null Beeld

'Elk goed idee voor een groepsnaam dat we googelden bleek al te bestaan.' Preoccupations: Viet Cong na de naamsverandering

Toen ik Matt Flegel, de zingende bassist bij Viet Cong, een dik jaar geleden vroeg of hun groepsnaam met het oog op succes in Amerika niet ietwat ongelukkig gekozen was, antwoordde hij dat dat wel meeviel: ze hadden hier en daar al een verdwaalde Vietnam-veteraan voor het podium gehad, maar verder was er niets om ongerust over te worden.

Jürgen Beckers

'Zolang ze ons niet vragen andere muziek te spelen, kan het ons geen barst schelen'

Matt Flegel «Het is lange tijd echt heel erg meegevallen met de kritiek op Viet Cong, maar dan begon de naam ineens toch iets te veel gedoe op te leveren. En dus hebben we ’m maar veranderd. No big deal.»

HUMO Je vond het niet de moeite waard om voor te vechten?

Flegel «Nee, zolang ze ons niet vragen om andere muziek te gaan spelen, kan het mij eigenlijk geen barst schelen hoe de groep heet. Een andere naam op de hoes: who cares? Anderzijds vond ik het idee om onder een andere vlag nog eens opnieuw te kunnen beginnen ook niet onaangenaam. Misschien bereiken we wel nieuwe mensen, en de fans die we al hadden, zullen ons wel weten te vinden.»

HUMO Will Oldham bracht aan het begin van zijn carrière bijna elke plaat onder een andere naam uit.

Flegel «Juist, maar iedereen wist dat het Will Oldham was, want het klónk exact als Will Oldham (lacht). Maar door het een andere naam te geven, kreeg je het gevoel dat het toch altijd weer net iets anders was. En dat hebben de mensen graag. But he fooled them, clever bastard that he is (lacht). Dat gezegd zijnde: wij zijn van plan om het een hele poos bij Preoccupations te houden.»

HUMO Heeft de nieuwe naam een zachte koerswijziging teweeggebracht?

null Beeld

Flegel «Niet echt. De nieuwe plaat is anders dan de eerste, maar dat heeft niets met de naamswijziging te maken, en alles met het feit dat we als muzikanten en songschrijvers geëvolueerd zijn. Het heeft ook geen zin om twee keer dezelfde plaat uit te brengen. De volgende als Preoccupations zal ook weer anders zijn, maar nog altijd Preoccupations. We proberen niet stil te blijven staan. Een song anders aanpakken, opnemen in andere omstandigheden… eender wat om het voor onszelf fris te houden.»

HUMO Er zat een periode van maanden tussen het nieuws dat jullie van groepsnaam gingen veranderen en de effectieve bekendmaking van die nieuwe naam. Vond je er geen?

Flegel «Dat had er zeker mee te maken. Elk goed idee voor een groepsnaam dat we googelden bleek al te bestaan: één of andere meidengroep uit de sixties, een vergeten psychedelische rockband uit de seventies…»

HUMO Noem er eens eentje.

Flegel «Shit man, nu kan ik me er geen enkele meer herinneren. Heelder bladzijden vol hadden we, en dan gingen onze vrienden zich er ook nog eens mee bemoeien en lijsten insturen. Toen hadden we wel duizend namen – de meeste vreselijk slecht, sommige goed maar bezet. Uiteindelijk hebben we een shortlist met vijf namen opgesteld: Preoccupations was de enige die nog nooit gebruikt was. Afkomstig trouwens van het lijstje van onze goede vriend Chad VanGaalen (Canadese muzikant en illustrator, red.). Als Preoccupations binnenkort een vreemde, obscure vleugel van de Ku-Klux-Klan blijkt te zijn: blame Chad! (lacht)»

HUMO Preoccupations doet mij op de één of andere manier aan The Replacements denken.

Flegel «Great! Weet je, het grote probleem met de naamsverandering was vooral dat ze zich in de openbaarheid afspeelde. Toen we ze aankondigden waren we nog aan het touren als Viet Cong en verkochten we nog platen als Viet Cong. Misschien niet onze slimste zet, maar er was publieke druk, de protesten tijdens onze shows namen toe, we werden haast verplicht om met een officieel statement te komen. En na dat statement zat iedereen te wachten op de nieuwe groepsnaam.»

HUMO Kun je een voorbeeld geven van hoe de protesten tijdens de concerten zich manifesteerden?

Flegel «Het is nooit echt uit de hand gelopen hoor, en aan jullie kant van de Atlantische Oceaan is het nooit of te nimmer een issue geweest. Maar in Amerika zijn er groeperingen van mensen die vinden dat ze moeten opkomen voor de gevoeligheden van anderen. De meeste mensen die een probleem met onze groepsnaam hadden, hebben nooit, zelfs niet in de verste verte, iets met de Vietcong te maken gehad.»

HUMO Een zin uit het persbericht: ‘Muziek spelen is het enige waarvan we min of meer weten hoe het moet.’

