Average Rob als 'kringmens' Beeld Humo
Average Rob als 'kringmens'Beeld Humo

Studentenleven

‘Er dreigt een heel mooi stuk studentenfolklore verloren te gaan.’ Hoe corona weegt op studentenverenigingen

‘Ad sedes, Onlinecantus in!’ Het studentenleven kwam tijdens de pandemie vrijwel tot stilstand en dat had ook veel impact op de werking van studentenverenigingen. Is na een jaar corona het glas bij de studentenverenigingen halfvol of halfleeg?

Siebe Vanheusden

In normale tijden is het bier dat studentenverenigingen aan de lippen staat, vandaag is het water. Na een jaar van bubbels en sociale afstand lijken de studentenverenigingen het zwaarder dan ooit te hebben. Joppe Ruts (24), coördinator Communicatie van LOKO (Leuvense Studentenkoepel), Dylan Penders (21), praeses van Biomedica Hasselt, en Jaime Moreira Resina (22), praeses van Veto Gent, zijn het eens over één ding: ‘De coronasituatie weegt zwaar op het vrijwilligerswerk.’

HUMO Op welke manieren proberen jullie nog activiteiten aan te bieden voor jullie leden?

PENDERS «We proberen creatief te zijn, vooral door activiteiten te organiseren die we voorheen niet deden. Zo hebben we al een paar keer een onlinequiz georganiseerd. We hebben zelfs al een onlinecantus en online escape room gedaan. Met de leden van onze vereniging spreken we ook regelmatig af op Zoom of Discord om gezellig bij te babbelen.»

RUTS «Ik denk dat weinig studentenverenigingen gestopt zijn met hun werking, al staat die natuurlijk wel op een laag pitje. Het is enorm mooi om te zien hoe al die vrijwilligers binnen de mate van het mogelijke toch leuke initiatieven proberen te organiseren. Hoe ze nadenken over hoe een activiteit kan plaatsvinden met respect voor de coronaregels.»

HUMO Hoe zit het met de motivatie van de mensen die zich inzetten voor een studentenvereniging?

RUTS «De coronasituatie weegt zwaar op vrijwilligerswerk. Veel mensen denken dat er nu geen werk is omdat niks kan doorgaan. Alleen is er achter de schermen altijd werk. Activiteiten voor het volgend academiejaar plannen, de boekhouding, en ga zo maar door. Het probleem is nu dat je er werk en tijd er instopt, maar dat je geen resultaat ziet.»

MOREIRA RESINA «Steeds meer leden beginnen het werk van de vereniging als een verplichting te zien. Ik hoor dan vaak dat het komt door een gebrek aan perspectief over wanneer de activiteiten terug als normaal kunnen doorgaan.»

HUMO Welke impact heeft corona gehad op jullie financiën?

PENDERS «Op financieel gebied is het een heel triestig jaar geweest. Normaal hebben wij in het begin van het jaar onze schachtenverkoop. Dat is een hele grote inkomstenbron waarmee we normaal gezien de rest van ons jaar kunnen financieren. Die is dit jaar niet kunnen doorgaan, net als onze TD en enkele fakbars tijdens het academiejaar. Natuurlijk heb je nu ook geen kosten aan die evenementen, maar je hebt als vereniging altijd uitgaven. Van drukwerk tot een goodiebag voor nieuwe leden. Die kosten lopen gewoon door terwijl je geen geld binnenkrijgt.»

HUMO Als er sprake was van versoepelingen, ging het vooral over het jeugdwerk. Zijn de studentenverenigingen vergeten door de politiek?

PENDERS «Dat is een van mijn grootste frustraties geweest het afgelopen jaar. Scouts, Chiro en andere jeugdverenigingen konden veel activiteiten laten doorgaan, op bepaalde momenten zelfs met 50 personen. Terwijl studentenverenigingen eigenlijk nauwelijks iets werd toegestaan. We mogen met maximum 4 mensen buiten afspreken. Dat is een gegeven waar ik me enorm aan gestoord heb. Zeker omdat mensen niet zien hoe belangrijk de rol van studentenverenigingen zijn.»

HUMO Komt dat doordat veel mensen een studentenvereniging linken aan drinken?

RUTS «Misschien wel, maar die redenering is veel te kort door de bocht. Ik zou liegen als ik zeg dat er niet wordt gedronken bij een studentenvereniging, maar het is zoveel meer dan dat.»

MOREIRA RESINA «Dat alcoholgebruik is vooral de focus van de media, we organiseren ook genoeg activiteiten waarbij niet gedronken wordt. Ook rond de coronaregels komen studenten vaak negatief in het nieuws. Natuurlijk zijn er studenten die zich niet aan de regels houden, maar dat is een minderheid.»

HUMO Hoe kijken jullie naar de toekomst van studentenverenigingen?

PENDERS «Ik weet dat dit voor alle verenigingen een gemist jaar is. We hebben niet kunnen dopen, geen activiteiten kunnen organiseren enzovoort. De nieuwe leden die volgende jaar richting het bestuur van hun vereniging gaan, hebben daardoor minder kennis van wat ze moeten doen. Ik hoop dan ook dat de huidige bestuurders er in slagen om de normen, waarden en tradities van een studentenvereniging te bewaren en over te dragen. Daar moet echt op worden toegezien. Anders gaat er een heel mooi stukje studentenfolklore verloren.»

MOREIRA RESINA «Ik ben er wel van overtuigd dat alle verenigingen er zullen staan om de studenten te plezieren met onvergetelijke feestjes, zodra het terug mogelijk is.»

Dit artikel komt voort uit een project van de opleiding journalistiek aan Hogeschool PXL Hasselt

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234