null Beeld

Emilia Fox over 'Silent Witness': 'Als je enkel kijkt er ontspanning, dan is dat prima, maar als we echt iets losmaken, dan is dat nog beter'

Een nieuw jaar betekent een nieuw seizoen van ‘Silent Witness’, de misdaadreeks die al bijna een kwarteeuw lang traditiegetrouw het jaar opent op de BBC. Aan de vooravond van het 23ste seizoen spraken we op de set in Londen met Emilia Fox, die sinds 2004 in de reeks te zien is als dokter Nikki Alexander en van de huidige cast al het langst meegaat.

Patrick Bremmers

HUMO Wat mogen we verwachten van het nieuwe seizoen?

EMILIA FOX «Alvast een erg dramatisch begin, want in de eerste minuten stort een privévliegtuig neer. Aan boord bevond zich de voormalige Amerikaanse ambassadeur in Groot-Brittannië, die bevriend is met Nikki’s partner Matt. Ik probeer te achterhalen waarom het vliegtuig is neergestort en wie er precies bij betrokken was. Het vliegtuigongeluk heeft een diepe impact op Matt. Er blijkt iets met zijn familie te zijn, maar daar kan ik verder niet te veel over uitweiden. Nikki probeert Matt te helpen, maar ze raakt tegelijkertijd helemaal in de ban van het mysterie rond de crash. De openingsaflevering gaat vooral over gevoelens en over hoe je soms totaal geïsoleerd kunt staan met je emoties. Het is een aflevering die er emotioneel echt inhakt.

»Dit seizoen zijn het niet alleen de cases die Nikki en de rest voor grote dilemma’s plaatsen, ook in hun persoonlijke leven worden ze behoorlijk op de proef gesteld. Er is bijvoorbeeld een pakkende aflevering over huiselijk geweld, waarin ook de relatie van Nikki met haar moeder aan bod komt.»

HUMO Krijg je veel feedback van kijkers die soortgelijke dingen hebben meegemaakt als de personages uit de serie?

FOX «Ik word via sociale media geregeld aangesproken door jonge mensen – vaak studenten die me vertellen dat ze door ‘Silent Witness’ werden geïnspireerd om forensische wetenschap of pathologie te gaan studeren. Maar de onderwerpen die we behandelen, kunnen ook tegenreacties uitlokken. Er zijn bijvoorbeeld mensen die me vertellen dat ze iets soortgelijks als Nikki hebben meegemaakt, maar dat het voor hen een totaal andere ervaring was. Enkele seizoenen geleden is Nikki in therapie gegaan nadat ze in Mexico iets verschrikkelijk traumatisch had meegemaakt. Dat bracht heftige emoties teweeg. Maar goed, die discussie kan nooit verkeerd zijn. Ik vind het fijn dat sociale media mensen in staat stelt om erover te praten. Als mensen alleen ter ontspanning naar ‘Silent Witness’ kijken, is dat prima, maar als het echt iets losmaakt, dan is dat nog beter.»

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234