null Beeld

Elbow-frontman Guy Garvey vindt het geluk: 'Beter dan dit wordt het niet'

Ruim twee jaar lang ging Guy Garvey door een met heel veel drank overgoten hel, tot hij opnieuw de liefde vond. De nieuwe Elbow-plaat ‘Little Fictions’ klinkt dan ook opgewekter dan je van de Britse band gewend bent. ‘Beter dan dit wordt het niet.’

jph

'Dit is onze eerste plaat waarop je kunt dansen'

Garvey (42) is geen man die zijn woorden wikt en weegt. ‘Ik kan er niets aan doen. Mijn hart ligt op mijn tong. Ik zou het vreselijk vinden als iemand na een gesprek wegloopt en denkt: die man heeft werkelijk niets te melden.’ Gelukkig heeft hij wél heel wat te vertellen, over ‘Little Fictions’, de zevende plaat van Elbow die begin februari verschijnt, en over de turbulente periode in zijn leven die aan de opnames ervan voorafging.

HUMO Toen ik je in 2014 voor het laatst sprak, zat je in zak en as. Elbow had net ‘The Take Off and Landing of Everything’ uitgebracht maar het leven lachte je niet toe.

Guy Garvey «Tijdens het maken van die plaat liep mijn relatie met Emma (de schrijfster Emma Jane Unsworth, red.) op de klippen en als reactie greep ik naar de fles. In mijn leven heb ik me vaak miserabel gevoeld, maar die periode was gitzwart. Ik was net 40 geworden, de andere bandleden stichtten allemaal een gezin en ik zat alleen in New York. Daar moest ik zijn omdat ik de muziek had geschreven voor een musicalversie van ‘King Kong’. Voor ik het wist, woonde ik er ook. In Brooklyn, waar ik vaak met Emma verbleef. Niet de beste plaats om mijn gebroken hart te genezen dus.»

HUMO Die vlucht paste ook wel bij jou. De eenzame tekstdichter, een vreemdeling in het grote Brooklyn.

Garvey «Ik koester dat imago van buitenbeentje ook wel: Guy Garvey, de loner. Een beetje zoals acteur David Niven dat deed. Die was buiten Engeland méér Brit dan thuis in Londen.»

HUMO Hard werken bleek jouw uitlaatklep: een soloplaat, een muziekproject en zelfs een rol als verhalende kindervriend bij de BBC.

Garvey «Dat heeft absoluut te maken met mijn afkomst, mijn jeugd in Manchester. Daar moet je niet klagen of over je gevoelens praten. Niet lullen, maar hard werken! De afgelopen twee jaar heb ik dus veel tijd gestoken in mijn radioprogramma voor BBC 6, heb ik ‘Music Box’ gelanceerd – een online reeks over bands waar ik van hou – en ging ik verhalen voorlezen in ‘Bedtime Stories’ voor de kinderzender van de BBC. Zo kreeg ik langzaam alles weer op de rails.»

HUMO En toen ontmoette je Rachael Stirling, de dochter van actrice Diana Rigg, die legendarisch werd als Emma Peel in ‘De wrekers’ (‘The Avengers’).

Garvey «Ik zat in Londen voor de opnames van mijn soloplaat ‘Courting the Squall’ toen ik Rachael tegen het lijf liep. Opeens werd het weer licht: ik had de liefde van mijn leven ontmoet. Een onbeschrijfelijk gevoel: beter wordt het niet! Ik hou van vrouwen met een uitgesproken mening, maar zij is me er eentje. Eigenlijk is Rachael in alles beter dan ik. Zelfs in schaken: ze maakt me dagelijks in, terwijl er binnen Elbow niemand van mij kan winnen.»

HUMO ‘Ik dreig te eindigen als die eenzame, reizende en onrustige artiest met een gitaar op zijn rug,’ zei je toen ik je in 2014 sprak. En nu, ruim twee jaar later, ben je gelukkig getrouwd.

Garvey «Heb ik dat echt gezegd? Dat was toch wel een beetje aandachttrekkerij, hoor (lacht). Zoals ik al zei: soms cultiveer ik mijn imago een beetje.»


Zachte storm

HUMO Toen je vorig jaar trouwde, dook je plotseling overal op in de Britse showbizzmedia. Dat lijkt me niet echt iets voor een man als Guy Garvey.

Garvey «Rachael komt veel op de Engelse televisie en speelt mee in grote films. Ze heeft bovendien een beroemde moeder. Dan weet je dat er dat soort pers op je afkomt – daarmee vergeleken is de muziekjournalistiek heel wat milder. Leuk is dat niet, nee, al heb ik er de afgelopen jaren mee leren omgaan. Daarbij heb ik veel geleerd van Diana: niemand weet beter hoe de showbizz werkt dan zij. Ze speelt nu de rol van Lady Olenna Tyrell in de serie ‘Game of Thrones’ en is echt een heel grote ster.»

