null Beeld

Equal Idiots: 'Brave, welopgevoede jongens'

Thibault Christiaensen (zang, gitaar) en Pieter Bruurs (drums) noemen zich Equal Idiots, maar zo onnozel zijn ze niet: vorig jaar wonnen ze De Nieuwe Lichting én schopten ze het tot in de finale van Humo’s Rock Rally. Op 23 juni stellen ze hun debuutplaat ‘Eagle Castle BBQ’ – een hoopje pretentieloze garagepunk – voor in Café Commerce in Leuven.

vvp

Thibault Christiaensen «De plaat komt er op een logisch moment. In 2014 hadden we al een ep opgenomen, maar dat is ondertussen drie jaar geleden: het was tijd voor iets nieuws. ’t Is dus niet dat we per se zo snel mogelijk na de Rock Rally een plaat wilden hebben of zo. We hebben wél extra moeite gedaan om ze af te krijgen voor de zomer, om zoveel mogelijk festivals te kunnen doen (lacht).»

HUMO Wat is een ‘Eagle Castle BBQ’?

Christiaensen «Ik ben een paar jaar geleden met mijn ouders naar het Prado in Madrid geweest, en daar was ik even de weg kwijt. Ik botste er toen op een schilderij waarvan de Engelse vertaling iets met ‘eagle castle’ was: ‘Moet ik onthouden,’ dacht ik. Toen we later met de nieuwe nummers bezig waren, vonden we het leuk om er een rode draad in te stoppen: het idee is dat alle nummers gaan over figuren die samenkomen in Eagle Castle voor een barbecue (lacht). Niet dat de luisteraars daar te veel achter moeten zoeken: het was vooral handig als inspiratiebron voor mijn teksten.»

HUMO Jullie motto luidt: ‘Bier drinken en kut roepen.’

Christiaensen «Dat hebben we in een begeesterde bui weleens gezegd, ja. Daarmee bedoelen we dat het vooral plezant moet zijn. We drinken een pint, we spelen wat riffs… Daarom zit je toch met een maat in een groepje?»

pieter Bruurs «We nemen het zoals het komt en we amuseren ons rot.»

HUMO Wat is de ideale hoeveelheid pintjes voor een show?

Bruurs «Voor een show valt dat goed mee, dan drinken we bijna niets.»

Christiaensen «Het gaat goed met de groep en dat willen we zo houden. Wij willen een goeie show neerzetten en als je te veel drinkt, gaat dat nogal moeilijk.»

Bruurs «Nu goed, de pintjes die we voor de show níét drinken, halen we na de show wel in.»

HUMO Zijn jullie bij wijze van spreken als punkers uit de baarmoeder gestapt?

Christiaensen «Wij vinden het eigenlijk een beetje raar dat mensen vinden dat wij punk spelen; zelf zien we onze muziek meer als garagerock. ’t Is wel zo dat we, toen we 15, 16 jaar waren, veel naar punkoptredens zijn gaan kijken in de Kempen, want daar lééft de punkscene echt, met bands als The Crackups, The Priceduifkes en Cheap Drugs. Dat zal wel terug te vinden zijn in onze muziek, maar om nu te zeggen dat wij punkers zijn? Nee, wij zijn brave, beleefde, welopgevoede jongens.»

HUMO Het schijnt nochtans dat jullie elkaar op het podium weleens in het gezicht durven te spuwen.

Bruurs «Goh, dat kan altijd gebeuren in the heat of the moment.»

Christiaensen «Enthousiasme.»

Bruurs «Het is een manier om elkaar op te peppen, het gebeurt spontaan. Tof, niet?»

HUMO (Mikt er één tussen de ogen)

Bruurs «Voilà!»

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234