Ellar Coltrane: modelacteur in 'Boyhood'

Voor de filmlijstjesfreaks onder u is het kicken dezer dagen: de BBC heeft zopas de top 100 gepubliceerd van de beste films van de 21ste eeuw. 177 filmcritici uit 36 verschillende landen hebben geoordeeld dat ‘Mulholland Drive’, de surrealistische nachtmerrie van David Lynch, het goud verdient, gevolgd door ‘In the Mood for Love’ van Wong Kar-Wai, ‘There Will Be Blood’ van Paul Thomas Anderson, en de magnifieke animatieprent ‘Spirited Away’ van Hayao Miyazaki. En wie staat daar op de vijfde plaats te fonkelen? Tatááááá: ‘Boyhood’. Waarmee – nadat Humo hem al uitriep tot de beste film van 2014 - nogmaals is bewezen dat deze zielsontroerende coming of age-film van Richard Linklater echt wel een moderne klassieker mag worden genoemd.

'Ik ben tegenwoordig een echte fashionhoer' Ellar Coltrane

Voor wie de jongenstijd indertijd heeft gemist: we leren Mason, de hoofdfiguur, kennen wanneer hij een 6-jarig kind is, en volgen hem door allerhande groei-, harts- en andere pijnen tot hij 18 wordt. Wat ‘Boyhood’ hierbij tot een uniek stukje cinema maakt, is dat Linklater zijn hoofdacteur, Ellar Coltrane, twaalf jaar lang effectief heeft gevolgd: ieder jaar kwamen Linklater, Coltrane en de andere acteurs enkele dagen samen om een nieuw stukje uit Masons leven te verfilmen, met als resultaat dat je Mason en zijn ouders (vertolkt door Patricia Arquette en Ethan Hawke) létterlijk voor je ogen ziet verouderen. Maar wat wij vandaag willen weten: hoe is het de nu 22-jarige Coltrane sinds het beëindigen van de opnames van ‘Boyhood’ eigenlijk vergaan?

Ellar Coltrane «Ik heb het afgelopen jaar diverse kleine rolletjes gespeeld, onder meer in de Barack Obama-biopic ‘Barry’ en ‘The Circle’, de verfilming van het boek van Dave Eggers. Maar eigenlijk leef ik vooral van mijn modellenwerk. De ironie is dat ik het aan ‘Boyhood’ te danken heb dat ik nu fotomodel ben: ik kreeg de smaak te pakken toen ik samen met Richard, Patricia en Ethan poseerde voor GQ en Vanity Fair. Ik heb intussen al fotoshoots gedaan voor onder meer L’Uomo, Vogue en Citizen K, ik heb een contract getekend bij Wilhelmina Models én ik heb samengewerkt met de beroemde fotograaf Bruce Weber. Ik zal het maar bekennen: ik ben sinds ‘Boyhood’ verworden tot een echte fashionhoer (lacht).»

- Maar na ‘Boyhood’ had je wel de wens uitgesproken om acteur te worden.

Coltrane «Het probleem is dat de aanbiedingen die ik krijg allemaal zo eendimensioneel zijn – blijkbaar zien de meeste producenten mij alleen maar in de rol van de verlegen student. Ik zoek toch iets gedurfdere rollen. Ik ben zelfs bereid een jurk aan te trekken! (lacht) Nu, ik hou alle opties open. Ik heb twaalf jaar lang kunnen trainen onder de vleugels van enkele enorm getalenteerde mensen, ik heb een hoop geleerd, en ik heb veel goeie tips gekregen, en die ervaringen wil ik nu nog altijd verzilveren. Maar voorlopig zul je mij sneller aantreffen op de men’s fashion week in Milaan of New York dan op een filmset.»

- Hoe kijk je vandaag terug op je ‘Boyhood’-ervaring?

Coltrane «Ik ben nog altijd een beetje aan het afkicken. Het is dan ook zo’n intense trip geweest. En niet alleen voor mij: het gebeurt nog heel vaak dat mensen op me afstappen en me vertellen dat ze dankzij de film een grotere waardering voor hun kinderen of voor hun ouders hebben gekregen. Fantastisch toch?»

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle verhalen van de Humo rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234