null Beeld

Emre: wachten op de ware

Na één jaar verkering brak zijn buurmeisje zijn hart. Ze zijn vrienden nu, maar eigenlijk wacht Emre (17) nog steeds op haar. Op Tinder zul je hem niet vinden, want in liefde van bij de eerste swipe gelooft hij niet. Liever wil hij na zijn studies snel trouwen en een gezin starten, net als zijn ouders.

jana antonissen

'Ik ben geen fuckboy'

Emre (*) zag haar geregeld aan de tramhalte uitstappen en vervolgens de voordeur naast de zijne binnengaan. Hij schraapte al zijn moed bijeen, sprak haar aan en kwam haar naam, Eva, te weten. Ze volgden elkaar op Instagram, begonnen te chatten. Op een avond – Emre lag al in bed – stuurde Eva hem een screenshot van een inspirerende quote op Instagram: ‘Let’s sit on a rooftop at 2 am and talk about life.’

Emre «Ze had mij de dag voordien op het dak gezien. Mijn ouders waren in die tijd bezig met renovatiewerken. Zo stil mogelijk klom ik uit mijn raam. Na een uurtje zaten we al met onze lippen op elkaar.

»Omdat ik op internaat zit, moesten we elkaar vaak missen, maar er ging geen dag voorbij zonder dat we elkaar spraken. Het dak boven onze beide huizen was onze vaste afspreekplek. We hadden het gezellig samen.»

Hun verschillende roots en religies – Emre is Turks en moslim, Eva Ecuadoriaanse en katholiek – vormden geen probleem.

Emre «Ik was niet zo strikt in mijn geloof als zij, maar we respecteerden elkaar. Respect en vertrouwen staan voor mij centraal in een relatie. Liefde betekent dat je elkaar gelukkig maakt omdat je weet dat je altijd bij de ander terechtkunt.»

Na een jaar verbrak Eva de relatie. Ze wou gewoon vrienden zijn, ze was niet meer verliefd op hem.

Emre «Dat deed pijn, ja. Vooral omdat ik het totaal niet had zien aankomen. Ondertussen ontmoeten we elkaar nog af en toe op het dak, waar we soms ook kussen. Dat maakt het een beetje verwarrend. Ik weet dat een relatie van twee kanten moet komen en dat je niets kunt forceren, maar ergens blijf ik toch hopen dat het misschien nog goed komt tussen ons.»

Een nieuwe liefde zoekt Emre alvast niet online. Veel van zijn klasgenoten hebben via sociale media of dating-apps contact met onbekenden, maar zelf is hij geen voorstander van virtueel versieren.

Emre «Eén keer heb ik Tinder uitgeprobeerd. Ik chatte met een meisje dat na een paar berichtjes al beweerde dat ze verliefd op me was. Maar we hadden elkaar nog nooit in het echt gezien! Uiteindelijk spraken we af. Daarna besloot ze dat ze toch niet verliefd was (lacht).

»Iemand via sociale media leren kennen: eigenlijk ben ik daartegen. Het blijft een bizarre bezigheid, chatten met mensen die je totaal niet kent. Oogcontact is voor mij belangrijk: meestal vertelt dat al veel over iemands persoonlijkheid.

»Ik heb een vriend die veel tijd doorbrengt op Instagram, om meisjes uit te checken. Te veel tijd, eigenlijk. Daarom hadden een paar andere kameraden en ik een nepaccount aangemaakt om hem beet te nemen. Al snel kregen we allerlei berichten van onbekende mannen. Gasten van 25 die online 16-jarige meisjes proberen te benaderen: foute boel, vind ik. We hebben dat profiel snel verwijderd. Ocharme de meisjes die daar dagelijks mee te maken krijgen.»

undefined

'Ik geloof dat op een serieuze relatie geen leeftijd staat'

Vleselijke verlangens en hoe ermee om te gaan zijn een belangrijk gespreksonderwerp, hoewel het grootste deel van Emres vriendenkring nog maagd is, hijzelf incluis.

Emre «Een tweetal van mijn vrienden hebben al seks gehad, van mijn vriendinnen nog niemand. Ofwel vertellen ze het niet (lacht). Eva en ik hebben een paar keer de gelegenheid gehad om het te doen, maar we zijn niet op die verlangens ingegaan. Ik wil daarmee wachten tot ik getrouwd ben. Van ons geloof mag het ook niet, vrijen voor het huwelijk. Wanneer ik met een meisje trouw, zou ik het ook niet zo leuk vinden als zij al bij vijftig andere mannen gepasseerd was. Ik hoor weleens van een meisje dat elke maand met een ander slaapt. Dat vind ik nogal hoerig. Er zijn ook veel jongens die dat doen, hè. Zo iemand noemen wij onder vrienden ‘een fuckboy’.»

Amper 17 is hij, maar het toekomstplan dat Emre voor zichzelf heeft uitgetekend, is klaar en duidelijk. Na de middelbare school wil hij toerisme en recreatiemanagement studeren om, net zoals zijn vader, veel te kunnen reizen. Daarna wil hij trouwen en een gezin stichten, liefst vóór zijn 26ste.

Emre «Mijn ouders zijn een groot voorbeeld voor mij. Ze zijn voor hun 20ste getrouwd en hebben samen veel meegemaakt. Ze zijn van Turkije naar België geëmigreerd en hebben het financieel niet altijd gemakkelijk gehad, maar ze zijn er toch in geslaagd op te klimmen. Ik hoop dat ik ook iemand vind met wie ik alles kan delen.

»Sommige vrienden zijn meer van het principe ‘pluk de dag, je bent nog jong’, maar ik geloof dat op een serieuze relatie geen leeftijd staat.

»Zou Eva al de ware geweest zijn en moet ik op haar wachten? Kom ik nog iemand anders tegen? Ik weet het niet. In de liefde weet je niets op voorhand: dat maakt het juist zo moeilijk.»

(*) Emre is een fictieve naam.

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234