Flegel «We kunnen allemaal wel iéts natuurlijk, maar niets goed – of zelfs maar in de buurt van goed. We spelen al muziek van toen we heel jong waren, en tenzij je meteen een wereldhit aflevert, moet je daarnaast ook werken. Maar omdat je op tournee gaat en lange periodes afwezig bent, kun je geen enkele job lang doen, geraak je nooit gekwalificeerd om door te groeien, om aanspraak te kunnen maken op góéie jobs. »

HUMO Wat is de ergste job die je ooit gehad hebt?

Flegel «Tegels afleveren aan bouwwerven. Paletten vol tegels zeulen – loodzware dingen – van ’s morgens tot ’s avonds. Niet echt bevredigend, al hou ik wel van fysieke arbeid. Ik heb er geen enkel probleem mee om op tournee elke avond onze bestelwagen uit en in te laden. Goed voor mijn kop. Als ik met mijn handen in de weer ben, krijg ik doorgaans ook mijn beste songideeën. Het zal wel iets met het onderbewuste te maken hebben. De meeste van mijn songs zijn zo goed als klaar nog voor ik een instrument heb vastgepakt.»

HUMO Wat wilde je als jongetje dat droomde van muziek het liefst worden: songschrijver, zanger of bassist?

Flegel «Gitarist (lacht). Ik was een jaar of 10 toen ik voor het eerst de gitaar van mijn vader vastpakte. Nooit gedacht dat ik er ooit mijn beroep van zou kunnen maken, maar daar begint het toch stilaan op de lijken. Ik doe exact wat ik altijd heb willen doen.»

undefined

null Beeld


Kiezen voor Montreal

HUMO We hebben het volgens mij nog niet over de nieuwe plaat gehad. Doordat er een nieuwe groepsnaam is, hoefde je niet op zoek te gaan naar een titel: de eerste heette ‘Viet Cong’, de nieuwe ‘Preoccupations’.

Flegel «Als bij de volgende blijkt dat een plaattitel kiezen nóg moeilijker is dan een groepsnaam kiezen, dan komen we terug op ons besluit om een hele poos Preoccupations te heten (lacht).»

HUMO Alle songstitels op ‘Preoccupations’ – inclusief de plaattitel – bestaan uit één woord. Een man van weinig woorden?

Flegel «Inderdaad: ik hou het graag kort en simpel. Er zit geen concept achter. Op de setlist worden songtitels bovendien toch altijd ingekort tot één woord, dus ik dacht: ‘Laten we het voor iedereen gemakkelijk maken.’»

HUMO De nieuwe plaat is er amper een jaar na de vorige. Dat is snel.

Flegel «We wilden de vaart erin houden. We schrijven constant, en toen we een nieuwe plaat klaar hadden, leek het ons wel steek te houden dat we die ook zouden uitbrengen. Elk moment dat we vorig jaar niet op tournee waren, hebben we gebruikt om aan songs te werken, om de studio in te gaan. Een paar weken hier, een paar weken daar. Als je een hardwerkende groep wil zijn – we hebben vorig jaar bijna tweehonderd shows gespeeld – kun je niet anders. Volgend jaar spelen we nog meer shows, dus de volgende plaat gaat er nóg rapper zijn (lacht).

»Volgende zomer ben ik wel van plan om voor het eerst sinds heel lang nog eens verlof te nemen. Ik ben pas naar Montreal verhuisd, en de zomer is naar verluidt de enige periode dat je in de stad wil zijn.»

HUMO Jullie zijn allemaal verhuisd, of heb ik dat verkeerd begrepen?

Flegel «We’ve spread out. Heel ons leven hebben we met z’n allen in Calgary gewoond, maar ineens was het genoeg geweest. Dat we het grootste gedeelte van de afgelopen twee jaar met z’n vieren in een busje hebben doorgebracht, zal er voor veel hebben tussen gezeten. ‘Naar welke stad verhuis jij? Dan ga ik daar niet heen.’ (lacht)»

HUMO Waarom heb jij voor Montreal gekozen?

Flegel «Ik heb vooral voor een vrouw uit Montreal gekozen. Maar de stad voelt erg Europees aan. Big city with a small town vibe.»

HUMO Over klein gesproken: jullie brengen ‘Preoccupations’ ook uit op cassette.

Flegel «Omdat er vraag naar is. Mensen verzamelen blijkbaar ineens weer cassettes. Wat ik wel leuk vind, uit nostalgie. Brengt me terug naar mijn jongenskamertje, toen ik pas in muziek geïnteresseerd begon te geraken. Alle groepen die mij hebben beïnvloed, heb ik ontdekt op cassette. Ik heb nog steeds een walkman, en heel af en toe grijp ik nog eens naar een oude mixtape van vroeger, maar meestal luister ik toch naar platen. Oude platen vooral, uit de jaren 60 en 70. Dat blijk ik het liefste te horen. Heel af en toe ontdek ik wel eens iets recenters, maar ook dan loop ik doorgaans jaren achter. Radiohead, ken je dat? Pretty good (lacht).»

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234