null Beeld

Els Dottermans en Marc Van Eeghem over 'Tytgat Chocolat: 'Spelen met tranen in de ogen'

Na jenever (‘De Smaak van De Keyser’), fruit (‘Katarakt’) en hennep (‘Eigen kweek’) is er nu chocolade: de nieuwe Eén-reeks ‘Tytgat Chocolat’ speelt zich in eerste instantie in en om een Vlaamse chocoladefabriek af, waar de inpakafdeling bemand wordt door werknemers met een mentale beperking.

Noud Jansen

Jasper Vloemans bijvoorbeeld, een jongeman met het downsyndroom die verliefd wordt op de autistische Tina Dibrani, maar zijn romantische plannen gefnuikt ziet wanneer zijn uitverkorene en haar moeder worden uitgewezen naar Kosovo, hun land van herkomst. Els Dottermans en Marc Van Eeghem, die respectievelijk gestalte geven aan de vrouw en de broer van directeur Roman Tytgat (rol van Wim Opbrouck), zijn niet zuinig met de wierook.

Marc Van Eeghem «Die gasten van Theater Stap (Turnhouts gezelschap van acteurs met een verstandelijke beperking, red.) zijn zo fantastisch! Filters kennen ze niet; ze zijn emotioneel veel impulsiever en eerlijker dan wij. Ik vond dat erg verfrissend.»

Els Dottermans «Soms zijn ze ook onberekenbaar, waardoor je als acteur heel alert en into the moment moet zijn. Me dunkt toch geen ongewenste houding.»

HUMO Wat vonden jullie van hun acteerprestaties?

Dottermans «Je merkte goed dat die jongens allemaal ervaring hebben. De makers hebben het bovendien geweldig goed gemonteerd: da’s ook een deel van de kunst, natuurlijk.»

Van Eeghem «Ik herinner me een scène waarin Jan Goris, een acteur van Theater Stap, een telefoongesprek moest voeren met zijn liefje. De regisseur vroeg af en toe: ‘Jan, kun je dat nog eens doen?’ En Jan deed dat allemaal met zoveel integerheid en zo juist dat ik er de tranen van in de ogen kreeg – nu ik er over vertel krijg ik het bijna weer te kwaad. Als tegenspeler moet je echt je tenen uitkuisen om met die gasten op de set te kunnen staan – veel professionele acteurs kunnen er nog een puntje aan zuigen.»

HUMO De opnames in de Balkan – want zonder al te veel prijs te geven: ‘Tytgat Chocolat’ is grotendeels een road trip – zijn naar verluidt erg zwaar geweest.

Van Eeghem «Vooral voor de acteurs van Theater Stap, ja. Zo’n draaidag is sowieso al zwaar, maar voor hen is het natuurlijk extra belastend.»

Dottermans «Die road trip heb ik zelf niet mogen meemaken, maar op de persconferentie heb ik een stukje van de making-of gezien: die gasten zaten behoorlijk tegen hun grenzen aan. Voor de meesten was het de eerste keer dat ze vijf, zes weken van hun ouders gescheiden waren.»

Van Eeghem «Voor Wim en mezelf was het niet zo’n heel erg zware tournage: wij hadden de luxe om vijf dagen vrijaf te hebben, en zijn samen naar de Kroatische kust getrokken. Wondermooi was dat.»

HUMO Was voor jullie de verleiding soms niet groot om in de waar – pralines en chocoladetruffels - te duiken?

Dottermans «O, daar had ik geen enkel probleem mee. Ik ben niet zo’n snoeper.»

Van Eeghem «Ik wel, maar van pralines en chocoladetruffels ben ik niet zo’n fan. Het betere werk is niet aan mij besteed; geef mij maar goedkope brol als zure beertjes en Engelse drop – met kilo’s werk ik dat spul naar binnen.

»By the way: ’t was een leegstaande fabriek waar de opnames zijn gebeurd, geen echte chocoladefabriek. Maar dat schrijf je misschien beter niet op.»

HUMO Uiteráárd niet.

Van Eeghem «Dan is het goed.»

undefined

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234