HUMO Ik zou jullie weleens samen willen zien: jij, je vrouw en schoonmoeder Diana Rigg.

Garvey «We zijn een redelijk lawaaierig stelletje. Ik ga regelmatig met Diana en Rachael op stap en bij die gelegenheden is mijn enige taak: bier halen (lacht). Moeder en dochter zijn allerminst op hun mondje gevallen. Laat ik het zo stellen: ik ben nog nooit in mijn leven tijdens gesprekken zo vaak verbeterd als door die twee. Rachael heeft een hele sterke mening maar weet die ook altijd te onderbouwen. Als ik haar zie en hoor tijdens een televisieprogramma, zwel ik van trots.»

undefined

'De brexit is een ramp: Engeland heeft zijn rijke cultuur te danken aan inwijkelingen, en nu verjagen we ze gewoon'

HUMO De nieuwe song ‘Gentle Storm’ gaat over haar.

Garvey «Rachael is een actrice met een klassieke Engelse opvoeding. Haar moeder is een echte feministe en een spreekbuis voor een generatie; Rachael heeft dezelfde karaktertrekken. Beiden zijn een soort van ‘zachte storm’. Je kunt niet om ze heen, maar eigenlijk wil je dat ook helemaal niet.»

HUMO Sta je nu anders in het leven dan vier jaar geleden?

Garvey «Sinds ik getrouwd ben, kijk ik heel anders naar de wereld. Ik heb nu een doel en een richting. Je zou makkelijk het verhaal van mijn leven kunnen vertellen aan de hand van de relaties die ik heb gehad, en in 2014 stond ik echt op een kruispunt. Ik had op dat moment nooit kunnen bevroeden dat ik binnen twee jaar getrouwd zou zijn. Het maakte ook de terugkeer naar Elbow veel leuker. Dat voelde aan als een echte bevrijding. Ook al was mijn soloperiode erg kort, ik bleek die kerels enorm te hebben gemist. Het klinkt zo vreselijk cliché, maar de mannen van Elbow zijn toch de belangrijkste mensen in mijn leven. Naast mijn familie natuurlijk.»

HUMO Eén van je zussen was niet zo gelukkig dat je in 2012 een eredoctoraat kreeg van de Universiteit van Manchester.

Garvey «Dat was ook volledig te begrijpen. We waren met zeven kinderen thuis en ik ben de enige die niet naar de universiteit ging, omdat ik voor mijn bandje koos. Als je bij mijn moeder thuis komt, tref je een muur aan waarop foto’s van al mijn broers en zussen hangen, allemaal in toga en met een doctorsbul in hun handen. Nu hang ik er gewoon tussen, óók in vol ornaat (lacht). Maar ik ben er geweldig trots op.»

HUMO Je groeide op in een intellectuele omgeving, vol goede boeken en muziek.

Garvey «Ik heb een heel goede opvoeding gehad. Mijn moeder werkte zich op tot psychologe en mijn pa had een goede baan in de chemische industrie. Zij waren socialisten van de zuiverste soort. Ik ben wat meer een escapist: eentje die het leven volledig omarmt. Mijn ouders zijn vroeg gescheiden maar hebben mij altijd gesteund. Zelfs toen ik die ‘King Kong’-musical ging doen, waren ze trots. Ze weten hoe loyaal ik ben. Dat geldt eigenlijk voor alle leden van Elbow. We willen nog jarenlang doorgaan met deze band.»


Whisky en warmte

HUMO Maar niet met z’n vijven: Richard Jupp, de drummer en medeoprichter van Elbow, besloot ermee te stoppen op het moment dat jullie aan ‘Little Fictions’ zouden beginnen.

Garvey «We waren begin 2016 net gestart met de eerste demo’s toen hij aangaf niet meer verder te willen gaan. Dat was een grote schok want Elbow is niet zomaar een bandje. En Richard Jupp niet zomaar een bandlid. Ik was 16 jaar toen ik Richard leerde kennen op de middelbare school. Samen met hem, Craig (Potter, de toetsenman, red.) en Pete (Turner, de bassist, red.) heb ik mijn eerste bandje opgericht: Mr Soft. We hebben 25 jaar lang lief en leed gedeeld, en zo iemand verdwijnt dan opeens grotendeels uit je leven.»

HUMO Toch klinkt ‘Little Fictions’ naar Elbow-normen redelijk opgewekt.

