null Beeld

Er is nog kindermuziek na K3

U heeft het al vernomen: K3 is niet meer. Maar demp uw tranen: ook al zou u het de afgelopen zeventien jaar misschien niet altijd vermoed hebben, Kristel, Karen en Josje/Kathleen hadden niet het vollédige monopolie op kindermuziek. Om u en uw kroost van dat verweesde gevoel af te helpen, presenteert Humo: enige andere (weliswaar mindere) goden die ooit deuntjes voor ukken hebben gemaakt.

Frederick Vandromme


David Bowie: 'David Bowie Narrates Prokofiev's Peter and the Wolf' (1978)

'Peter en de Wolf', in een uitvoering van het Philadelphia Orchestra, met David Bowie als verteller. Naar verluidt bedoeld als kerstcadeau aan Duncan Jones, de zoon van Bowie, toen 7 jaar. Bowie was pas de derde keuze van het platenlabel, nadat Alec Guinness en Peter Ustinov beide hadden laten weten niet geïnteresseerd te zijn, maar hij kreeg er destijds wel laaiend enthousiaste reacties op.

null Beeld


Ziggy Marley: 'Family Time' (2009)

Ziggy's derde soloplaat, en zijn meest expliciet familiaal georiënteerde: dertien kinderliedjes met titels als 'Cry Cry Cry', 'I Love You Too' en 'ABC'. Onder meer collega's Paul Simon, Jack Johnson en Willie Nelson kwamen een deuntje meezingen. Aanvullend heeft Ziggy ook muziek gemaakt voor onder meer de kindertelevisiereeks 'Dora the Explorer' en de animatiefilm 'Shark Tale' (waarin hij bovendien Bernie, de Jamaicaanse kwal, van een stem voorzag).

null Beeld


Tindersticks: 'Songs for the Young of Heart' (2007)

Ook uw favoriete graftakken Stuart A. Staples en Dave Boulter hebben een album met kindermuziek samengesteld.

null Beeld

Staples «De inspiratie kwam in de eerste plaats na de geboorte van mijn zoon. Ik kwam tot het besef dat veel van die klassieke kinderdeuntjes mij er - op lange termijn - toe aangezet hebben later zélf muziek te beginnen maken. Ode aan mijn roots!»

Staples kon rekenen op de medewerking van onder meer Bonnie 'Prince' Billy, Jarvis Cocker (Pulp), Kurt Wagner (Lambchop) en Stuart Murdoch (Belle and Sebastian), evenmin types die je er snel van zou verdenken in hun vrije tijd kinderfeestjes op te vrolijken.


Various artists: 'Muppets: The Green Album' (2011)

Twaalf klassieke songs uit 'The Muppet Show' - van het 'Theme Song' tot 'Mahna Mahna' - gecoverd door rockers als My Morning Jacket, OK Go, Weezer, Amy Lee (van Evanescence), The Fray en The Airborne Toxic Event.

null Beeld

undefined

undefined

Johnny Cash: 'The Johnny Cash Children's Album' (1975)

De Man in Black werd in de jaren zeventig voornamelijk gebruikt om kinderen tot gehoorzaamheid te manen ('Eet uw wortels op, of norse Johnny komt u zijnring of fire laten zien'), maar zelf heeft hij daadwerkelijk ook een plaat opgenomen met niets dan voor kinderen bedoelde countrysongs. Een goede plaat, bovendien, en niet eens zo'n vreemde match: Cash was een rasverteller die zich perfect wist aan te passen aan zijn publiek, en dat hoor je op 'The Johnny Cash Children's Album'.

null Beeld


Andre 3000: 'Class of 3000' (2006)

Van 'Oya Lélé' naar 'Hey Ya': een kleine stap. En al helemaal voor Andre 3000, de dunne helft van OutKast, die met 'Class of 3000' een tekenfilmserie maakte, én er de bijhorende muziek voor componeerde.

null Beeld

undefined

undefined


They Might Be Giants: 'Here Come the ABCs' (2005)

De Amerikaanse rockband They Might Be Giants heeft een hele franchise geboetseerd uit bengelplaten: vier van de zestien studioplaten die ze sinds 1982 opnamen, zijn voor kinderen bedoeld. Er is, behalve 'Here Come the ABCs' ook 'No!', 'Here Come the 123s' en 'Here Comes Science'. Muzikaal relatief gelijkaardig aan hun andere muziek, zij het thematisch iets minder over depressie en zelfmoord, iets meer over robots en school.

null Beeld


Los Lobos: 'Music for Papa's Dream' (1995)

Ook De Wolven hebben meerdere, voor een mini-publiek bedoelde platen uitgebracht. 'Papa's Dream' was de eerste en de beste.

null Beeld

undefined

undefined


Barenaked Ladies: 'Snacktime!' (2008)

De Barenaked Ladies (Ontario, Canada) hadden eertijds één of twee radiohitjes in België, zijn nu voornamelijk bekend van hun 'Big Bang Theory'-theme song, maar lijken nergens overtuigender hun final form te vinden dan op 'Snacktime!'. Het is een verzameling van 24 originele en met hoorbaar enthousiasme gebrachte kindersongs, die in de Canadese (reguliere) verkoopslijsten destijds opklom tot de tiende plaats. Noteer ook de aanwezigheid van Geddy Lee (Rush), 'Weird Al' Yankovich, Jason Priestley ('Beverly Hills 90210') en Sarah McLachlan.

null Beeld


David Grisman & Jerry Garcia: 'Not For Kids Only' (1993)

Bluegrass-man David Grisman en Grateful Dead-baas Jerry Garcia: samen maakten ze vier platen. Eentje ervan is voor uw kinderen bedoeld. Veel banjo, très hillbilly: helemaal iets voor die strohalmkauwende, luierdragende redneck die uw nageslacht vormt.

null Beeld


Walter Martin (The Walkmen): 'We're All Young Together' (2014)

Een multifunctioneel familieplaatje van Walter Martin: het kan even huisvrede brengen (een tijdelijke wapenstilstand, zoals met Kerstmis in de loopgraven), kinderen doen dromen en ouders de fles doen terugzetten. Samen zingen is ook een optie. Naast The Beatles vormen verliefdheid, Costa Rica en dromen de orde van de dag. En dieren, véél dieren. En het duet ‘Sing to Me’ met Karen O van Yeah Yeah Yeahs heeft zinnetjes die een eik kunnen vellen.

null Beeld


Keith Richards: 'Gus and Me: The Story of My Granddad and My First Guitar' (2014)

Mocht u na al dat lawaai toe zijn aan rust rond de oren, kan u nog altijd gaan lezen in 'Gus and Me', het lieve kinderboek dat Keith Richards vorig jaar schreef en opdroeg aan zijn grootvader. Met tekeningen van Theodora, Keiths dochter. Amper een half jaar oud, maar - door critici, kenners en Amazon-gebruikers - nu al beschouwd als een halve klassieker. Mocht het uw interesse wegdragen: koop dan vooral het luisterboek, waarop Keith zelf uit zijn boek voorleest. Slechts af en toe een hoestbui!

null Beeld

undefined

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234