null Beeld

EK Zwemmen: Pieter Timmers en co. aan slag

'Who the hell is Pieter Timmers,' klonk het afgelopen zomer in de commentaarcabine van de BBC. België kan wel wat nieuwe sporthelden gebruiken en afgelopen zomer stond er op de Olympische Spelen in Londen één op: Timmers liet samen met de estafetteploeg van de 4x100 meter vrije slag zien dat er een heuse generatie Belgische zwemmers klaarstaat – sinds vorige week zijn hij en zijn teamgenoten zelfs genomineerd voor Sportman en Sportploeg van het Jaar.

jv

Met het Europees Kampioenschap in Frankrijk voor de deur zwom Humo twee dagen mee in hun zog.


Dinsdag 30 oktober, 16.45 uur – Olympisch zwembad Wezemberg

De Antwerpenaar trekt onverstoorbaar zijn baantjes, niet vermoedend dat de twee legen banen naast hem gereserveerd zijn voor de zwemmers van de Antwerpse zwemclub BRABO – zeg maar het elitekorps van de Belgische zwemwereld.

Elke ochtend en avond wordt hier onverbiddelijk hard getraind, onder het toeziend oog van Ronald Gaastra, de Nederlandse succescoach die Fred Deburghgraeve in de jaren 90 naar ongekende hoogten stuwde. Normaal is er ook een middagtraining, maar die laten ze even achterwege – het is een zwaar seizoen geweest.

De kernploeg, met z'n twaalven in totaal, maakt zich klaar voor de avondtraining. Pieter Timmers steekt er met z'n 2 meter en z'n spanwijdte van 2,16 meter ook letterlijk bovenuit. Hij is een laatbloeier, want al 24 jaar, maar op de Spelen verbaasde hij door met een Belgisch record zijn reeks op de 100 meter vrije slag te winnen.

Onder zijn aanvoering plaatste de estafetteploeg zich zelfs voor een Olympische finale. Behalve talent heeft hij ook het charisma en de looks: de berichten van vrouwelijke fans op zijn Facebook-pagina en zijn verschijning in modemagazines bewijzen het.

'Na de Spelen was het erg, ik werd overal uitgenodigd. Nu ben ik blij dat het kalmer is en ik weer mijn baantjes kan trekken,' vertelt hij met de rustige vastheid die hem eigen is. 'Eigenlijk is het een mirakel dat ik Londen gehaald heb: tot drie jaar geleden trainde ik amper zes uur per week in een klein zwembad in Beringen – niet meteen wat je topsport noemt. Nu train ik zes uur per dag.'

Pieters carrièreverloop is inderdaad verbazingwekkend. Als kind hield hij helemaal niet van zwemmen, maar hij sloot zich aan bij de plaatselijke zwemclub om er zich met zijn vrienden te amuseren. Zijn toenmalige trainers werden weinig of geen talent gewaar, tot hij zich zonder noemenswaardige voorbereiding begon te plaatsen voor de finales van Belgische Kampioenschappen en hij zelf besefte dat er misschien meer inzat.

Nadat hij zijn diploma had behaald – Timmers is bachelor in de bouwkunde – sloot hij zich op 21-jarige leeftijd aan bij PSV Eindhoven, de bewierookte Nederlandse zwemclub van onder anderen Pieter van den Hoogenband, en begon hij op professioneel niveau te trainen. Pas toen hij vorig jaar voor Gaastra en BRABO koos, ging het plots pijlsnel.

Ronald Gaastra «Toen ik Timmers drie jaar geleden voor het eerst zag zwemmen, zag ik wel mogelijkheden, maar hij was al 21 – te oud, dacht ik toen, want de meeste zwemmers beginnen al op 13 jaar gericht te trainen. Maar ik heb me vergist. Pieter is heel volwassen en slim en pikt de dingen snel op. De progressie die hij de laatste jaren heeft gemaakt is enorm.

»Wat ook opvalt: hij is een heel positieve mens, het glas is altijd halfvol bij hem. Zo iemand van wie de Vlaming doorgaans denkt: die houdt zichzelf voor de gek.»

Timmers is ook on-Vlaams ambitieus. Hij verkondigt resoluut dat hij vanaf nu voor podiumplaatsen zwemt – Hollandse branie, ingegeven door coach Gaastra en zijn jaren in Eindhoven.

Pieter Timmers «Na mijn prestaties op de Spelen vind ik dat ik medailles moet ambiëren, anders zou ik ter plaatse blijven trappelen. Je moet van je laten horen, dat heb ik in Nederland geleerd: in discussie gaan, bijvoorbeeld, als ik het niet eens ben met een bepaalde training. In het begin keek de groep raar op als ik Ronald tegensprak: 'Wat zegt die nu? Is hij gek geworden?' Zij zouden dat nooit durven, maar Ronald vindt het net goed – zo krijgt hij feedback.»

null Beeld

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234