Garvey «De opnames van de plaat vonden plaats in een enorm landhuis, en in het begin hing daar een wat neerslachtige sfeer vanwege de afwezigheid van Richard. Maar met liters whisky en goede gesprekken kwam het creatieve proces toch snel op gang. Buiten zag je niets dan bomen en sneeuw. En we warmden ons bij het vuur, vandaar ook de song ‘Kindling’ (Engels voor aanmaakhout, red.). Dat nummer was een beetje het startpunt van de hele plaat.»

undefined

'Elbow is niet zomaar een bandje. Die mannen zijn het belangrijkste in mijn leven.' Guy Garvey (rechts)

undefined

null Beeld

HUMO Wat is het verhaal achter de langgerekte titelsong, die in drie werd geknipt en een beetje klinkt als Elbow goes Pink Floyd?

Garvey «Dat gaat over kleine, op het eerste gezicht onbeduidende huiselijke ruzies, die momenten waarop het slechtste in mensen naar boven komt. Je laat aan degene die het dichtst bij je staat een kant zien die de ander nog niet kende. Het is ook het eerste nummer waar onze nieuwe drummer Alex Reeves aan meewerkte. Zijn invloed is duidelijk te horen. Alex is een veel experimentelere drummer die altijd op zoek is naar een groove. Ik durf best te stellen dat ‘Little Fictions’ de eerste Elbow-plaat is waar je echt op kunt dansen.»


Protestsong

HUMO Al is er weinig reden tot dansen. De wereld is in verwarring: Donald Trump in het Witte Huis, Engeland kiest voor de brexit… In de song ‘K2’ geef je eigenlijk laattijdig stemadvies.

Garvey «Dat is onze meest extreme protestsong. Het brexitreferendum heeft echt mijn hart gebroken. We zijn onze hoop en trots kwijt. Onze nieuwe premier Theresa May mag nog zo hard haar best doen om alles een positieve draai te geven, it’s a fucking disaster. Ik denk dat de brexit verstrekkende gevolgen zal hebben, zeker voor een stad als Manchester. Die behoort tot de steden met de meeste buitenlandse studenten van heel Europa, en is daardoor net gaan floreren. De rijke cultuur van alledag in Engeland is afkomstig van al die jonge mensen die zo graag in ons land willen studeren, werken en een toekomst opbouwen. En nu verjagen wij ze gewoon!

»De manier waarop het hele debat rond vluchtelingen wordt gevoerd, maakt me ook razend. Mensen die hun heil zoeken op de Britse eilanden, zijn gereduceerd tot een cijfertje in de statistieken. De overheid ontdoet ze van hun menselijke gezicht en toont geen enkele sympathie. Dat vind ik vreselijk. Of iemand nu een economische of politieke vluchteling is, dat maakt mij totaal niet uit. Alsof ze alleen maar van ons komen stelen! Waarom wil iemand überhaupt zijn of haar thuisland verlaten? Denk daar maar eens over na. De laatste twee jaar zijn de cijfers alleen maar dramatischer geworden. Iedereen kruipt in zijn of haar cocon en de wereld sluit haar ogen. Tja, sorry, dit is een onderwerp waar ik mij telkens weer kwaad om maak.»


Op naar de vijftig

HUMO De song ‘Head for Supplies’ is meer gericht op je eigen leefomgeving. En net als de titelsong gaat hij over huiselijke problemen.

Garvey «De winters in Manchester zijn erg koud. Dat zijn ook de momenten voor overpeinzing. Door die koude omstandigheden word je haast gedwongen om binnen te blijven. De enige reden om de deur uit te stappen is to head for supplies, om boodschappen te doen dus. Ik herinner mij vooral die periodes als kind en tiener. Manchester was in de jaren 80 een grimmige stad met weinig vertier. Maar het was ook de perfecte voedingsbodem voor creativiteit. Ik heb Manchester in de winter altijd vergeleken met het winterse Berlijn: aan de oppervlakte zie je niets maar onderhuids borrelt er heel veel.»

HUMO Tot slot: in 2017 is het een kwarteeuw geleden dat jij aan de wieg stond van Elbow. Had je ooit verwacht dat je het 25 jaar uit zou houden?

Garvey «Natuurlijk niet. We hebben er ook zo verdomd hard voor moeten werken. De eerste tien jaar was er elke maand wel een bandlid dat ermee wilde stoppen. Logisch ook: we hadden geen succes, er kwam geen geld binnen en niemand wilde iets met Elbow te maken hebben. Maar het was ook een mooie tijd omdat we op elkaar waren aangewezen. Daar plukken we nog steeds de vruchten van. Dat is ook de reden waarom ik oud ga worden als de zanger van Elbow en over 25 jaar wellicht nog steeds tegenover je zit.»

‘Little Fictions’ verschijnt op 3 februari bij Universal.

null Beeld

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234