null Beeld

Endtroducing J Dilla: de beatkoning in 5 tracks

Bon Scott, Tupac Shakur, Nick Drake en Franz Schubert, ze zijn allemaal zo jong gestorven dat we af en toe wel moéten denken: 'Van welke rijke, voor immer onontgonnen schatten heeft hun dood ons beroofd?' Geldt ook voor James DeWitt Yancey, bekend als beatkoning J Dilla, die amper 32 jaar en drie dagen oud was toen hij op 10 februari 2006 kwam te gaan. Pakweg 10 jaar na zijn dood komt 'The Diary' uit. We stelen er eentje van zijn collega DJ Shadow: Endtroducing J Dilla in 5 tracks.

Gert Van Nieuwenhove


5. Janet Jackson feat. Q-Tip 'Got 'til It's Gone' (1997)

Joni Mitchell, wier 'Big Yellow Taxi' hier uitvoerig gesampled wordt, over J Dilla's producersskills: 'Het is een héél mooi komen en gaan van drie artiesten. Q-Tip met die zware stem van 'm: 'Now why you wanna go and do that,huh?' Janet Jackson ertussen met haar mooie zanglijn. En dan ik: (zingt) 'Don't it always seem to go / that you don't know what you've got 'til it'sgone'. Het was een hele eer om er een deel van te zijn.' Twee andere nineties-kleppers met Dilla aan de knoppen? 'Stakes Is High' van De La Soul en 'Runnin' van The Pharcyde.


4. Slum Village 'Fall In Love' (2000)

Van Dilla's Detroit crew. Met Iron Butterfly-en Gap Mangione-samples, uit platen gelicht die ergens in de bakken onder de rekken in geen jaren waren beduimeld. Het is Dilla zelf die zingt, en er rapt iemand die bij Fozzy (beer) én Kermit (kikker) in de leer is geweest. De odes komen in covervorm via Flying Lotus en BadBadNotGood. In de sampleketting is de beste shout out die van Chance The Rapper in 'Everybody's Something'. Nog zo'n door Dilla aangeraakt toppertje van 2000: 'The Light' van Common.


3. 'Wild' (2003)

We zijn het waarom bij deze top 5 vergeten te vermelden. Op 15 april verschijnt de long lost recording 'The Diary', een plaat waarmee voor Dilla in 2002 de rode loper richting mainstream zou worden uitgerold. Zóu worden, want 'The Diary' werd op de valreep door de platenfirma tegengehouden wegens niet goed genoeg. 'Ruff Draft' is van net na die ontgoocheling. De sample van 'Wild' is een serieus geval van crate digging: een cover van 'Cum On Feel The Noize' van Slade, gezongen (nu ja) door de zoon van grapjas Neil Innes.


2. 'Workinonit' (2006)

Zit voorin op 'Donuts', dé toverbol van Dilla die drie dagen voor zijn dood uitkwam. Van hiphoppers wordt wel eens beweerd dat ze in de studio met veel te veel volk joints zitten te paffen, maar zo eentje was Dilla niet. Wie bij hem binnen wilde moest het reglement kennen: 1. Op tijd zijn. 2. Niemand meebrengen. 3. Bereid zijn om hot shit te maken. 4. Nooit verliefd worden op een beat, want je gaat 'm mogelijk in duizend stukken moeten hakken.

Geveld door een zeldzame bloedaandoening (trombotische trombocytopenische purpura ain't blijkbaar nothin' to fuck with) blijft Dilla in het ziekenhuis aan de plaat werken tot dat echt niet meer gaat. Een vriend had 'm zijn BOSS SP-303 Dr. Sample gebracht, en ook de 45 toerenplaatjes die hij nodig had. Zijn moeder masseerde zijn handen als ze te gezwollen waren. 'Workinonit'zit vol sirenes van Mantronix, maar leunt het meest op 'The Worst Band in the World' van 10cc.


1. 'Bye.'

Luistertip: klik eerst de zwoele jazzfunk van 'So Far to Go' aan, mét Common en D'Angelo, en ga daarna voor het vanuit dezelfde sample van The Isley Brothers vertrekkende 'Bye.' Het verstand zegt: dat fragmenteert hier nogal, en toch blijft alles wonderlijk stromen. Het hart weet: geniaal, en wil daarna uithetraamstaren.com patenteren.

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234