Officieel stierf Madani Bouhouche in 2005 in het Franse Fougax-et-Barrineuf. Al is niet iedereen daar zo zeker van. Beeld Photo News
Officieel stierf Madani Bouhouche in 2005 in het Franse Fougax-et-Barrineuf. Al is niet iedereen daar zo zeker van.Beeld Photo News

Bende van Nijvel

En nu is oud-rijkswachter Bouhouche opnieuw verdachte nummer 1 in dossier Bende van Nijvel

De foto van de man met een geweer uit het dossier van de Bende van Nijvel, die het parket vorige week verspreidde, blijkt genomen tijdens een schietoefening in Leopoldsburg en is destijds aan de speurders bezorgd door een man die al vaak werd genoemd: Michel Libert. Maar meer dan ooit is oud-rijkswachter Madani Bouhouche verdachte nummer één. Op de avond van de aanslag in Aalst werd hij herkend in een café vlakbij - en dossierstukken daarover werden vernietigd.

Douglas De Coninck

Lees ook: Hierna kun je weer meepraten: De Bende van Nijvel voor beginners

"Ik dacht we in deze zaak echt wel alles hadden gezien", zegt de Aalsterse advocaat Peter Callebaut. "Blijkbaar niet." Hij is al 35 jaar de advocaat van Marie-Jeanne Callebaut. Zij is de weduwe van Jan Palsterman, één van de acht doden bij de laatste raid van de Bende van Nijvel, op 9 november 1985 op de Delhaize in Aalst. Vorige week meldde zich een team van de federale politie met een huiszoekingsbevel. Callebaut beheerde jarenlang een kopie van het strafdossier die de nabestaanden van de 28 dodelijke Bende-slachtoffers in 1995 ontvingen. Een papieren toren van een meter of tien. "Ze hebben álles in beslag genomen", zegt haar advocaat. "Er was ons gezegd dat daar mogelijk interessante informatie te vinden was", zegt Wenke Roggen van het federaal parket. Haar collega-woordvoerder Eric Van Duysse sprak over "documenten die mogelijk niet of niet meer in het dossier zitten, maar er wel in thuishoren". Dat dossierstukken verdwijnen uit een strafzaak kan normaal niet. In de zaak van de Bende van Nijvel kan helaas alles. "Het interne wantrouwen onder speurders is enorm", zegt een ex-speurder. "Ik heb vaak discussies weten eindigen waarbij de ene tegen de andere riep: 'En trouwens, waar waart gij in de avond van 9 november 1985?!'" Eén van de vele interne oorlogen leidde in 2012 tot het vertrek van commissaris Eddy Vos. Net voor zijn exit zei hij: "De archieven van de onderzoekscel, met listings en kopieën van processen-verbaal, maken het voorwerp uit van een 'opruiming'. Een groot deel van die archieven is verbrand." Guy Bouten, ex-VRT-journalist en auteur van vier Bende-boeken, zegt te weten welke stukken het federaal parket bij Callebaut hoopte te recupereren: "Het draait om café 't Christoffelken."

Een trappist en een watertje

24 februari 1988. De dan 49-jarige marktkramer Pierre S. meldt zich bij de speurders in Dendermonde. Hij vertelt hoe hij op 9 november 1985 om 19 uur een pintje ging drinken in zijn stamcafé 't Christoffelken, op een paar honderd meter van de Delhaize. Na een kwartier kwamen twee Franstalige mannen binnen. Ze posteerden zich zo dat ze een perfect zicht hadden op de supermarkt. "De ene bestelde een trappist, de andere een watertje. De aanwezigheid van deze twee mensen viel mij op omdat het zeker geen habitués waren." In die tijd val je op als je als man, en zeker in Aalst, in een volks cafeetje water bestelt. Later die avond bekijkt S. de weekendfilm op BRT1. Daarna volgt een extra journaal. Over het bloedbad in Aalst. "Ik legde onmiddellijk het verband met de twee vreemden." In 1988 merkt S. in de krant een foto op van een verdachte in het Bende-onderzoek, Michel Cocu. Hij herkent er één van de twee mannen in en gaat naar de politie. Cocu was in 1985 al een Bende-verdachte. Maar hij zat gewoon thuis en had dus een alibi.

De agenten laten S. foto's van andere verdachten bekijken. "Die daar", zegt S., met grote overtuiging. "Dat was degene die water dronk." Het is Madani Bouhouche. Hij is in 1983 met zijn kompaan Robert Beijer uit de rijkswacht gestapt. Een dag na S. wordt ook Rony V.C., uitbater van het café, ondervraagd. Hij beaamt het verhaal over de twee mannen. Als hij met foto's van verdachten wordt geconfronteerd, haalt ook hij er Bouhouche uit. Twee Franstaligen in een Aalsters café, vlak bij de Delhaize en exact 20 minuten voor die het doelwit wordt van de Bende van Nijvel: de speurders vinden het in 1988 op z'n minst de moeite om erover te rapporteren. Van Bouhouche is geweten dat hij zijn hele leven geen druppel alcohol dronk.

