Emmanuel Guibert - De jeugd van Alan

De genaamde Alan Ingram Cope werd geboren, leefde een beetje en wachtte tot iemand in 1999 het licht uitknipte, maar in z’n laatste levensjaren raakte hij nog bevriend met de Franse tekenaar Emmanuel Guibert. Die bewerkte Copes brieven en monologen en de lange gesprekken die hij met de oudere Amerikaan had gevoerd tot het even charmante als indrukwekkende drieluik ‘De oorlog van Alan’; zopas voegde hij daar nog de prequel ‘De jeugd van Alan’ (Scratch) aan toe.

De lezer mag plaatsnemen in een comfortabel kermiskarretje, waarna Guibert het met een gezapig tempo voortduwt langs Copes jeugd in Zuid-Californië. Daarbij passeert een amalgaam van hele en halve herinneringen, traumatische faits-divers en nostalgische mijmeringen uit de familiale sfeer: de kleine Cope die op slakkenjacht gaat en de emmer met z’n buit netjes in de keuken stalt, bijvoorbeeld (terwijl junior slaapt, koloniseren ze de hele keuken), Cope die met zijn moeder per trein naar familie in San Jose reist, uitjes maakt naar het strand van Long Beach of het San Gabriel-gebergte, of stilstaat bij het wedervaren van deze of gene oom of tante.

Banaliteiten, zo u wil, maar dankzij Copes scherpe blik in de achteruitkijkspiegel én Guiberts minimale en suggestieve tekeningen overstijgen ze moeiteloos de anekdotiek. Cope zelf haalde nochtans zijn schouders op voor de magie van de vertelkunst: ‘Ik vertel wat er is gebeurd, meer niet,’ zo vertrouwde hij Guibert vlak voor zijn dood toe, ‘en dat is ook wat jij doet.’ Maar omdat hij in gedachten opnieuw – en vooral: zo achteloos – langs het met scherpe keien bezaaide pad van zijn leven wandelt, verstuift hij een mild weemoedig parfum dat de lezer er in afwachting van de allerlaatste ‘klik!’ toe aanzet een tikje intenser langs het zijne te huppelen. ‘De jeugd van Alan’: tegengif én upper, volstrekt legaal te verkrijgen bij uw favoriete boekdealer.

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234