedy Cup opgeleverd hebben.

'Onafhankelijk' is een sleutelterm voor Bargeld & zijn spitsbroeders. 'Alles wieder offen', de vijftiende splinterbom die de Neubauten sinds 1981 uit hun Berlijnse bunker zwieren, is in eigen beheer opgenomen en ook nog eens volledig met (lid)geld van Neubauten-supporters bekostigd. Een welgemeende Leck mich am Arsch aan de platenindustrie, kortom.

Maar, horen wij u terecht vragen, is het ook een goeie plaat? Ja en nee. Sinds zijn vertrek uit Nick Caves Bad Seeds zit Bargeld op een creatieve high, maar het fabelhafte niveau van voorganger 'Perpetuum Mobile' wordt nét niet gehaald. Hier en daar wordt het weleens wat langdradig, en zeker de makke slotnummers 'Susej' en 'Ich warte' hebben iets te weinig om het lijf.

Goed nieuws is er anders ook: de bas van Alexander Hacke klonk nimmer warmer dan in 'Nagorny Karabach', 'Ich Hatte ein Wort' is één van de mooiste - kom - ballades die vriend Blixa ooit uit zijn pen toverde, en van zijn ziedende tirade aan het eind van 'Unvollständigkeit' ('Ein Schloss! Ein Schlüssel! Ein Hammer!') rijst onze haardos iedere luisterbeurt te berge. Onze favoriet: 'Let's Do It a Da Da', een onzachte ode aan het dadaïsme waarop de heren zich nog eens ouderwets laten gaan op drilboor, loden pijp en autoband. En noem ons Herman Van Molle, maar de manier waarop Bargeld hier de taal van Heine & Heino bezigt ('Hülsendada! Zentrodada! Das Oberdada!'), geeft ons zin om sofort naar Keulen te emigreren en voortaan als Wolfgang door het leven te gaan.

Vergeet de Berlijnse scene ('zo hip dat het volgende week deze tijd alweer volledig passé is', luidde het onlangs terecht in uw lijfblad): Berlin's finest zijn nog altijd de Neubauten.

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234