Dagboek in de vuilnisbak

De namen van Bouhouche en Beijer worden al jaren in één adem genoemd met de Bende. Vanaf 1981 huurde het duo op meerdere plaatsen in Brussel geheime garageboxen waar ze wapens en gestolen auto's stalden. Beijer en Bouhouche zagen zich in 1995 veroordeeld tot 14 en 20 jaar cel voor enkele van hun misdaden. Beijer kwam vrij in 1999 en emigreerde naar Pattaya, Bouhouche volgde in 2000 en trok zich terug in Fougax-et-Barrineuf, een gehucht aan de voet van de Franse Pyreneeën.

Madani Bouhouche is officieel dood, al lijkt federaal procureur Marianne Capelle niet helemaal overtuigd. Zij reisde begin 2019 met onderzoeksrechter Martine Michel naar Fougax-et-Barrineuf, waar hij in november 2005 zou zijn omgekomen bij het omhakken van een boom. Journalist Guy Bouten kreeg daar destijds als eerste lucht van en reisde lang voor de speurders naar Fougax-et-Barrineuf. Het lichaam was al gecremeerd en zo ging de deur open voor speculaties. "Het gezicht van de man die is gecremeerd als zijnde Bouhouche was in elk geval totaal onherkenbaar", merkt Bouten op. In zijn laatste boek publiceert hij fragmenten uit een dagboek dat Bouhouche ten tijde van zijn proces in 1994-1995 bijhield. Hij schrijft dat hij het terugvond "in een postzak, volgepropt met wapentijdschriften, achtergelaten in de kelder van een buur in Fougax-et-Barrineuf". Toen Capelle dat las, wou ze meteen een huiszoeking laten uitvoeren bij Bouten. Ze wou dat dagboek. Op 26 mei belegde Pol Deltour van journalistenbond AVBB een bijeenkomst met Bouten en Capelle in Brugge. "Guy zei dat het dagboek met het huisvuil was meegegeven", zegt Deltour. "Dat verraste ons wel een beetje." Nochtans is het dagboek echt. Vanuit Pattaya bevestigt Robert Beijer per mail het bestaan ervan.

Schieten met oorlogswapens

Het is de tweede keer in korte tijd dat de Bendespeurders op zoek moeten naar dossierstukken die ze waren verondersteld al te hebben. En telkens gaan ze over Bouhouche. Guy Bouten: "In de zomer van 2006 ben ik teruggekeerd naar Fougax-et-Barrineuf. Ik heb toen de buur- en klusjesman van Bouhouche ontmoet. Hij wees me die postzak aan. Die zat vol wapentijdschriften, en die heb ik meegenomen als trofee. Drie jaar geleden verhuisden wij. Bij het opruimen maakte ik die zak leeg en ontdekte ik helemaal onderaan die notities. Veertig pagina's. Ik kon me voor m'n kop slaan. Ik had mijn echtgenote beloofd dat ik na dit laatste boek die hele Bende van Nijvel zou laten rusten. Zij heeft nadien een deel van mijn archief weggedaan. Stom, heel stom, maar zo is het gegaan."

In het dagboek schrijft Bouhouche onder meer over schietclubs: "Leopoldsburg. De T121. Mijn favoriete club, omdat we er schieten met oorlogswapens. Instinctief vuren. Er is een foto gepubliceerd in NEM van onze favoriete oefening. Ik loop op kop, gevolgd door Tonio, Alain... Dat waren nog eens tijden!!!" 'NEM' staat voor het extreemrechtse tijdschrift 'Nouvelle Europe Magazine'. Tonio is de in 1986 vermoorde FN-wapeningenieur Juan Mendez. Alain is Alain Weykamp, een wapenhandelaar en goede vriend van Bouhouche, die begin jaren 2000 iets huurde in de buurt van Fougax-et-Barrineuf en tot het laatst contact met hem had.

Haperend geheugen

Begin vorige week verspreidde het federaal parket een foto van een man met een machinegeweer van het Italiaanse merk Franchi. Ze hopen dat iemand de man herkent. De foto werd aan de Dendermondse procureur Willy Acke overhandigd door Michel Libert, één van de kopstukken van het extreemrechtse Westland New Post. Acke zou later van het onderzoek worden verwijderd en zelfmoord plegen. Hij liet wel schriftjes achter, waarin hij op 11 mei 1989 noteerde: "Michel Libert overhandigt foto. Zou dader Aalst zijn." Gevraagd om uitleg, mailde Libert vorige week aan journalisten: "Vergeef me dat ik me een halve eeuw later niet kan herinneren aan wie ik die of die foto heb bezorgd." Wat hij vergat, was dat hij op 12 april 2018 al eens over dezelfde passage in de schriftjes van Acke werd aangesproken door mijnheer J., die theorieën uitwisselt op internetfora rond de Bende. Libert had toen geen last van een haperend geheugen. "Deze is genomen door een vriend tijdens een aanvankelijk ongepland bezoek aan wapenhandelaar Alain Weykamp." Het lijkt helder in welke richting het federaal parket aan het zoeken is, al wou woordvoerster Wenke Roggen dat gisteren niet bevestigen.

Vorige week verspreidde het parket deze foto van een man met een machinegeweer. Hij is genomen tijdens een schietoefening in Leopoldsburg, vermoedelijk in 1981. Wie de man is, is nog niet duidelijk. Beeld BELGAONTHESPOT
Vorige week verspreidde het parket deze foto van een man met een machinegeweer. Hij is genomen tijdens een schietoefening in Leopoldsburg, vermoedelijk in 1981. Wie de man is, is nog niet duidelijk.Beeld BELGAONTHESPOT

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234