null Beeld

Elke dag een joint? Drie keer meer kans op psychose

Voor het eerst is een duidelijk en omvangrijk verband bevestigd tussen cannabisgebruik en psychose. In Amsterdam blijkt de helft van de eerste psychoses te wijten aan een dagelijkse joint. 'Nederwiet komt ook op de Belgische markt terecht.'

eva christiaens

Wie elke dag cannabis gebruikt, loopt drie keer meer kans op een psychose dan wie dat nooit doet. Dat blijkt een studie van Kings’ College in Londen die gisteren verscheen in The Lancet Psychiatry. Zo is er voor het eerst een grootschalige bevestiging voor een verband dat al jaren voor discussie zorgt.

Psychiater Manuel Morrens (UAntwerpen) «De vraag is altijd: zouden die mensen nooit een psychose hebben gehad zonder cannabis. De impact op de individuele kwetsbaarheid ken je nooit op voorhand. Daarvoor heb je grote studies nodig op het niveau van de hele samenleving.»


Belgowiet

De nieuwe cijfers sturen wel in die richting. De onderzoekers controleerden op elf plaatsen in Europa alle nieuwe gevallen van psychose tussen 2010 en 2015, op basis van wie zich aanmeldde bij de mentale gezondheidsdiensten. Vooral in Londen en Amsterdam, twee steden waar cannabis met hoge concentraties aan het werkzame bestanddeel THC ruim verkrijgbaar is, bleken heel wat psychoses gelinkt aan veelvuldig wietgebruik. Over alle steden heen hield zo’n een op de vijf psychoses verband met dagelijks gebruik van cannabis.

'Gemiddeld bevat cannabis zo’n 10 procent THC, met uitschieters tot 15 of 18 procent. Wie bij het eerste gebruik meteen zo’n hoge concentratie inneemt, krijgt zeker en vast een psychotische reactie' Toxicoloog Jan Tytgat (KU Leuven)

De Vereniging voor Alcohol en Drugs (VAD) geeft aan dat de nederwiet ook op de Belgische markt terechtkomt. Volgens de onderzoekers van King’s College bevat die soms tot wel 22 procent THC, en heeft de helft van de Amsterdamse psychoses te maken met gebruik van deze sterke wiet.

Toxicoloog Jan Tytgat (KU Leuven) «Ook bij ons stijgt het THC-gehalte in de ‘belgowiet’. Gemiddeld bevat cannabis zo’n 10 procent THC, met uitschieters tot 15 of 18 procent. Wie bij het eerste gebruik meteen zo’n hoge concentratie inneemt, krijgt zeker en vast een psychotische reactie.»

Psychiater Ruud Van Winkel (UPC KU Leuven) ziet dat zo’n 60 tot 80 procent van de jongeren met een eerste psychose op regelmatige basis wiet gebruikten. 'Natuurlijk is er een causaal verband, maar cannabis is altijd slechts een deel van de oorzaak. Een psychose wordt ook getriggerd door stress, relatieproblemen of een identiteitscrisis.'


Decriminalisering

Gezien de hoge gezondheidsrisico’s vragen de onderzoekers om dit in rekening te nemen bij het beleid rond cannabis.

Morrens «Vanuit psychiatrisch-medische redenen is er natuurlijk geen enkele reden om cannabis te legaliseren. Maar je praat over een bredere problematiek met sociale gevolgen, dus volledig afstraffen lijkt me ook niet aan de orde.»

De VAD pleit daarom voor een decriminalisering zodat gebruikers vroegtijdig hulp kunnen krijgen.

VAD-directeur Marijs Geirnaert «Cannabis is een gezondheidsprobleem. Dat vraagt om een zorgmodel, geen juridisch. Het kan ook zijn dat jongeren cannabis gebruiken om hun psychisch welbevinden onder controle te houden. Dan kan de geestelijke gezondheidszorg vroeger helpen dan latere verslavingszorg.»

Ook Tytgat wil realistisch zijn.

Tytgat «Het is op de markt, dus controleer het. Als jongeren het dan toch roken, moeten ze kunnen weten hoeveel THC erin zit. Regularisering zorgt ervoor dat je weet wat je koopt. De wietshops die alsmaar vaker in het straatbeeld opduiken keur ik wel af. Commercialisering trekt net nieuwe gebruikers aan.»

© De Morgen

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234