Epidemioloog Pierre Van Damme:   Beeld Geert Van de Velde
Epidemioloog Pierre Van Damme:Beeld Geert Van de Velde

EpidemioloogPierre Van Damme

‘Elke volwassen Vlaming tegen 11 juli minstens één vaccinatieprik geven blijft realistisch’

Hoewel de leveringen van AstraZeneca en Johnson & Johnson nog voor grote vraagtekens zorgen, ziet vaccinoloog Pierre Van Damme vooral reden tot optimisme. ‘De deadline van 11 juli is nog steeds haalbaar.’

Els Maes

– In de cijfers die afgelopen weekend gecommuniceerd werden door de Taskforce Vaccinatie, wordt vanaf mei enkel rekening gehouden met leveringen van Pfizer/BioNTech en Moderna. Bestaat de kans dat we het met twee in plaats van de verhoopte vier vaccins moeten stellen?

PIERRE VAN DAMME «Niet noodzakelijk, dit is de veilige minimumgrens, die even geen rekening houdt met AstraZeneca en Johnson & Johnson, maar in werkelijkheid zullen de cijfers dus hoger liggen. Zelfs in die heel voorzichtige prognose, zullen we dankzij de beloofde extra leveringen van Pfizer vanaf eind mei meer dan 800.000 Belgen per week kunnen vaccineren. Dat betekent dat steeds meer centra naar hun maximumcapaciteit kunnen gaan, en bijvoorbeeld ook in de weekends kunnen voortwerken. We zullen bovendien AstraZeneca minstens blijven inzetten voor 55-plussers, alleen is er nog geen zekerheid over het aantal vaccins dat zij zullen leveren.»

– Wat is uw verwachting rond de mogelijke opstart van het Johnson & Johnson-vaccin?

VAN DAMME «Ik zie geen reden om Johnson & Johnson in ons land niet minstens op dezelfde manier in te zetten als AstraZeneca, vanaf een bepaalde leeftijdsgrens. Ik wil niet op de feiten vooruitlopen, maar we weten dat de werking van deze twee vaccins grotendeels dezelfde is.»

»De beslissing rond Johnson & Johnson zal deze week vallen, op basis van het rapport dat het EMA (Het Europees Geneesmiddelenbureau, red.), morgen of overmorgen uitbrengt. Heel wat landen verwachten van het EMA ook een meer gedetailleerde risico-batenanalyse, met duidelijke cijfers op basis van verschillende leeftijdscategorieën.

»We moeten onze afwegingen op dat vlak heel duidelijk blijven uitleggen aan de bevolking. Bij de groep boven 55 jaar, is het risico op bloedstollingsstoornissen na vaccinatie onbestaande, en onder de 55 jaar bijzonder zeldzaam. Een beschikbaar vaccin niet gebruiken op een moment dat er 30 doden per dag vallen door een covidbesmetting, zou volgens mij onaanvaardbaar zijn.»

– Ruim een op de tien geeft in de meest recente Grote Coronastudie van de UAntwerpen aan zich ‘zeker niet’ of ‘waarschijnlijk niet’ te laten vaccineren tegen het coronavirus. Het aantal weigeraars was nog nooit zo hoog.

VAN DAMME «Zo lees ik die cijfers niet: ik onthoud vooral dat negen mensen op de tien wél bereid zijn om zich te laten vaccineren. Dat cijfer is altijd vrij constant gebleven en neemt zelfs licht toe. Bij de groep die al twijfelde, zien we inderdaad dat meer mensen naar het nee-kamp overgaan. Vaccinatiebereidheid blijft een belangrijk aandachtspunt: als je ziet dat bij de Brusselse woon-zorgcentra minder dan de helft van het personeel zich heeft laten vaccineren, dan is er nog werk aan de winkel. Er komen vanaf deze week nog extra initiatieven om in het Brusselse gewest een inhaalbeweging te doen, om ook mensen die in principe hun beurt ‘gemist’ hebben een herkansing te geven. Het is belangrijk om na te gaan wat hun beweegredenen zijn: heeft die persoon bewust het vaccin geweigerd of gaat het om meer praktische oorzaken, zoals een taalprobleem?»

– Hoe komt het dat sommige regio’s veel verder staan met hun vaccinatiestrategie dan andere?

VAN DAMME «Dat valt voor een deel te verklaren door het aandeel weigeraars, want daar kan sneller geschakeld worden naar de volgende leeftijdscategorie.

»Tegen eind volgende maand zullen sowieso alle prioritaire groepen gevaccineerd zijn, inclusief de 1,2 miljoen risicopatiënten met een onderliggende aandoening. Vanaf dan komen de gezonde mensen jonger dan 65 aan de beurt, van oud naar jong. Ik maak me sterk dat we begin juni de veertigers kunnen vaccineren. Maar in regio’s waar veel weigeraars zijn, kan dat al vroeger zijn.»

– Is de deadline van 11 juli – om elke Vlaming ouder dan achttien tegen die datum minstens één vaccinatieprik te geven – nog haalbaar?

VAN DAMME «Die precieze datum halen wordt spannend, maar met de huidige capaciteit en de beloofde leveringen, is dit zeker een realistisch streefdoel.»

(DM)

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234