null Beeld ANP
Beeld ANP

CoronacrisisZiekenhuisopnames

Er is ook positief coronanieuws: patiënten liggen veel minder lang op intensieve zorgen

Artsen kennen de ziekte Covid-19 een stuk beter dan een halfjaar geleden. Ze weten daarom welke medicijnen effectief zijn. Dat kan één van de redenen zijn waarom patiënten aanzienlijk korter op de intensieve zorgen liggen dan voorheen. Als dat zo is, geeft dat goede hoop voor als er straks een nieuwe golf komt.

Ellen de Visser

Volgens Nederlandse gegevens liggen coronapatiënten gemiddeld korter op de ic dan aan het begin van de pandemie. In de maanden maart en april verbleven patiënten er gemiddeld bijna 21 dagen op de intensive care, in de maanden juli en augustus lagen ze er nog maar bijna 13 dagen. Dat blijkt uit een rapportage van de stichting NICE, die alle gegevens over ic-opnames registreert.

Het zijn voorlopige data, waarschuwt Diederik Gommers, intensivist in het Rotterdamse Erasmus MC en voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care. Van de 125 coronapatiënten die de laatste twee maanden op een ic werden opgenomen, lag een vijfde daar nog toen de rapportage werd opgesteld, wat betekent dat de gemiddelde ligduur zal oplopen. Toch is het voorzichtig goed nieuws, zegt Gommers: bij een nieuwe golf kunnen waarschijnlijk meer patiënten worden opgenomen.

– Hoe verklaart u die daling?

DIEDERIK GOMMERS «Het kan zijn dat patiënten sneller opknappen doordat we de ziekte nu beter kennen en weten welke medicijnen effectief zijn. We geven bloedverdunners en ontstekingsremmers, die slaan aan. Mogelijk is ook de zorg op de ic’s nu kwalitatief beter. De stress is weg, we doen het weer met ons eigen personeel, er is meer tijd en aandacht voor patiënten. En misschien hebben de patiënten die nu op de ic’s komen minder onderliggende ziektes waardoor ze sneller opknappen. Maar het echte antwoord op die vraag kennen we nog niet, dat moeten we uitzoeken.»

– Het virus waart vooral rond onder jongeren, is de intensievezorgpatiënt van nu misschien ook jonger dus kansrijker?

GOMMERS «Dat blijkt niet uit de cijfers. De ic’s worden nog steeds vooral bevolkt door oudere patiënten. Het virus piekt onder de twintigers maar die zien we, op een enkeling na, nauwelijks op de ic.»

– Kan het ook zijn dat het virus minder krachtig is geworden?

GOMMERS «Daar zijn geen aanwijzingen voor.»

Diederik Gommers: ‘Als patiënten sneller van de ic af kunnen, heb je sneller weer een bed vrij, en daarmee gaat je capaciteit omhoog.’ Beeld BSR Agency
Diederik Gommers: ‘Als patiënten sneller van de ic af kunnen, heb je sneller weer een bed vrij, en daarmee gaat je capaciteit omhoog.’Beeld BSR Agency

– Patiënten leveren enorm in door een ic-opname. Als ze er minder lang liggen, komen ze er dan ook beter van af?

GOMMERS «Dat zou in theorie zo moeten zijn, maar dat kunnen we nog niet bewijzen. Daarvoor moeten we patiënten gaan volgen en kijken hoe het maanden later met ze gaat.»

– Wat betekenen de cijfers voor een eventuele nieuwe golf?

GOMMERS «Als patiënten sneller van de ic af kunnen, dan heb je sneller weer een bed vrij, en daarmee gaat je capaciteit omhoog. En net zo belangrijk: dan kunnen we de toestroom straks mogelijk aan met zoveel mogelijk eigen personeel en hoeven we minder verpleegkundigen van andere afdelingen in te schakelen.»

(VK)

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234